Cele mai citite
 


Cum sa faci otet din vin
joi, 6 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

 

Deseori se intampla sa deschidem o sticla de vin delicios si sa nu o terminam atunci. Dupa doar cateva zile, vinul isi schimba gustul, pierzandu-si din calitati, prin urmare nu mai poate fi baut. Totusi, exista o solutie pentru a evita sa-l aruncati: transformati-l singur intr-un otet aromat si savuros, mult superior celui pe care-l luati din comert.

 

 

Toti cei interesati de gastronomie stiu ca otetul este unul dintre ingredientele principale ce ocupa camara. Cel mai ieftin vin pe care-l puteti bea este probabil de o calitate superioara otetului pe care il cumparati din magazin, ceea ce inseamna ca, prelucrandu-l, veti avea parte de un otet mai bun, mai complex, mai sanatos si, in principiu, gratis intrucat il obtineti din resturile pe care altfel le-ati arunca.
 
Pentru aceasta procedura nu aveti nevoie de ustensile speciale. Va trebuie un borcan, un servet de hartie si un elastic de cauciuc.
 
Cum se transforma vinul in otet?
 
Cand vinurile sunt expuse oxigenului, se transforma in otet singure. Va puteti lasa vinul din sticlele neterminate sa-si urmeze singur metamorfoza sau puteti accelera si imbunatati procesul prin expunerea la oxigen si adaugarea catorva bacterii specifice (Mycoderma aceti) dintr-un alt otet pe care-l aveti in casa. Aceasta bacterie nu se gaseste in toate tipurile de otet, ci doar in cele nepasteurizate. Pe acestea, le puteti distinge pe baza depozitului lipicios care se formeaza la fundul sticlei.
 
Ce fel de vin poate fi transformat in otet?
 
Orice fel de vin poate fi transformat cu succes: rosu, alb, sampanie, dulce, pe scurt, orice sortiment care contine alcool. Evitati totusi vinurile cu sulfiti.
Majoritatea vinurilor contin mai mult alcool decat aveti nevoie, adica intre 12-14 procente, fiind prea puternic pentru ca bacteriile sa poata metaboliza. Prin urmare, va trebui sa-l diluati. Amestecati vinul cu o cantitate egala de apa, pentru a obtine un otet cu un grad de aciditate mediu. Daca doriti o aroma mai puternica, folositi 2 parti de vin si una de apa.

Apoi, turnati lichidul obtinut in borcane curate (iar daca aveti, utilizati un recipient cu robinet). Adaugati bacteria mai sus mentionata (daca o aveti). Acoperiti-le cu cu prosoape de hartie (acestea pastreaza oxigenul inauntru si musculitele de otet in afara), pe care le prindeti cu elastic de cauciuc si depozitati-le apoi intr-un loc intunecat.
 
In cateva saptamani veti remarca o pielita formandu-se deasupra - aceasta e noul depozit de bacterii necesare. Nu deteriorati aceasta pojghita, pentru ca se va scufunda si nu-si va mai face treaba.
Va trebui sa mai asteptati un timp pana cand alta noua se va forma, pentru a finaliza formarea otetului.
 
Cand se poate utiliza otetul obtinut din vin?
 
Dupa 2 luni, puteti incepe sa gustati. Pentru a nu perturba stratul de bacterii de deasupra, utilizati un pai cu care desprindeti cu grija pelicula de borcan.
Scufundati-l in lichid, puneti degetul pe capatul liber, apoi extrageti-l usor si gustati din lichidul pe care l-ati scos (daca ati pus de la inceput vinul intr-un borcan cu robinet, acum nu veti mai avea nevoie de pai, intrucat puteti obtine lichidul de la baza fara a perturba pelicula de la suprafata).
 
Daca otetul inca are un gust usor de vin si nu este suficient de puternic, mai lasati-l cateva saptamani. Daca e prea acru, mai adaugati apa.
 
 Cand gustul vi se pare bun, strecurati-l si puneti-l intr-o sticla. Sunt preferate recipientele din sticla (de la vin, de exemplu). Otetul preparat astfel in casa va fi net superior celui din comert si va va aroma zilnic mancarurile preferate. 
 
Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Păstrează aerul din casă întotdeauna sănătos, folosind un umidificator de aer Venirea sezonului rece te provoacă la schimbări. Pregăteşti hainele groase pentru tine şi cei dragi, înlocuieşti produsele destinate îngrijirii pielii cu cele care te protejează de frig şi te asiguri că radiatoarele şi caloriferele sunt perfect funcţionale. Acestea din urmă încălzesc aerul din...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI: Gătitul sănătos în vase sigure Tendinţa omului modern, educat este de a se hrăni cu alimente bogate nutriţional, care să-i placă şi care să-i susţină starea de sănătate. Parte importantă din dieta echilibrată o constituie metoda de gătire aleasă, pentru că un aliment poate fi benefic numai dacă-şi păstrează proprietăţile nutritive...
Consumul de iaurt și managementul greutății corporale Nutriționiștii recomandă introducerea iaurtului în dieta tuturor persoanelor care doresc să își țină sub control greutatea corporală și să aibă un stil de viață sănătos și echillibrat -potrivit „Abecedarului de Nutriție”, carte editată sub egida Academiei Române și semnată de prof. dr....
Nu este sănătos să faci duş în fiecare zi, afirmă un medic israelian Măsura este necesară în toate, chiar şi în probleme de igienă personală. Acest lucru se referă mai ales la folosirea de substanţe precum săpunul lichid, atenţionează medici israelieni de la casa de asigurări de sănătate Clalit, una dintre cele mai mari din Israel, informează Itar-Tass.
„Crezi ca stii ce bei?”, noul volum al prof. Mencinicopschi revolutioneaza mitul hidratarii Prof. Dr. Mencinicopschi a lansat noua sa carte ”Crezi ca stii ce bei?” in cadrul unui eveniment de presa organizat de Coreus Publishing si gazduit de Andreea Marin, cunoscuta pentru atentia acordata stilului de viata sanatos. A bea nu este totuna cu a te hidrata si asa cum suntem ceea ce mancam...
Cum luptăm împotriva imunității scăzute a organismului Ne-am obișnuit ca, de fiecare dată când ne îmbolnăvim, să dăm vina pe imunitatea scăzută a organismului. Dar ce reprezintă, de fapt, imunitatea scăzută, cine sunt cei mai afectați si cum putem să dam o mână de ajutor sistemului nostru imunitar?