Cele mai citite
 


Sistemul de sănătate din sudul Italiei, infiltrat de mafie
joi, 6 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preţul plătit cu viaţa de pacienţi din spitale pentru corupţia extinsă şi activitatea mafiei infiltrată în sistemul de sănătate din sudul Italiei a fost evidenţiat de un raport parlamentar, care sugerează că aproape jumătate din decesele din ţară au survenit în două regiuni dominate de mafia - Sicilia şi Calabria -, informează ziarul britanic The Independent în ediţia de miercuri.
Există 126 de decese suspecte survenite în spitale din Sicilia şi Calabria, dintr-un total de 276 la nivel naţional, în ultimii doi ani, cu începere din aprilie 2009, potrivit raportului coordonat de deputatul Leoluca Orlando.

Atât Sicilia cât şi Calabria sunt afectate de corupţia mafiei. Experţii au avertizat ani de zile că spitalele lor oferă îngrijire de sănătate aflată în mod periculos sub standarde, în contextul în care mafioţii îşi însuşesc banii. Se crede că mafia face milioane din preluarea unor contracte majore ce merg la companii pe care le conduce sau le are în proprietate - adesea în schimbul unor bunuri sau servicii de proastă calitate, sau chiar fără a oferi nimic.

Orlando a afirmat că investigaţiile privind decesele suspecte din spitale vor continua. "Stabilirea adevărului este o obligaţie morală pe care o datorăm victimei şi familiei sale şi de asemenea cetăţenilor care continua să aibă încredere în sistemul de sănătate public", a spus el.

Corrado De Rosa, autorul expunerii despre mafia ''Medicii Camorrei'', a declarat: "Îngrijirea medicală din sud se confruntă cu probleme serioase, deoarece politicienii nu ştiu cum să o administreze în mod corespunzător şi din cauza complicităţii cu mafia. "Acest lucru face ca situaţia financiară să se înrăutăţească şi mai mult iar serviciile de sănătate reduc calitatea îngrijirii pe care o acordă, deoarece nu au primit suficienţi bani", a precizat el.

Purtătorul de cuvânt privind sănătatea regională din Sicilia, Massimo Russo, a criticat raportul deoarece, a spus el, nu toate cazurile au fost confirmate ca fiind decese rezultând din neglijenţă medicală. "Acest lucru este foarte nepotrivit, deoarece creează un climat de neîncredere, ce încurajează pacienţii să-şi piardă încrederea".

În 2007, guvernatorul Calabriei, Agazio Loiero, a închis secţii şi a declarat "starea de urgenţă" în sistemul de sănătate din regiunea sa, cerând totodată intervenţia statului pentru a combate corupţia. Intervenţia sa a urmat după o serie de decese suspecte în spitale din Calabria, printre care mai multe la Spitalul Vibo Valentia. Un caz care a făcut vâlvă a fost cel al adolescentei de 16 de ani, Eva Ruscio, care a murit în spital, la doar două zile după o operaţie de rutină de scoatere a amigdalelor.

Expertul în mafia, Francesco Grignetti, a scris la vremea respectivă în ziarul La Stampa: "Lucrul care a nenorocit-o pe Eva are un nume precis: 'Ndrangheta' (mult temutul sindicat al criminalităţii calabreze)".

Un raport privind milioanele lipsă din sistemul de sănătate, elaborat de Garda de Finanţe, poliţia ataşată Ministerului de Finanţe din Italia, a concluzionat: "Ndrangheta nu a infiltrat pur şi simplu Spitalul Vibo Valentia, ci mai degrabă l-a condus efectiv".

Guvernatorul Loiero a mai precizat că, parţial, de blamat sunt şi unii medici indolenţi şi incapabili.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Avocatul Poporului va elabora un raport privind sistemul de sănătate Lipsa medicamentelor pentru bolnavii cronici şi celelalte probleme din sistemul sanitar sunt în atenţia Avocatului Poporului, care va elabora un raport special, ce va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Ambasadorul Olandei: Urgenţa luptei împotriva corupţiei în sănătate e subliniată de cazul dezinfectanţilor diluaţi Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Stella Ronner Grubacic, a declarat luni că urgenţa luptei împotriva corupţiei în sistemul de sănătate este subliniată în prezent de cazul dezinfectanţilor diluaţi.
Organizaţiile de pacienţi acuză lipsa medicamentelor şi întreruperile de tratament Lipsa medicamentelor, întreruperile de tratament şi aglomeraţia din spitale sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienţii, arată un studiu lansat luni de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România.
Sistemul de sănătate public din România la cota de avarie Sistemul de sănătate public din România funcţionează la cota de avarie, susţin reprezentanţii medicilor de familie. Ei spun că efectele subfinanţării nu sunt încă vizibile la adevăratul nivel, dar semnalele care apar, deja, frecvent, arată că situaţia se poate agrava.