Cele mai citite
 


Lipsa soarelui creşte riscul de diabet de tip 2 (studiu)
vineri, 7 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Colesterolul, Diabetul
 

O echipă de cercetători australieni confirmă într-un studiu legătura dintre conţinutul de vitamină D şi riscul de a dezvolta un diabet de tip 2. Vitamina D este sintetizată în organism dintr-un derivat al colesterolului, sub acţiunea razelor UV, scrie passionsante.be.

Se consideră că există o carenţă de vitamina D sub pragul de 75 nanomoli pe litru de sânge (nivelul este fixat uneori la 50 nmol/l).

Din cauza luminii slabe din perioadele de toamnă şi iarnă, nivelul este la multe persoane inferior limitelor menţionate, acest lucru ducând la dureri musculare şi /sau oboseală. Un studiu desfăşurat pe circa 5.000 de persoane de cercetători australieni de la laboratorul Malbourne Pathology confirmă o legătură între nivelul scăzut de vitamina D şi un risc crescut de diabet de tip 2. Un aport suplimentar de vitamină ar permite prevenirea, într-o oarecare măsură, a bolii.

Doctorul Victoria King de la asociaţia Diabetes UK recomandă totuşi moderaţie, afirmând că nu este cazul să se prescrie suplimente de vitamina D numai pe baza acestor rezultate şi, mai ales, că 'oamenii nu trebuie să creadă că este o soluţie simplă şi rapidă'.

În Marea Britanie se desfăşoară în prezent cercetări, adaugă ea, pentru a afla dacă pacienţilor bolnavi de diabet de tip 2 le pot fi folositoare suplimentele de vitamina D. Ea adaugă că cel mai bun mijloc de prevenire a diabetului de tip 2 rămân alimentaţia echilibrată şi practicarea regulată a unei activităţi fizice.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vitamina D ar putea reduce presiunea arterială O echipă de cercetători britanici a arătat că există o legătură probabilă între lipsa vitaminei D în organism şi apariţia hipertensiunii, o suplimentare a acestui element putând permite astfel diminuarea presiunii arteriale, scrie joi portalul www.maxisciences.com.
Vitamina D, indicată pentru creierul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani Washington, 26 mai /Agerpres/ - Conţinutul mare de vitamina D, prezentă în peşte şi sintetizată în piele la expunerea la soare, ameliorează funcţionarea creierului într-o manieră mult mai bună la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în Journal of Neurology, Neurosurgery...
Carenţa în vitamina D, factor alarmant de risc cardiac şi deces O carenţă în vitamina D este legată de un risc crescut net de maladii cardiovasculare, atacuri cerebrale şi de mortalitate, potrivit unui studiu elaborat de cercetători americani de la Institutul de cardiologie al Intermountain Medical Center din Salt Lake City /Utah, în nord-vestul SUA/ şi publicat...
O carenţă în vitamina D poate produce migrene (studiu) Copiii şi tinerii adulţi care prezintă carenţe ale vitaminelor D, B2, B9 şi în coenzima Q10 sunt mai susceptibili să sufere de migrene, arată un nou studiu prezentat la Congresul anual al American Headache Society desfăşurat în perioada 9-12 iunie la San Diego.
Carenţa şi excesul de vitamine Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta. Lipsa totala a unei vitamine se numeste avitaminoza si poate duce chiar la deces. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza, iar tulburarile metabolice...
O carenţă de vitamina D accelerează declinul cognitiv al persoanelor vârstnice (studiu) Persoanele în vârstă care suferă de deficit de vitamina D se confruntă cu un declin cognitiv mult mai rapid decât cele cu niveluri normale, conform unui studiu publicat luni în 'Journal of American Medical Association - Neurology', informează AFP.