Cele mai citite
 


Senatul a adoptat tacit Codul Muncii şi a respins moţiunea simplă a Opoziţiei pe marginea subvenţiei la încălzire (sinteză)
luni, 10 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul de modificare a Codului muncii, modificarea modului de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), instituirea unor măsuri în domeniul gazelor naturale, modalitatea de acordare a unor ajutoare financiare nerambursabile, în valoare de 100.000 euro, pentru producătorii de plante energetice, sunt doar câteva dintre proiectele legislative pe care senatorii şi-au dat votul, sau nu, în săptămâna 2 - 7 octombrie.
Senatorii au adoptat tacit, în data de 28 septembrie, proiectul de modificare a Codului muncii iniţiat de parlamentarii USL, anunţul fiind făcut, în plenul de miercuri, de preşedintele Mircea Geoană.
Proiectul prevede, printre altele, obligativitatea negocierilor colective pentru unităţile cu mai mult de 21 de angajaţi.
Printre măsurile propuse de Opoziţie se regăseşte şi o prevedere potrivit căreia orice modificare în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.
În ceea ce priveşte perioada de probă, proiectul prevede că perioada maximă de probă este de 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 120 pentru funcţiile de conducere, iar contractul individual de muncă poate înceta fără preaviz, dar cu o notificare scrisă pe durata perioadei de probă.
De asemenea, angajatorul poate renunţa unilateral la clauza de neconcurenţă prevăzută în contract, plata indemnizaţiei de neconcurenţă încetând după minim 30 de zile de la notificarea scrisă adresată salariatului de către angajator privind denunţarea acesteia.
O modificare a articolului 35 din Codul muncii prevede că orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei.
Pe durata reducerii sau întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea respectivă beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
O altă prevedere stabileşte că un contract de muncă pe perioadă determinată nu poate fi încheiat pentru mai mult de 36 de luni, iar munca suplimentară poate depăşi durata de 48 de ore pe săptămână (durata maximă legală - n.r.) cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de patru luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
De asemenea, durata concediului neîntrerupt ar fi de cel puţin 10 zile, potrivit propunerilor parlamentarilor USL, iar nivelul salariului minim este stabilit prin contracte colective de muncă.
În altă ordine de idei, munca la negru ar urma să fie pedepsită cu amendă între 10.000 şi 20.000 lei pentru fiecare angajat.
Iniţiativa a fost depusă de Opoziţie după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea, în primăvară, pe propria variantă de modificare a Codului muncii.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
De asemenea, moţiunea simplă împotriva eliminării subvenţiei la încălzire a fost respinsă în Senat, cu toate că moţiunea a primit 66 de voturi pentru, cu numai 3 voturi mai puţine pentru necesarul trecerii acesteia.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu, a susţinut în cadrul dezbaterilor că sistemul centralizat de termoficare poate fi modernizat prin accesarea de fonduri europene.
"Avem toate condiţiile. Sunt autorităţi locale care au accesat fonduri din această axă pe care am negociat-o în 2005-2006 cu reprezentanţii Comisiei Europene. Este o dovadă că fondurile europene pot fi utilizate şi pentru acest domeniu, al producerii energiei termice. (...) Lucrurile pot fi făcute eficient dacă există inteligenţă', a spus ministrul.
Sulfina Barbu a precizat că plafonul maxim pentru veniturile cetăţenilor care primesc ajutorul de încălzire a crescut cu 28%, la 786 de lei de persoană în cazul familiilor şi la 1.082 de lei în cazul persoanelor singure şi că, de asemenea, a crescut numărul beneficiarilor prin mărirea plafonului maxim de venituri.
''Oprim risipa banilor de la bugetul de stat şi alocăm resursele pentru a proteja cetăţenii care sunt în zona vulnerabilă. (...) Anul acesta acordăm ajutor de încălzire pentru aproximativ 330.000 de familii şi persoane singure comparativ cu 200.000 anul trecut. Suma alocată este de 345 de milioane faţă de 120 de milioane în 2011", a arătat ministrul.
Senatorul democrat-liberal Petru Filip a susţinut în timpul dezbaterilor la moţiunea simplă a USL că subvenţionarea energiei termice ar trebui să fie 'o chestiune socială'.
'CET-urile care au intrat pe parteneriat public-privat şi au atras capital străin au profitabilitate la un nivel al subvenţiilor destul de scăzut. Altele, în schimb, care au aşteptat rolul partenalist al statului, se gândesc că s-ar putea să aibă probleme. Într-adevăr, subvenţionarea energiei termice trebuie să fie o chestiune socială, şi nu una de egalizare şi de susţinere a fiecărui cetăţean indiferent de venituri', a spus Filip.
