Cele mai citite
 


Sport: Snus, tutun-pudră care se administrează direct pe gingii, în atenţia AMA
joi, 6 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Snus, tutun-pudră apărut în ţările scandinave, a invadat decorul în numeroase discipline sportive, în principal hochei pe gheaţă şi schi, în aşa măsură încât Agenţia mondială antidopaj (AMA) a decis să adauge nicotina în programul său de supraveghere pentru 2012.
Simplu efect al unei mode importate din nordul Europei sau veritabilă intenţie de a fi mai performant? Întrebarea rămâne în suspans, dar proliferarea în rândul practicanţilor sportului a acestor pliculeţe de pulbere, care, plasate direct pe gingii, eliberează rapid o doză puternică de nicotină în sânge, trezeşte destule suspiciuni, de mai multă vreme.
Mai multe studii au incitat AMA să se aplece asupra acestui fenomen pentru a evalua dacă nicotina absorbită fără să fumezi merită, pentru viitor, să fie adăugată, ca stimulent, pe lista produselor interzise în competiţie. "Obiectivul nu este de a urmări fumătorii, ci de a supraveghea efectele nicotinei asupra performanţelor, când este luată sub forma de produse de tabac precum snus", insistă Agenţia.
AMA urmează, astfel, recomandările Laboratorului antidopaj de la Lausanne, care, într-un studiu publicat în mai, avertiza asupra faptului că "posibilitatea ca tabacul fără fumat să fie consumat cu scopul de ameliorare a performanţelor este o ipoteză foarte preocupantă". Bazându-se pe analiza a 2.200 de eşantioane de urină ale sportivilor din 43 de discipline, cercetătorii elveţieni au arătat că dacă proporţia de consumatori de tabac la sportivi (15 la sută) este inferioară celei din populaţie în general (25 la sută), un examen mai detaliat pe sporturi "aduce probe alarmante cu privire la consumul comparabil sau superior".
"În fapt, utilizarea în hochei pe gheaţă, schi, biatlon, bob, patinaj, fotbal, baschet, volei, rugby, fotbal american, lupte şi gimnastică se află pe o scară între 19 şi 55,6 la sută", subliniază experţii elveţieni.
Un studiu precedent al aceloraşi cercetători pe controalele antidopaj urinare la Campionatele mondiale de hochei pe gheaţă în 2009 dezvăluia deja că jumătate dintre aceşti jucători puteau fi consideraţi drept consumatori de tutun. "La nivel farmacologic, se ştie ferm că nicotina are un efect stimulant extrem de puternic, adăugat unui efect relaxant. Într-un sport multisprint cum este hocheiul, efectul farmacologic, cu aceste pliculeţe, poate fi foarte interesant", explică Martial Saugy, director al Laboratorului de la Lausanne. Cu atât mai mult cu cât snus, spre deosebire de ţigarete, nu are efect negativ asupra sistemului respirator.
Pentru cercetători, etapa următoare este să aducă probe. "Deocamdată, am stabilit diferenţa mai ales la nivel cantitativ, iar acum căutăm indicaţii, prin intermediul metaboliţilor, pentru a spune dacă este vorba mai degrabă de absorbţia substanţei pure sau a tutunului fumat", a adăugat omul de ştiinţă.
Fără legătură cu demersul AMA, Federaţia franceză de schi (FFS) a lansat în acest sezon o campanie de prevenire, într-o abordare pur medicală, fiind îngrijorată să vadă creşterea consumului de snus, mai ales la cei foarte tineri.
"Snus-ul este consumat în special în Scandinavia, ţări ale schiului, a fost un fenomen progresiv de amestec de culturi, ceilalţi dorind, într-un fel, să-i imite pe scandinavi", spune Nicolas Doulmy, director al departamentului sportiv şi ştiinţific al FFS. "Practica este relativ dezvoltată pe circuitul mondial. Este suficient să priveşti starturile în cursă".
Ideea campaniei, afirmă el, nu este "de a stigmatiza sportivii", ci de a lămuri riscurile dependenţei şi ale iritaţiilor bucale, chiar ale cancerului limbii, care poate fi determinat de consumul acestei pudre de tabac. AGERPRES (Lucian Oprea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nicotina atenuează sau blochează accesele de agresivitate ? Los Angeles, 27 aprilie /Agerpres/ - Este general acceptat faptul că fumatul, deşi nociv pentru sănătate, are totuşi calitatea de a îndepărta stresul. De această dată însă această presupoziţie capătă greutatea unui studiu realizat asupra răspunsului creierului la nicotină, studiu care demonstrează că...
Un jucător de fotbal american din doi a suferit comoţii cerebrale (studiu) Aproximativ 43 la sută dintre jucătorii Ligii naţionale de fotbal american (NFL) retraşi din activitate prezintă semne de comoţii cerebrale, dezvăluie un studiu publicat luni şi care sporeşte temerile legate şocurile violente la care sunt supuşi practicanţii acestui sport rege în Statele Unite.
Gelu Cosma, Kinetic Sport Medicine: „Am deschis cea mai moderna clinica de recuperare medicala din Romania si chiar din sud-estul Europei” Clinica de recuperare medicala Kinetic Sport Medicine s-a mutat in luna noiembrie a.c. intr-un spatiu modern, cu suprafata de 500 mp, situat pe Str. Nicolae Caramfil nr. 85A, etaj 2, sector 1, Bucuresti.
Tabagismul Este o intoxicatie acuta cu nicotina datorata excesului de fumat . Tigara exercita o actiune nociva asupra organismului prin : CO, cresoli, piridine, nicotine. Intoxicatia afecteaza in primul rand celulele nervoase din creier apoi laringele, respiratia, digestia ( dispepsii , diaree , constipatie...
Recuperare medicală sportivă – un concept nou de terapie prin sport ce îmbină antrenamentul funcțional cu terapia pe aparate de ultimă generație, omologate medical - în premieră în România, la Centrul de Recuperare Medicală Sportivă al clinicii Provita – Diagnostic și tratament - soluții pentru pacienți cu diverse afecțiuni, sportivi amatori sau profesioniști - specialiști în recuperare medicală ortopedică și sportivă, cu experiență și specializări...
Campanie de prevenire a diabetului Diabetul zaharat reprezintă cea mai frecventă boală endocrină, care ucide anual aproximativ 800.000 de oameni, fiind a cincea cauză de deces la nivel mondial.