Cele mai citite
 


CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome
joi, 6 octombrie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

 
 
 
 
 
Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).

Prevenirea cancerului mamar începe cu propriile obiceiuri sănătoase - cum ar fi menţinerea unei stări active, limitarea consumului de alcoolul şi o dietă sănătoasă. Există posibilitatea ca o dietă sănătoasă, la care se adaugă exerciţiul fizic periodic să contribuie cu adevărat la prevenirea cancerului mamar. Când vine vorba de prevenirea cancerului mamar, riscurile ce nu pot fi controlate, precum vârsta şi încărcătura genetică, sunt extrem de importante.
 
Cancerul mamar : 10 metode de prevenire
 
1.   Evitaţi să devenţi supraponderală. Obezitatea creşte riscul de cancer mamar după
menopauză, perioada când incidenţa acestei afecţiuni este maximă.
2.         Hrăniţi-vă sănătos. Mâncaţi cât mai multe fructe, legume şi cereale integrale şi consumaţi cât mai puţine băuturi carbogazoase, carbohidraţi şi grăsimi. Proteinele se pot obţine din piept de pui şi peşte, renunţaţi la carnea de porc.
3.         Faceţi mişcare în fiecare zi. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.
4.    Consumaţi alcool cu moderaţie sau deloc. Băuturile alcoolice cresc riscul de cancer mamar.

5.        Evitaţi "terapia de substituţie hormonală". Terapia hormonală la menopauza creşte riscul bolii. Dacă totuşi trebuie să luaţi hormoni pentru a 'îmblânzi" simptomele menopauzei, evitaţi pe cât posibil medicamentele cu progesteron sau utilizaţi-le numai 3 ani.
6.        Dacă luaţi medicamente blocante ale estrogenului şi aveţi peste 60 de ani, consultaţi medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale unora dintre aceste substanţe.
7.        Nu fumaţi. Fumatul îndelungat este asociat cu risc crescut al cancerului mamar.
8.        Hrăniţi-vă la sân copilul cât mai mult timp posibil. Mamele care îşi hrănesc bebeluşul la sân cel puţin un an au un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer mamar mai târziu.
9.        Participaţi la sondaje şi campanii care implică prevenţia cancerului mamar.
10.   Faceţi sport şi susţineţi, în acelaşi timp, cercetarea pentru cancerul mamar. Exerciţiul
fizic este asociat cu un risc scăzut al bolii.
 
Cancerul mamar este perfect curabil dacă este tratat la timp! De aceea este esenţial să fii atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor şi săţii cont de câteva măsuri de prevenire foarte simple.
 
Ce trebuie săştii despre cancerul mamar:
        apare la femei din ce în ce mai tinere;
        în ultimii ani, numărul deceselor a scăzut simţitor;
        apariţia unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer, dar trebuie investigat. 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni;
        de cele mai multe ori, simptomele apar în stadiul destul de avansat al bolii;
        70% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminarea sânilor;

Femeile cu implant cu silicon nu sunt mai expuse riscului de cancer mamar, dar trebuie să efectueze anual o mamografie pentru că este foarte dificil de depistat o eventuală transformare a celulelor; cancerul mamar în stadiul 1 sau 2 nu mai recidivează decât în sub 10% din cazuri.
 
Semne şi simptome:
 
Este deosebit de importantă cunoaşterea semnelor şi simptomelor care să atragă atenţia femeilor şi să le determine să se prezinte la un examen de specialitate cât mai rapid, în timp util, înainte de extinderea bolii, crescând astfel considerabil şansele de vindecare.
 
        un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacienta a unui nodul mamar. în momentul prezentării la medic, aceşti noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
        durerea prezentă la nivelul sânilor, deşi un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
        modificări cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroşită, îngroşată, cu pori dilataţi (aspect de "coajă de portocală"), aderentă de nodul. Apariţia pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulceraţii. mărirea de volum neobişnuită a unui sân. modificări ale conturului sânilor.
apariţia unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală), mameloane îndreptate în direcţii asimetrice sau unul dintre ele retractat, apariţia unor eczeme la nivelul areolelor mamare. palparea în axilă a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroşi. în puţine cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.

Campania sociala "Nu am facut destul" lansata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

www.invingecancerul.ro

Notare
Comentarii
de nicu constanta
buna ziua ma numesc Constanta si am 52 de ani,am 2 fetite care le-am alaptat cite un an si 2 luni fiecare ,nu stiu daca asta are a face cu cancerul,am fost diagnosticata acum 5 luni cu cancer la sin,cu multumiri

MULTUMIM DE INFORMATII
DUMNEZEU SA VA FIE ALATURI ..............

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Cătălin Costovici: Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer au lansat joi campania de informare privind cancerul de sân "Nu am făcut destul".
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Campanie de preventie a cancerului la san Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer la femei si, din pacate, din ce in ce mai multe femei si din ce in ce mai multe tinere trec prin aceasta problema.
"Respiră sănătate", campanie de informare despre cancerul pulmonar - Fii activ! Renunţă la fumat! Hrăneşte-te sănătos! În România, cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoacă cele mai multe decese1. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că în cele mai multe cazuri au legatură cu fumatul6
Femeile si bolile de inima: ce trebuie sa stii! In ultimii ani impactul bolilor de inima asupra femeilor a atras tot mai multa atentie. Desi toata lumea crede ca bolile de inima ii afecteaza si pe barbati in aceeasi masura, de fapt acestea cauzeaza mai multe decese in randul femeilor. In occident 1 din 3 femei moare de o boala de inima...
Cancerul mamar – un pericol tacut ce poate fi depistat la timp „Un control la timp inseamna mai mult timp!”, acesta este principalul sfat al specialistilor oncologi atunci cand adreseaza o boala tot mai frecventa in cazul femeilor: cancerul la san.