Senatorul PDL Marius Necula a susţinut că moţiunea simplă a USL 'păcătuieşte' prin 'politizare şi populism', dar şi prin faptul că Opoziţia nu oferă o soluţie pentru situaţia din sistemul de încălzire cu energie termică. El a adăugat că informaţiile potrivit cărora primăriile PDL ar fi favorizate la alocarea de fonduri pentru alimentarea cu energie termică sunt incorecte, USL beneficiind de 54% din aceste fonduri.
'Pentru a risipi mitul prin care primăriile PDL sunt preferate la alocarea de fonduri guvernamentale, o analiză a sumelor alocate pentru lucrări de investiţii în vederea reabilitării sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a localităţilor prin programul 'Termoficare-căldură şi confort 2006-2011' ne demonstrează că din totalul sumelor alocate de Guvern în perioada 2008-2011, primăriile PSD au beneficiat de 47% din fonduri, PDL de 31%, PNL de 7%, UDMR de 5%. Pentru exactitate - USL a beneficiat de 54% din fonduri, iar PDL de 31%', a afirmat senatorul democrat-liberal.
Liderul grupului parlamentar progresist din Senat, Şerban Mihăilescu, consideră că pentru situaţia din domeniul energiei termice sunt responsabili toţi cei care au avut posibilitatea de a decide.
'Atrag atenţia asupra responsabilităţii tuturor acelora care au contribuit pentru a se ajunge la o situaţie atât de proastă. (...) Nimeni nu s-a aplecat cu grijă asupra acestor probleme. De 20 de ani noi vorbim. Ne place să vorbim. (...) Stăm de ani de zile cu cantităţi enorme de combustibil date la primării în fiecare an de la rezerva de stat, a căror recuperare este de doi ani. Sistemul energetic este blocat pentru că cei care îi asigură conducerea nu vor să participe la progres. (...) Suntem cu toţii vinovaţi de această situaţie', a spus acesta.
Senatorul UDMR Tiberiu Gunthner a criticat managementul defectuos al CET-urilor şi a precizat că subvenţiile care se plăteau de la Guvern acopereau de fapt pierderile şi ineficienţa unui sistem învechit, pierderi nejustificate, dezinteresul autorităţilor locale, dar şi interese politice sau economice.
''Forma de subvenţie la care renunţă Guvernul şi-a demonstrat ineficienţa şi e contestată chiar de dvs. în cadrul moţiunii ca fiind una politică. Această formă de subvenţie a dus la creşterea nejustificată a preţului gigacaloriei datorită interesul autorităţilor locale şi a situaţiilor de monopol în care se află firmele de producere şi distribuţie a energiei termice'', a spus el.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a criticat dur ordonanţa Guvernului privind eliminarea subvenţiei la încălzire afirmând că nu este de acord cu calcularea veniturilor potenţiale provenite din valorificarea bunurilor deţinute de persoanele care solicită subvenţii pentru încălzirea termică.
'Spuneţi că asiguraţi protecţie 100%, dar cei care citesc Ordonanţa văd că cineva care câştigă 540 lei pe lună va primi 10% din factura termică, că cine are salariul minim pe economie primeşte 5%. Să ne gândim ce trebuie să facă omul ăla pentru 5%. Trebuie să facă declaraţii pe proprie răspundere privind bunurile sale", a afirmat Vosganian.
Senatorul liberal a susţinut că la dezbaterea moţiunii simple a USL 'Căldura care îngheaţă România: regimul Băsescu-Boc' ar fi trebuit să fie prezent, în locul ministrului Muncii, Sulfina Barbu, ministrul Economiei, Ion Ariton.
'Avem de-a face cu un Guvern care este preocupat să ne arate că lucrurile sunt altfel decât sunt în realitate. (...) Strategia privind centralele termice ar fi trebuit să fie parte integrală a reactualizării strategiei energetică a României, care nu s-a realizat', a spus senatorul Vosganian.
Senatorul PNL Marius Bîgiu a susţinut că prima măsură pe care ar fi trebuit să o ia ministrul Muncii, Sulfina Barbu, la preluarea mandatului ar fi fost retragerea Ordonanţei privind eliminarea subvenţiei la încălzire.
Senatorul liberal a susţinut că economia care se face la buget, de circa 500 de milioane de lei, nu justifică faptul că 'mii de români vor intra într-o iarnă din care nu vor şti dacă vor mai ieşi'.
'Românii vor fi nevoiţi să aleagă între mâncare, medicamente şi căldură în locuinţe. Nicăieri în lume gigacaloria nu producea teamă, însă în România da. Vorbim de sacrificarea a mii de români la început de iarnă. (...) Dacă aceşti oameni nu vor reuşi să îşi plătească facturile la întreţinere, şi-ar putea pierde casele', a mai spus Marius Bîgiu.
