Cele mai citite
 


Program de consiliere pentru persoanele cu diabet
sâmbătă, 8 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Diabetul înregistrează creşteri îngrijorătoare la nivel mondial, a subliniat prof. dr. Maria Moţa, preşedinta Asociaţiei Române a Educatorilor în Diabet (ARED), vineri, cu prilejul lansării unui program de educaţie a pacienţilor cu această boală.

Prof. dr. Moţa a spus că la recentul congres al Societăţii Europene de Diabet s-a anunţat că numărul celor afectaţi de diabet a ajuns în lume la 366 milioane de persoane şi anual se pierd 4,6 milioane de persoane cu diabet, iar perspectivele sunt îngrijorătoare.


Medicul a accentuat asupra faptului că dacă se vor lua măsuri pentru persoanele cu risc de diabet în următorii zece ani, dintre acestea vor face boala mai puţin de jumătate.
Rezultatele Programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din 2008 au arătat o creştere cu 30% a acestei afecţiuni în populaţia investigată, adică aproximativ 11 milioane de persoane, iar o treime au risc de a dezvolta diabet zaharat, a menţionat prof. dr. Maria Moţa.
Aceasta a adăugat că un procent de 5%- 6% din populaţie are risc de diabet în România, iar la fiecare pacient diagnosticat este cel puţin unul nediagnosticat.
Medicul a subliniat că a face un program de prevenţie pentru diabet este aproape la fel de costisitor ca tratamentul, şi atunci transmiterea de mesaje este foarte importantă. Ea a făcut referire la faptul că sunt dezvoltate programe de prevenţie de centrele din ţară pe plan local sau în cadrul programelor europene.
"Simplul mers pe jos, o alimentaţie care să conţină legume şi fructe pe primul loc sunt paşi importanţi în prevenirea bolii", a accentuat dr. Moţa.
"La aflarea diagnosticului, pacienţii au diverse reacţii, de la negare până la depresie de multe ori. Cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem persoanelor care au diabet este că înţelegerea bolii, prin programe de educaţie, este esenţială pentru viitorul lor. Datorită soluţiilor terapeutice moderne la îndemână, diabetul poate fi controlat, cu condiţia ca pacientul să îşi dorească acest lucru şi să colaboreze cu specialiştii", a subliniat prof. dr. Maria Moţa.
"Prevalenţa diabetului zaharat a crescut dramatic în România în ultimii 5 ani şi este estimat la 4% - 5% din totalul populaţiei. Aceasta însemnă peste 800.000 persoane cu diabet zaharat în România. Pacienţii diagnosticaţi pe tratament sunt aproximativ 600.000. Nevoia de servicii medicale acordate acestor pacienţi este în creştere în special în ceea ce priveşte consilierea şi educaţia", a spus la rândul său dr. Cornelia Bala, membru al Comitetului General al Diabetes Education StudyGroup, grup european de studiu pentru educaţie.
Un program pilot unic în România îşi propune să educe 10.000 de pacienţi cu diabet zaharat în următoarele şase luni. Prin întâlniri organizate de două ori pe săptămână, 20 de asistente medicale din 15 centre universitare şi regiuni geografice mari vor discuta teme importante de educaţie cu pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat. Fiecare şedinţă va ţine aproximativ două ore iar sala va fi pusă la dispoziţie de spitalul în care activează asistenta.
Centrele unde se va desfăşura programul care va începe pe 15 octombrie sunt: Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Turnu- Severin, Iaşi, Suceava, Cluj, Timişoara, Oradea, Constanţa, Sibiu, Târgu Mureş, Galaţi, Braşov, Baia Mare.


"Pacienţii noştri au nevoie de educaţie din prima zi de la aflarea diagnosticului, mai mult decât orice. Curricula este realizată pe baza recomandărilor prof. dr. Maria Moţa. O altă sursă de informaţie pentru asistentele medicale care vor efectua aceste sesiuni de educaţie este programul lansat de Eli Lilly "Să vorbim despre diabet" care are la bază Hărţile de Conversaţie create special pentru educarea pacienţilor", a menţionat asistent Anca Minea, preşedinte onorific ARED.


"La nivel global, Lilly Diabets are drept obiectiv prioritar educarea pacienţilor cu diabet zaharat în lupta lor continuă cu această boală, astfel că şi în România am decis să susţinem logistic şi cu informaţii legate de noutăţile ştiinţifice în domeniu o echipă de asistente educatoare", a spus Daniel Popescu, director de comunicare al companiei. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru un comportament preventiv faţă de diabet Aproximativ 1.000 de pacienţi din 15 centre de diabet din toată ţara vor fi implicaţi în campania, "Câştigă pas cu pas - Împreună ajungem mai departe", susţinută de Sanofi, prin care se pun la dispoziţie gratuit pedometre pentru contorizarea activităţilor fizice.
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...
Dr. Maria Moţa: 11,6% din populaţie suferă de diabet zaharat, iar peste 16% de prediabet Prevalenţa diabetului zaharat la populaţia adultă este de 11,6%, dar pericolul mare îl reprezintă prediabetul care are o prevalenţă de peste 16%, a declarat, marţi, dr. Maria Moţa, membru în Consiliul director al Asociaţiei Europene de Diabet (EASD).
Braşov: Peste o mie de medici participă la Congresul de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice Braşov, 25 mai /Agerpres/- Congresul Naţional al Societăţii Române de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice, eveniment la care participă peste o mie de medici şi diferiţi alţi specialişti, începe miercuri la Braşov.
Galeria Real si Sensiblu marcheaza “Ziua mondiala a inimii” printr-o actiune de testare gratuita a tensiunii si IMC Galeria Real si Sensiblu, in parteneriat cu Real Hypermarket, organizeaza in weekendul 1-2 octombrie o sesiune de testari gratuite de tensiune si indice de masa corporala, cu ocazia Zilei Inimii.
Timiş: 28.000 de persoane cu diabet înregistrate în judeţ Aproximativ 28.000 de persoane cu diabet sunt înregistrate în judeţul Timiş, a declarat, luni, prof. univ. dr. Romulus Timar, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (CDNBM) Timişoara, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului.