Cele mai citite
 


Oamenii de ştiinţă americani au creat embrioni umani din fragmente de piele
vineri, 7 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă americani au creat embrioni umani din fragmente de piele, un pas spre clonarea copiilor în laborator, relatează Daily Mail.
În experimente care oglindesc tehnica de clonare folosită pentru oaia "Dolly", cercetătorii au prelevat celule din braţele şi picioarele unor bărbaţi şi le-au plasat în ovule.

Deşi embrionii creaţi au trăit doar 5-6 zile, crearea lor reprezintă un pas important în cercetările privind tratamentele pentru o serie de boli incurabile, care variază de la cancer la Alzheimer.

Chiar dacă cercetătorii au mai creat embrioni într-un stadiu foarte timpuriu din pielea umană, echipa de la Stem Cell Foundation Laboratory, din New York, susţine că a mers mai departe decât oricine altcineva.

Rezultatele cercetării lor au fost publicate miercuri în revista Nature.

Potrivit revistei menţionate, echipa de savanţi americani pare să fi reuşit acolo unde alţii au eşuat, ceea ce înseamnă că cercetarea în acest domeniu ar putea de acum progresa în salturi.

Oamenii de ştiinţă au prelevat ovule de la 16 femei tinere şi au luat probe de piele de la doi bărbaţi.

Ulterior, ei au plasat ADN-ul din celulele pielii în interiorul ovulelor şi le-au determinat să crească şi să se dividă.

Dacă în cazul Dolly, ovulelor le-a fost îndepărtat ADN-ul, de data aceasta tehnica a funcţionat doar atunci când a fost păstrat ADN-ul ovulelor, demonstrând că acesta este vital pentru crearea vieţii.

Embrionii şi celulele pe care aceştia le conţineau au fost mutanţi, cu trei seturi de ADN în loc de două - unul de la mamă şi unul de la tată.

Cercetătorii sunt însă optimişti că vor putea fi capabili la un moment dat să creeze embrioni clonaţi sănătoşi cu cele două seturi necesare de material genetic.

Scopul acestor experimente nu a vizat însă clonarea, ci recoltarea de celule stem din embrionii creaţi, capabile să devină orice tip de celule.

În acest caz însă, toate celulele stem recoltate au fost anormale şi nepotrivite pentru a trata pacienţii. AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
Primul test clinic european cu celule stem embrionare poate începe O firmă americană de biotehnologie va începe în curând primul test clinic în Europa cu celule stem embrionare, sperând să descopere tratamentul unor afecţiuni ale vederii, relatează AFP.
Celule seminale obţinute din embrioni umani de sex feminin (studiu) Cuplurile de lesbiene vor putea avea în viitorul apropiat copii proprii fără a apela la donatorii de spermă, copii ce vor purta bagajul genetic provenit de la ambele mame, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.
Sânii unei bolnave de cancer, reconstruiţi cu celule stem provenite din ţesut adipos Madrid, 19 oct /Agerpres/ - O echipă din cadrul unei clinici spaniole a realizat, în cazul unei bolnave de cancer, prima reconstrucţie mamară completă cu celule-stem provenite din propriul ţesut adipos, a informat marţi - cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului Mamar - responsabilul acestei intervenţii...
CEJ deschide calea brevetării de tehnologii referitoare la celulele stem Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) a afirmat că un organism viu care nu poate să se dezvolte pentru a deveni fiinţă omenească nu este echivalent cu un embrion, prin urmare, se pot breveta metode de folosire a respectivului organism (ovul) în scopuri industriale sau comerciale, relatează joi...