Cele mai citite
 


Bihor: Albina carpatică, protejată genetic
vineri, 28 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie
 

Apis melifera carpatica, rasa autohtonă a albinei, deosebit de blândă, 'harnică', econoamă iarna şi rezistentă la boli, înseamnă o preocupare importantă a Asociaţiei Crescătorilor de Albine de România, care se străduiesc să-i protejeze fondul genetic.

'Este foarte, spunem noi, harnică, pentru că are un instinct de a acumula rezerve de hrană deosebit de dezvoltat, ceea ce pentru noi, crescătorii, este foarte important atâta vreme cât obţinem venituri din munca stupului. Asta presupune, desigur, multă grijă, cunoştinţe şi pasiune din partea noastă,' a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România, orădeanul Ioan Fetea.
Fetea precizează că Institutul naţional de cercetare în apicultură de la Bucureşti păstrează şi perpetuează fondul genetic al albinei româneşti. Stupinele speciale se ţin într-un anumit areal, la anumite distanţe de alte stupine, iar specialiştii lucrează, de la an la an, pentru a menţine acest fond genetic pur, curat, de mare valoare, aşa cum l-a lăsat, cu dărnicie, Mama Natură.
Stupinele de reproducţie, care produc mătci, ar trebui să intre şi ele în atenţia statului, care a început de curând să acorde anumite fonduri pentru procurarea de mătci de la unităţi autorizate, unităţi al căror număr a crescut vizibil, mătci care se distribuie apoi în reţeaua naţională.
Dintre celelalte rase care se întâlnesc în Europa, cu caracteristici diferite, Apis melifera carpatica este o rasă deosebit de bună, o rasă blîndă, productivă, sănătoasă, rezistentă la îmbolnăvire. Astfel se face că numărul stupinelor creşte anual, că producţiile sunt frumoase şi mierea produsă în ţară, cerută din ce în ce mai mult la export. Doar că românii nu sunt mari consumatori de miere. În prezent, în România se consumă 100-150 de grame pe cap de locuitor pe an, în timp ce germanii, de exemplu, consumă până la două kilograme. Şi totuşi, consumul a crescut după 1990 de la 30-40 de grame pe cap de locuitor pe an.
'În condiţiile acestea, dacă va creşte consumul şi ajungem la nivelul occidentalilor, va trebui să importăm miere' - glumeşte preşedintele Fetea, care adaugă că aşteaptă şi punerea în aplicare a legii privind distribuirea mierii în şcoli.
'Mi se pare anormal să auzim de la Ministerul Sănătăţii că există riscul de a deveni obezi românii care mănâncă miere, în condiţiile în care noi consumăm astăzi 100 de grame pe cap de locuitor pe an. Ori pentru copii ar fi extrem de benefică,' a spus Fetea.
Peste 1,2 milioane de familii de albine zumzăiesc în ţară, cu o creştere de peste 11% faţă de anul trecut şi cu o creştere de peste 10% în 2009, ceea ce înseamnă mai mult de un milion două sute de mii de familii.
Chiar dacă anul apicol 2009 nu s-a terminat, se poate aprecia că va fi o producţie de miere de nivel mediu, din cauza secetei. Crescătorii au fost salvaţi de recoltele la salcâm şi oamenii şi-au recuperat parţial cheluielile şi investiţiile făcute în primăvară în stupine.
În 2008 s-a realizat o producţie de 20.945 de tone, din care la export aproape 7.100 de tone, în anul 2009 preconizându-se 18-20.000 de tone de miere. Procentul de export va creşte şi el cu 10-15 %.
Problemele de rezolvat în apicultură sunt numeroase, multe s-au rezolvat prin intervenţiile asociaţiei la ministerele de resort, dar au mai rămas unele cum ar fi: plata polenizării cu familii de albine la culturile entomofile, subvenţionarea accizei la motorină, nivelul exagerat al impozitelor pentru mijloacele de transport specializate ale stupilor în pastoral, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată.
Altă preocupare importantă a asociaţiei este protejarea rasei autohtone Apis melifera carpatica, pentru care solicită subvenţii şi sprijin pentru a o proteja din punct de vedere genetic.
Apicultorii ar dori simplificarea metodologiei de obţinere a fondurilor europene, prea stufoasă pentru măsurile pe care le accesează ei, respectiv pentru sprijinirea fermelor de subzistenţă şi instalarea tinerilor fermieri, prin care beneficiază tinerii sub 40 de ani, care preiau mica afacere de familie.
