Cele mai citite
 


Bazac oferă soluţii pentru deblocarea financiară din sistemul sanitar
joi, 27 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 27 aug /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, s-a întâlnit, joi, la sediul ministerului, cu distribuitorii de medicamente, cărora le-a prezentat soluţiile identificate pentru deblocarea situaţiei financiare din sistemul sanitar, după ce, în urmă cu două săptămâni, a discutat cu producătorii de medicamente pe aceeaşi temă.
La întâlnirea de joi a participat şi secretarul de stat din Ministerul de Finanţe (MF) Bogdan Drăgoi, care a declarat că instituţia pe care o reprezintă înţelege problemele din sistemul sanitar şi se va implica activ în găsirea celor mai potrivite soluţii pentru fluidizarea acestuia, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS), transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Bazac a arătat că se află în discuţii avansate cu reprezentanţii MF pentru obţinerea unor importante credite de angajament care să dea posibilitatea efectuării de plăţi în 2010 pentru cheltuielile înregistrate în ultimul trimestru al anului 2009.
În acest fel, se va evita creşterea deficitului bugetar negociat cu Fondul Monetar Internaţional şi se va reuşi fluidizarea plăţilor în sistem. În plus, în acest fel se va garanta asigurarea asistenţei medicale primare, dar şi închiderea unor datorii ale spitalelor către furnizori.
În următoarea perioadă, Ministerul Sănătăţii are în vedere implementarea unui mecanism financiar, de factoring, prin care farmaciile să aibă posibilitatea de a cesiona facturile către distribuitori, iar aceştia, la rândul lor, să le poată sconta în sistemul bancar.
Măsura are ca scop deblocarea plăţilor în sistem, asigurarea de cash-flow necesar derulării activităţilor din companii în această perioadă, dar şi asigurarea rulajului acestora, informează Ministerul Sănătăţii.
Săptămâna viitoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Ministerului de Finanţe se vor întâlni cu distribuitorii, producătorii, farmaciştii şi cu băncile care vor fi acceptate în sistemul de factoring instituţional, pentru a pune la punct mecanismul de plată a facturilor restante.
Dacă se vor pune la punct toate detaliile acestui sistem, MS va pregăti o hotărâre de guvern care va asigura cadrul legal pentru implementarea acestuia în sistemul sanitar.
Concomitent, MS are în vedere şi decalarea plăţii facturilor către furnizori la 120 de zile, în cazul farmaciilor, şi la 90 de zile în cel al programelor naţionale. Se vor asigura, astfel, fondurile necesare în special pentru medicina primară şi pentru funcţionarea programelor naţionale.
În acelaşi timp, vor continua verificările Comisiei de monitorizare a cheltuielilor şi de verificare a facturilor în cazul celor mai extinse programe naţionale, se mai arată în comunicatul citat.
În legătură cu rectificarea bugetară, Ministerul Sănătăţii susţine că aceasta nu afectează activitatea ministerului şi nici pe cea a sistemului sanitar.
'Sumele care au fost reţinute reprezintă fonduri ale unor proiecte rambursabile sau nerambursabile ale Băncii Mondiale care nu se mai puteau angaja până la sfârşitul anului, dar şi cheltuielile de personal anunţate deja realizate prin reorganizarea MS şi a instituţiilor subordonate', se menţionează într-un comunicat al ministerului Sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Mureş: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu mai are datorii faţă de furnizori Managerul spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că unitatea spitalicească nu mai are datorii şi că toate plăţile către furnizori sunt la zi.
Gorj: Spitalul Judeţean mai are bani doar de salarii Spitalul Judeţean Târgu-Jiu nu mai are bani decât pentru a acoperi salariile angajaţilor până la sfârşitul anului, nu şi pentru furnizorii de medicamente sau pentru achiziţionarea de materiale sanitare noi.
Suceava: Spitalele nu mai au bani pentru servicii medicale Spitalele din judeţul Suceava nu mai au bani pentru a asigura serviciile medicale până la sfârşitul acestui an.
Maramureş: Spitalul orăşenesc Vişeu are datorii de 150.000 lei Spitalul orăşenesc Vişeu de Sus a acumulat în ultimele luni datorii către diverşi furnizori de servicii în sumă de 150.000 de lei iar Consiliul Local a refuzat preluarea în administraţie a unităţii sanitare.