Cele mai citite
 


A fost reînfiinţată specialitatea ortopedie pediatrică
vineri, 7 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Specialitatea de ortopedie pediatrică, apărută în 1996 ca supraspecialitate de sine stătătoare şi funcţionând până în 2006, după care a fost desfiinţată, a fost reînfiinţată ca urmare a procesului iniţiat de Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP), a subliniat prof. dr. Gheorghe Burnei joi, în conferinţa de presă susţinută cu prilejul deschiderii Congresului Naţional de Ortopedie Pediatrică.
El a spus că asociaţia a avut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins decizia ministerului de resort de a o desfiinţa, iar în prezent se aşteaptă hotărârea Ministerului Sănătăţii de a scoate la concurs posturi pentru ortopedia pediatrică. ARTOP a propus 16 posturi pentru trei clinici universitare.
Până acum, cazurile pediatrice care sunt diferite de cazurile de ortopedie pentru adulţi au fost tratate de ortopezii de adulţi, nu întotdeauna cu reuşite, înregistrându-se chiar decese, a afirmat prof. dr. Burnei.
În prezent, în ţară există doar 20 de ortopezi pediatri şi ar fi necesari 100, a precizat prof. dr. Burnei. Există acest hiatus pentru că pregătirea unor specialişti durează aproximativ cinci ani şi această desfiinţare a specialităţii a făcut să se înregistreze o lipsă de personal, a arătat el.
Prof. dr. Burnei a mai evidenţiat că România ocupă un loc fruntaş în Europa de Est în ceea ce priveşte afecţiunile ortopedice pediatrice.
El consideră că trebuie create centre universitare de înalt nivel care să aibă ortopezi pediatri.
ARTOP a realizat program de scolioză în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, protezare pentru unele tumori osoase la Bucureşti.
Medicul a accentuat că se impune dezvoltarea programelor naţionale de diagnostic al displaziei de şold, care ar trebui evidenţiată încă de la naşterea micuţilor.
"Intervenţiile chirugicale pentru copii nu pot şi nu trebuie făcute în spitalele de adulţi. Copiii nu sunt nişte adulţi în miniatură, ei au o patologie specifică. Specialitatea de ortopedie pediatrică are o specificitate legată de vârstă, tipul de leziune, tipul de malformaţie şi cu medicamente toate acestea nu se pot rezolva. Ne-am străduit să ajungem cu aceste intervenţii la standarde internaţionale", a spus preşedintele ARTOP.
Congresul Naţional al Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri se află la a IV-a ediţie şi se desfăşoară în perioada 6-8 octombrie.
Manifestarea îi reuneşte pe specialiştii autori ai celor mai remarcabile inovaţii în ortopedia copilului.
De altfel, ortopezii pediatri români activează de ani buni la cel mai înalt nivel, cei mai tineri pacienţi fiind îngrijiţi în marile centre universitare din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gheorghe Burnei: Anual, în România se descoperă 40 de cazuri noi de cancer osos la copii Preşedintele Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatrici, prof. dr. Gheorghe Burnei, a declarat vineri, cu prilejul celui de-al VI-lea congres naţional, că în România, anual, 40 de copii sunt descoperiţi cu forme de cancer osos.
Gh. Burnei: Ortopedia pediatrică ar avea nevoie de aproximativ 100 de specialişti Ortopedia pediatrică ar mai avea nevoie de cel puţin 100 de specialişti pentru a face faţă iar anul acesta vor fi pregătiţi în examenul de rezidenţiat numai 18, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Gheorghe Burnei, preşedintele Asociaţiei de Traumatologie şi Ortopedie Pediatrică (ARTROP)...
Dr. Gheorghe Burnei: Clinica de ortopedie pediatrică de la 'Marie Curie', în pericol de a fi închisă pe perioada verii Clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică din Spitalul Clinic de Urgenţă "Marie Curie" ar putea fi închisă pe perioada verii, din cauza lipsei de personal, o parte dintre asistente şi infirmiere urmând să intre în concediu, a declarat şeful Clinicii, prof. dr. Gheorghe Burnei.
Traumatologii şi ortopezii pediatrii reuniţi la Conferinţa naţională Ortopezi şi traumatologi din pediatrie se vor întâlni în perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2010 în cadrul celei de a treia ediţii a Conferinţei naţionale a Asociaţei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP).
România, loc fruntaş la numărul celor cu deformări ale coloanei Preşedintele fondator al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică - SROTP, prof. dr. Mihai Jianu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că România ocupă un loc fruntaş, dacă nu chiar primul, la numărul de deformări ale coloanei vertebrale, cum sunt şi...
Iaşi: Secţia de ortopedie de la Spitalul Sf Maria, renovată cu sprijinul Comandamentului Statelor Unite din Europa Secţia de ortopedie pediatrică a Spitalului de copii "Sfânta Maria" din Iaşi a fost inaugurată vineri de autorităţile locale, în prezenţa însărcinatului cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA, Dean Thompson.