Cu toată birocraţia, din cele 6.262 de dosare depuse la Ministerul Agriculturii pe prima măsură, aproape 70% sunt pe apicultură. Iar la cealaltă măsură s-au depus doar 900 de proiecte pentru că oamenii nu au fost informaţi la timp, dar vor recupera la următoarea sesiune de depunere a proiectelor.
'Eu sunt mulţumit, doar că sunt prea stufoase aceste dosare, se cer unele date care cred că nu ar fi necesare mai ales la o fermă de subzistenţă. De ce să-l faci persoană fizică autorizată pentru sume aşa de mici, atâta timp cât în alte ţări omul îşi ridică banii de la primărie, mult mai simplu', a spus Fetea.
Finanţarea de la stat se asigură atât prin subvenţia de 20 de lei pe familia de albine, cu condiţia predării a 10 kg de miere pe stupină la o unitate procesatoare, cât şi prin programul naţional apicol, care derulează subvenţiile pentru procurarea de familii de albine, pentru tratamentele împotriva bolii varooza şi pentru procurarea de mătci.
În ce priveşte calitatea mierii, apicultorii români au reuşit să se conformeze cerinţelor Uniunii Europene, în sensul că nu se mai fac tratamente cu antibiotice, cu sulfonamide sau nitrofuraţi, substanţe care s-au regăsit înainte în produsele apicole. Datorită acestor cerinţe şi mai ales, cantităţii mari care se trimite la export, pentru care se fac analize drastice, nu au mai fost probleme, decât sporadice.
Apicultorii au investit şi în utilaje noi, inox, cerute de normele UE, care să asigure tocmai calitatea şi bunele renume al mierii româneşti recunoscută ca o miere deosebită, atât la nivel european, dar şi din SUA, Japonia ş.a.
În ultimii ani au apărut şi stupinele ecologice, care oferă miere şi produse de stup ecologice, mult apreciate la export, societăţile economice româneşti reuşind să exporte peste 2.650 de tone miere. Mai sunt necesare eforturi deosebite privind circuitul acestor stupine, tratamentele cu produse agreate, dar această activitate se extinde tot mai mult.
Desfacerea mierii nu este o problemă, existând la ora actuală contracte acoperitoare pentru mierea românească, dar 'problema' ar fi să crească consumul intern astfel încât să înveţe şi românii să consume un produs natural, hrănitor, medicament biologic, pe care toată lumea civilizată îl apreciază.
Asociaţia profesională ACA România va participa, în data de 28 august, la Bucureşti, la cel de-al doilea Târg Internaţional de produse apicole, organizat de Fundaţia Apimondia (FIITEA) în parteneriat cu Radio România.
Anul trecut, acest târg a fost organizat împreună cu ACA, dar din acest an, asociaţia va organiza separat, în perioada 2-4 octombrie, a doua ediţie a Târgului mierii, cu simpozioane, invitaţi din ţară şi străinătate, în acelaşi spaţiu ca şi anul trecut, în curtea institutului de cercetare şi dezvoltare pentru apicultură.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...
România deţine locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere România deţine la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine...
Consumul de miere din România, în creştere în ultimii 20 de ani Piaţa internă ar putea consuma toată producţia de miere obţinută anual în România, de circa 21.000 de tone, dacă în următorii 10 ani consumul de miere ar creşte de trei ori, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Bucureştenii sunt aşteptaţi pe platforma apicolă Băneasa la Târgul Naţional al Mierii, în perioada 20 - 22 martie Peste 100 de apicultori vor aduce bucureştenilor miere şi produse apicole din toate colţurile ţării, la ediţia de primăvară a Târgului Naţional al Mierii, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA), pe platforma apicolă Băneasa, în perioada 20 - 22 martie 2015.
Suplimentele terapeutice produse la ICDA, tot mai căutate pe pieţele externe Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) va finaliza anul acesta extinderea secţiei de producţie pentru medicamentele de uz uman şi suplimente nutritive pe baza de produse apicole, o investiţie demarată din surse proprii, încă din anul 2000.
Peste 100 de apicultori la Târgul Naţional al Mierii, din 19-21 aprilie Peste 100 de apicultori din diverse zone ale ţării vor fi prezenţi la cea de-a opta ediţie a Târgului Naţional al Mierii, care va avea loc în perioada 19-21 aprilie 2013, pe platforma Apicolă Băneasa, în incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură.