Cele mai citite
 


Consilier prezidenţial: Instituţiile medicale de stat ar putea fi transformate în fundaţii pentru a concura cu cele din zona privată
vineri, 7 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Instituţiile de stat din domeniul sănătăţii s-ar putea transforma, în primă fază, în fundaţii pentru a intra în competiţie directă cu clinicile şi spitalele private, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Virgil Păunescu, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Preşedinţiei României.
'Sistemul actual de sănătate suferă din cauza monopolului. Tot acest ansamblu duce la o senzaţie de incoerenţă în ceea ce priveşte politicile sanitare. Aşa încât propunerea Comisiei Prezidenţiale este un radicală, şi anume va urma o perioadă în care se vor întâmpla două lucruri: punerea operatorilor din sănătate într-o poziţie care să permită competiţia cu mediul privat (transfomarea spitalelor de stat în fundaţii, în primă fază), respectiv trecerea la un sistem de asigurări private obligatorii care să permită asiguratorilor privaţi să ofere un pachet de bază. Noi sperăm să avem cât mai repede această propunere şi să o punem pe masa Ministerului Sănătăţii şi, la final, sperăm că va exista suficientă voinţă politică pentru ca această schimbare să fie votată, Comisia Prezidenţială trebuie să prezinte în dezbatere publică acest proiect. Acesta nu este bătut în cuie. Din punctul nostru de vedere, este o iniţiativă a Ministerului Sănătăţii. Momentan, nu este configurat un proiect de lege, dar atunci când acesta va exista va fi în dezbatere publică', a afirmat Păunescu.
Acesta a adăugat că, în prezent, sistemul românesc de sănătate nu ţine pasul nici cu cerinţele populaţiei, nici cu cele ale angajaţilor din mediul medical.
'Sistemul de sănătate nu ţine pasul cu cerinţele populaţiei şi nici cu cei din mediul medical. Nu cred că există vreun domeniu în România în care să nu existe nemulţumiri. Există interese care se simt foarte bine în acest sistem şi care se vor opune oricărei schimbări. Este valabil şi pentru sistemul de sănătate', a menţionat reprezentantul Preşedinţiei.
Rangam Bir, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România /UNSAR/, a afirmat, joi, că deficitul bugetar al sistemului de sănătate din România a ajuns, în 2011, la aproximativ trei miliarde de lei, în pofida creşterii continue a cheltuielilor cu sănătatea din Produsul Intern Brut /PIB/.
'Sistemul de sănătate din România se află în stadiul unei subfinanţări cronice. În ciuda creşterii continue a procentului a cheltuielilor cu sănătatea din PIB, deficitul bugetar în sănătate a crescut de la an la an. Acesta a ajuns, în 2011, la 2,5-3 miliarde de lei', a apreciat Bir.
Acesta adăugat că, la ora actuală, în România o persoană din România cheltuie, în medie, 0,48 euro pe an pentru asigurarea privată de sănătate, în timp ce în Polonia suma ajunge la 5 euro/an, în Ungaria - 13 euro/an, iar în Croaţia de 28 euro/an.
UNSAR organizează, joi, la Bucureşti, conferinţa cu tema 'Membrii UNSAR - parteneri ai reformei sistemului de sănătate'. Evenimentul îşi propune să dezbată aspecte ale implicării asiguratorilor privaţi în reforma sistemului medical din România, beneficiile parteneriatului public-privat în construcţia unui sistem de sănătate eficient, analiza unor sisteme europene performante de asigurări de sănătate şi a unor modele viabile pe plan local.
În prezent, UNSAR are 22 de membri ce reprezintă aproximativ 80% din piaţa asigurărilor din România. Valoarea totală a PBS /Prime Brute Subscrise, n.r./ raportată de către membrii UNSAR în 2010, aceasta a fost de 1,64 miliarde euro.
De asemenea, PBS Asigurări Generale a avut, anul trecut, o valoare de 1,3 miliarde euro, în timp ce PBS Asigurări de Viaţă a reprezentat 334 milioane euro.AGERPRES/(AS-Daniel Badea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.
Sistemul de sănătate trebuie modificat, au susţinut participanţii la o dezbatere pe teme medicale Sistemul de sănătate trebuie să sufere modificări, a fost concluzia unei dezbateri la care au participat factori implicaţi în sistemul medical.
Reorganizarea caselor de asigurări în societăţi de asigurări de tip mutualist, o propunere din noul proiect de Lege a sănătăţii Reorganizarea caselor de asigurări în societăţi de asigurări de tip mutualist, după modelul celor din Belgia, reprezintă o soluţie de viitor pentru evoluţia sistemului public de asigurări, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care a participat la Conferinţa Asiguratorilor din România...
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.