Cele mai citite
 


Ciprian Dobre crede că acţiunile de separare a UMF Târgu Mureş sunt manifestări 'reprobabile şi primitive'
vineri, 7 octombrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul liberal, Ciprian Dobre, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că tendinţele separatiste care se manifestă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş sunt alimentate de 'forţe etnice maghiare' şi că sunt 'reprobabile şi primitive'.
'Eu consider că toate aceste lucruri sunt alimentate de forţe etnice, în cazul nostru maghiare. Nu duce decât la următoarea concluzie: astfel de manifestări sunt reprobabile şi primitive. Or, primitivismul într-o societate modernă nu poate fi decât reprimat. (...) Orice astfel de manifestare primitivă nu poate fi decât un regres pentru societatea românească. Din punctul meu de vedere, cei care alimentează astfel de manifestări nu vor binele societăţii româneşti. Iar societatea românească, cel puţin în Târgu Mureş, este formată din români şi maghiari. Cred că singurul lucru ce poate împinge societatea aceasta înainte sunt proiectele comune', a declarat deputatul.
Ciprian Dobre a subliniat că orice proiect separat alimentează 'porniri şi instincte primitive', care n-au ce căuta în societate.
Parlamentarul a spus că oricine va face declaraţii publice în legătură cu separarea UMF Târgu Mureş, în facultate maghiară şi facultate română, cu separarea copiilor la şcoală, la grădiniţă, 'nu vrea binele societăţii româneşti'.
'Cred că PDL e în stare de orice şi că n-au nici mamă, n-au nici tată, nici sentimente naţionale şi nicio viziune cum ar putea să arate societatea românească. N-am semnale c-ar fi vorba despre presiuni. Eu cred că şi cine face astfel de presiuni ar trebui să se gândească de două ori', a susţinut Ciprian Dobre.
Deputatul a reacţionat astfel ca urmare a anunţului făcut de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania potrivit căruia manifestarea de joi, de la Târgu Mureş, de comemorare a celor 13 generali executaţi la Arad în 1849 de armata austriacă, va fi şi o manifestare de protest în favoarea înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu Mureş.
Rectorul UMF Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat recent că nu se opune înfiinţării liniei maghiare a universităţii, însă nu există, deocamdată, condiţii pentru înfiinţarea de laboratoare separate pentru secţia română şi cea maghiară, aşa cum se doreşte.
Acesta a susţinut că secţia maghiară urmează cursurile în limba maghiară, încă din 2003, când s-a decis separarea celor două secţii, însă, din lipsă de spaţiu şi de cadre didactice specializate, probele practice şi seminariile se desfăşoară în limba română.
'Nu suntem împotriva înfiinţării acestor secţii/linii în limba maghiară, dar trebuie să ai şi condiţiile. Momentan nu sunt spaţii pentru laboratoare separate pentru limba română şi pentru limba maghiară. Sunt discipline descoperite şi la români şi la maghiari, unde nu putem face faţă. Dacă înfiinţam de anul acesta de limba maghiară separat şi se dădea examen de admitere, conform legilor existente nu puteam susţine examen de admitere în limba maghiară la Stomatologie şi Farmacie (...) Era imposibil să tulburăm procesul de învăţământ', a subliniat Copotoiu.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
de Stefan Cel Mare Si Sfant
Separatia de la UMF TarguMures trebuie privita ca un ACT DE DISCRIMINARE LA ADRESA MAJORITATII SI RASISM, si trebuie sanctionata ca atare de societatea civila si Politia Romana!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
UMF Târgu Mureş va avea din 2015 un centru avansat de cercetări medicale şi farmaceutice unic în ţară Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, câştigarea unei finanţări europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, care va costa peste 10 milioane de...