Cele mai citite
 


Nitriţii şi nitraţii, posibil 'panaceu' împotriva afecţiunilor sistemului vascular (experţi)
sâmbătă, 8 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători din cel puţin două ţări - SUA şi Marea Britanie - au anunţat derularea unor experimente în încercarea de a stabili cât de utilă ar putea fi inhalarea sărurilor de azot în tratamentul unor boli grave, iar aşteptările lor în acest sens sunt foarte mari, transmite portalul specializat în probleme de sănătate MedDaily.
Până de curând compuşii de azot, nitriţi şi nitraţi, au avut parte de o faimă proastă, dat fiind faptul că, ajungând în cantităţi mari în organismul uman, acestea pot duce la disfuncţii majore ale organelor interne şi pot provoca intoxicaţii grave.

Dar, oamenii de ştiinţă americani şi britanici consideră că, în cantităţi mici, aceste substanţe ar putea să fie eficiente în tratamentul unor afecţiuni precum hipertensiunea pulmonară severă sau hipertensiunea arterială.

Potrivit acestora, inhalarea vaporilor de nitriţi sau nitraţi în cantităţi nesemnificative duce la transformarea lor în corpul uman în oxid nitric, o substanţă vasodilatoare care abia în ultimele două decenii a intrat în atenţia oamenilor de ştiinţă.

Astfel, în SUA, sub egida U.S. National Institutes of Health, cercetătorii vor începe să studieze dacă inhalarea sărurilor de azot va putea să amelioreze starea pacienţilor cu hipertensiune arterială pulmonară, o maladie relativ rară, dar care reprezintă un pericol mortal pentru fiecare dintre cei afectaţi.

În acest timp, experţii britanici de la Exeter University vor încerca prin intermediul soluţiilor apoase de săruri, în care acestea din urmă vor fi prezente în doze nesemnificative, să trateze pacienţii cu hipertensiune arterială, una dintre maladiile majore ale societăţii moderne.

'Există tot mai multe dovezi că nitriţii şi nitraţii în doze mici ar putea fi surse pentru potenţiale medicamente în tratamentul bolilor legate de sistemul vascular'- subliniază profesorul britanic Mark Gilchrist, implicat în respectivul studiu.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O echipă internaţională de experţi atrage atenţia asupra aportului ridicat de sare în produsele fast food Cantitatea de sare utilizată în prepararea felurilor de mâncare diferă în aceleaşi lanţuri fast food de la o ţară la alta, concluzionează o echipă internaţională de cercetători din Australia, Canada, Franţa, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, care au analizat conţinutul de sare...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.
Studiu: Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Descoperirea unei gene a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială Cercetători americani au descoperit o genă a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială, o descoperire ce poate deschide calea pentru tratamente mai eficiente pentru combaterea acestei maladii, potrivit unor lucrări publicate luni, transmite marţi din Washington AFP. (sursa: Agerpres - Analele...
Unul din doi adulti sufera de hipertensiune Unul din doi adulti sufera de hipertensiune, afectiune care reprezinta un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral si pentru demente, a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar, cu prilejul campaniei de depistare a hipertensiunii.