Senatorul PSD Miron Mitrea a acuzat că actualul Guvern se foloseşte de o lege pentru a racola primarii Opoziţiei.
"Este un act politic prin care partidele de la guvernare încearcă să pună un nou obstacol în faţa USL. (...) USL înţelege care este mişcarea politică şi n-o aprobă", a declarat Mitrea, referindu-se la ordonanţa privind eliminarea subvenţiei la încălzire.
El a adăugat că în 2002 s-au dat CET-urile la primării, acest lucru nefiind, din punctul său de vedere, "o chestie înţeleaptă la momentul respectiv".
"Nu a fost, pentru că nu a fost continuată, ideea de a se da CET-urile la primării - şi după aceea, cu ajutorul statului, a Guvernului, retehnologizate - nu s-a dus până la capăt", a afirmat Miron Mitrea.
Senatorul PSD a criticat faptul că dezbaterea moţiunii simple nu este una serioasă, despre gigacalorie şi despre "modul în care guvernele României au aruncat această greutate pe umerii primăriilor, administraţiilor locale, fără să ajute decât selectiv, ici, colo", ci una politică.
Moţiunea simplă 'Căldura care îngheaţă România: regimul Băsescu-Boc' a fost semnată de 57 de senatori USL.
Totodată, senatorii au respins, miercuri, trei cereri de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu - cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării, cererea de reexaminare referitoare la Legea privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961, cererea de reexaminare privind Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2010 privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia.
Preşedintele Traian Băsescu motivează, în cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului abrogă dispoziţiile legale care prevedeau susţinerea bugetară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a Academiei de Ştiinţe Tehnice şi a Academiei de Ştiinţe Medicale.
''Prin modificările aduse acestei ordonanţe au fost introduse prevederi potrivit cărora cele trei instituţii academice beneficiază, din nou, de susţinere financiară de la bugetul de stat. Ţinând cont de actualul context de politică bugetară şi de angajamentele Guvernului asumate în mod financiar în care este necesară restrângerea cheltuielilor, considerăm că o asemenea măsură de finanţare bugetară generează cheltuieli suplimentare pentru bugetul de stat şi afectează sprijinirea altor activităţi educaţionale a căror singură modalitate de finanţare este cea bugetară'', se precizează în cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu, care a fost respinsă cu 45 de voturi pentru, o abţinere şi 38 de voturi împotrivă.
Tot în şedinţa plenului de miercuri, senatorii au respins, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă şi o abţinere, un proiect de lege iniţiat de Guvern privind modificarea modului de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă şi o abţinere.
Prin noul proiect de lege, care aduce modificări legii care reglementează statutul judecătorilor şi al procurorilor, precum şi legii privind organizarea judiciară, ar fi fost impuse criterii mai stricte în alegerea judecătorilor care acced la ÎCCJ.
Principiile de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fuseseră convenite de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justiţiei şi de Înalta Curte, astfel încât un magistrat care vrea să promoveze în acest ultim for trebuie să aibă cel puţin 15 ani vechime totală în magistratură şi cel puţin cinci ani vechime la o Curte de Apel.
Nici Ordonanţa privind instituirea unor măsuri în domeniul gazelor naturale nu a trecut de votul senatorilor, care au respins-o, miercuri, cu 46 de voturi pentru, 47 de voturi împotrivă şi o abţinere raportul de adoptare a proiectului de lege.
Potrivit expunerii de motive, prin acest proiect de lege se instituiau mecanisme de protecţie a consumatorului casnic şi a producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei.
Senatul a adoptat, tacit, o iniţiativă legislativă care reglementează modalitatea de acordare a unor ajutoare financiare nerambursabile, în valoare de 100.000 euro, pentru producătorii de plante energetice care cultivă pe suprafeţe mai mari de două hectare.
Propunerea legislativă fusese amendată anterior de Comisia de buget-finanţe şi de Comisia de agricultură, astfel încât producătorii de plante energetice să beneficieze de un ajutor în valoare de 250.000 de euro, însă acest amendament nu mai este valabil în condiţiile adoptării tacite.
Iniţiativa are ca obiect crearea cadrului legal necesar acordării ajutoarelor financiare nerambursabile producătorilor agricoli care realizează culturi de plante energetice pe o suprafaţă agricolă mai mare de două hectare, în scopul stabilizării liniilor de produse alimentare prin trecerea la cultura plantelor nealimentare, al asigurării posibilităţii alternative pentru alegerea culturilor care se adaptează la condiţiile specifice locului de producţie.AGERPRES/(AS - Cristina Tatu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Guvern INFORMAŢIE DE PRESÃ privind unele acte normative care au fost incluse pe agenda
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...