Cele mai citite
 


CANCERUL DE SAN: Autoexaminarea sânilor
joi, 6 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

 

 
 
 
 
Autoexaminarea sânilor este modul cel mai rapid pentru a depista orice fel de schimbare apărută în ceea ce priveşte starea de sănătate a sânilor şi, mai ales, este cea mai la îndemână metodă pentru prevenirea cancerului de sân.

 

 

1. Incepe prin a-ţi privi sânii în oglindă, ţinând amândouă mâinile pe şolduri. Apoi ţinând amândouă mâinile ridicate. Trebuie să urmăreşti orice fel de modificare apărutăîn forma sau dimensiunea sânilor, dacă un sân este neobişnuit de lăsat faţă de celălalt, dacă este neobişnuit de mare faţă de celălalt, o excrescenţă pe sân, schimbări apărute în aspectul pielii de pe sân -încreţitură, gropiţă, roşeată, aspect de "coajă de portocală", retracţia ("înfundarea") mamelonului.

 

 

  

 

 

 

2. Pentru palpare foloseşte vârfurile degetelor, ţinând degetele întinse. Nu trebuie să apeşi prea tare, dar presiunea trebuie să fie totuşi suficient de puternică pentru a simţi şi zonele profunde. Pentru a fi sigură că nu îţi va scăpa ceva neobservat, mişcările trebuie să fie cât mai diverse: în cercuri concentrice (a), radiale (b) şi de sus în jos (c). Repetă mişcările şi pentru celălalt sân. Ai grijă, la palpare nu vei întâlni aceeaşi consistenţă la ambii sâni, nu te aştepta să-i găseşti "gemeni". Pentru a uşura alunecarea degetelor pe pielea sânului poţi folosi o cremă obişnuită pentru piele.

 

 

   

 
3. Apoi examinează-ţi sânii şi culcată. întinde-te şi aşează-ţi o pernă sub umăr, apoi aşează-ţi braţul sub cap. Cu cealaltă mână începe să îţi palpezi sânul folosind aceleaşi mişcări.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
4. Ţinând mâna întinsă, palpează zona laterală a sânului şi apoi zona axilei (subraţ). Aici trebuie să observi orice fel de umflătură neobişnuită a subraţului, orice fel de inflamare sau mărire a nodulilor limfatici.

 

 

 
 
 
 
 
5. Controlează şi mamelonul (sfârcul sânului).
Aici trebuie să fii atentă la apariţia unor exeme sau iritaţii ale mamelonului, dacă este tumefiat (umflat), dacă a început să crească în altă direcţie decât cea de până atunci, dacă a fost normal şi acum începe să devină retractat (retras, îngropat în sân), dacă apare o încreţitură a mamelonului, dacă apare o schimbare a texturii sau culorii mamelonului sau areolei mamare (zona roz sau brună aflată în jurul sfârcului), dacă există scurgeri sau sângerări din mamelon (este bine să ţii seama şi dacă observi scurgeri din sân pe sutien sau pe cămaşa de noapte). Nu este recomandat să încerci să  "mulgi" sau să storci      mamelonul.

 

 
 
 
 
6. De asemenea, poţi să îţi examinezi sânii şi când faci duş. Sânii sunt relaxaţi, iar pielea alunecoasă de la săpun sau şampon te va ajuta foarte mult să observi sânul şi de aici şi eventualele modificări apărute în constituţia lui.

 

 
 
 
 
 
 
Cancerul de sân reprezintă 32 % din totalul cancerelor la femei. De aceea este atât de importantă supravegherea permanentă a sânilor. Autoexaminarea lunară a sânilor este un obicei cât se poate de bun fiindcă este modul cel mai rapid de a depista orice fel de schimbare ce poate apare la nivelul sânilor. Şi bineînţeles, cu cât este depistată mai repede, cu atât mai rapidă şi mai sigură va fi rezolvarea problemei. Dar nu uita că totuşi, chiar dacă este o metodă de depistare, autoexaminarea sânilor nu poate ţine loc de control medical periodic.

 

Calendar de examinare a sânilor:
 
între 20 şi 39 de ani
Autoexaminarea sânilor - o dată pe lună;
Examinare clinică - o dată la 3 ani
 
între 40 şi 50 de ani
Autoexaminarea sânilor - o dată pe lună;
Examinare clinică - o dată pe an;
Mamografie - o dată la 2 ani
 
După 50 de ani
Autoexaminarea sânilor - o dată pe lună;
Examinare clinică - o dată pe an;
Mamografie - o dată pe an
 
Campania socială "Nu am facut destul" lansata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).
Testul genetic pentru cancerul de san si cancerul de ovar. Testul BRCA Gena BRCA este o gena pe care o au toate femeile. Ea este responsabila de controlul cresterii celulelor in organism. Mutatia acestei gene poate insemna la o femeie un risc crescut pentru cancerul de san sau de ovar.
Un nou tratament indicat in cancerul de san HER 2 pozitiv, in stadiu incipient Comitetul Uniunii Europene pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) recomanda Comisiei Europene aprobarea utilizarii Perjeta (pertuzumab) in combinatie cu Herceptin (trastuzumab) si chimioterapie pentru tratamentul neoajuvant (preoperator) al pacientelor cu cancer de san HER 2 pozitiv, local avansat...
Cum putem reduce riscul de cancer de san? Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile. Una din opt femei întâmpină boala in timpul vietii lor. „Dar este posibil sa vă protejati de cancer de san.... ‚” sustine Prof. Dr. Levhi Akın, medic in cadrul Liv Hospital Istanbul.
Cancerul de sân ereditar poate fi prevenit Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt moştenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni apariţia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA. Testul are scopul de a identifica mutaţii ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...