Cele mai citite
 


Aparatul genital - descriere
joi, 8 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Anatomie, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Organele genitale inteme feminine si masculine sunt destinate actului procrearii. In timplu actului sexual, spermatozoizii eliberati in vagin urca prin colul uterin in uter de unde trec spre trompele uterine. 

Incepand cu perioada pubertatii (aproximativ de la 11 ani) si pana la menopauza (aproximativ 45 de ani), in fiecare luna unul din cele doua ovare elibereaza un ovocit care circula prin trompa uterina pana in uter. Daca in timpul deplasarii ovocitului din ovar spre uter intalneste spermatozoizii, are loc fecundarea. Oul fecundat se va pozitiona in mucoasa din interiorul uterului numita endometru, unde se va dezvolta timp de 9 luni. In cazul in care nu are loc fecundarea, endometrul este eliminat prin control hormonal in timpul menstruatiei lunare.

Aparatul genital (reproducator) al ambelor sexe este alcatuit asemanator, fiind format din gonade si calea gonorifica.
Gonadele sau glandele sexuale sunt glande mixte. Tesutul exocrin produce gameti (celule sexuale) iar tesutul endocrin secreta hormoni care produc diferentierea sexuala prin aparitia  caracterelor sexuale secundare.
In calea gonorifica are loc procesul de fecundatie, gametii de sex opus se unesc, rezultand celula ou - zigotul care, prin diviziuni repetate si diferentieri celulare, formeaza viitorul organism.
Aparatul genital feminin este format din gonada feminina – ovarul, ca si organ principal si calea gonorifica (calea genitala) formata din: trompe uterine, uter, vagin, col uterin (cervix) si vulva
Aparatul genital masculin este format din gonada masculina - testicul si calea gonorifica (caile spermatice) cu glande anexa si ca organe genitale externe: penisul si sacul scrotal
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aparatul genital feminin Aparatul genital (reproducator) feminin este format din gonada feminina – ovarul, ca si organ principal si calea gonorifica (calea genitala) formata din: trompe uterine, uter, vagin, col uterin (cervix) si vulva.
Menopauza şi tratamentul de substituţie hormonală Ce este menopauza? Menopauza reprezintă momentul care marchează tranziţia de la viaţa activă sexual către perioada de senescenţă şi semnifică acea perioadă care urmează la 1 an de zile după oprirea completă a menstruaţiilor (sau absenţa menstruaţiilor timp de trei luni de zile în condiţiile utilizării...
10 lucruri pe care trebuie să le știi despre incontinența urinară de efort la femei și tratamentul acesteia Incontinența urinară este definită prin pierderea involuntară a urinei, ce este catalogată drept un simptom și nu un diagnostic.
Menopauza prematura - un pericol neasteptat pentru fertilitate Un proces biologic firesc, menopauza este considerata o etapa de referinta a varstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbari fizice si anatomice drastice, ci si de natura emotionala, comportamentala sau sociala.
Probleme menstruale Delicatul echilibru hormonal al ciclului menstrual lunar poate fi cu usurinta deranjat de factori precum stresul, o schimbare in regimul alimentar sau in greutate, prea mult sau prea putin exercitiu fizic. Problemele menstruale includ cilcuri abundente sau dureroase, neregulate sau rare...
Modificările organismului in menopauză Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză” își are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârșit) defininând finalul menstruației.