Cele mai citite
 


Tulcea: Suspiciuni de antrax cutanat menţinute la doi tineri, deşi DSV infirmă prezenţa antraxului la animale
luni, 10 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tânărul tulcean, în vârstă de 25 de ani, internat vineri în spital cu suspiciune de antrax este în comă iar un consătean de-al lui cu simptome de antrax cutanat se află în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) sub supraveghere medicală.
Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Laurenţia Militaru, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES că analizele efectuate în laboratorul instituţiei tulcene menţin suspiciunea de infectare cu antrax în cazul tânărului de 25 de ani, probele prelevate de la acesta şi consăteanul său urmând să fie transmise luni pentru confirmare Institutului Cantacuzino din Bucureşti.
'Cel de-al doilea tânăr, de 23 de ani, din comuna Casimcea, se află de vineri după-amiaza internat la secţia de boli contagioase a SJU, dar este în afara oricărui pericol. El a fost identificat în timpul anchetei efectuate de medicii noştri în comună cu urme de zgârieturi pe mâini şi a recunoscut că a participat la o sacrificare de animal alături de tânărul aflat în comă acum. Noi îl considerăm contact cu primul caz şi în aceste condiţii este nevoie de o supraveghere medicală continuă. Menţionez însă că ambele cazuri rămân suspiciuni până la confirmarea acestora de către Institutul Cantacuzino', a afirmat directoarea Militaru.
În contextul în care, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare, probele prelevate de la carnea bovinei sacrificate pe data de 28 septembrie din cauza căreia cei doi ar fi putut contacta antrax nu relevă prezenţa bacilului antrax, toate animalele din comună au fost vaccinate anti-cărbunos, iar în comuna Casimcea nu s-au înregistrat cazuri de antrax la animale de peste 30 de ani, este greu de explicat cum cei doi tineri s-ar fi putut infecta cu antrax.
'Din păcate, în cazul primului tânăr, care prezintă şi elemente de meningită, după semnele clinice pe care le prezintă şi după evoluţie, noi suspectăm prezenţa antraxului. Este posibil ca cei doi să fi consumat carnea unor animale nedeclarate sau aduse din alte judeţe, dar ancheta este încă în desfăşurare. Misiunea noastră este de a preveni evenimentele deosebite de sănătate publică şi în acest sens desfăşurăm anchete epidemiologice şi măsurile medicale specifice, chiar şi dacă nu avem încă o confirmare a Centrului naţional de referinţă din Bucureşti', a precizat şefa DSP, Laurenţia Militaru.
Starea gravă în care se află în prezent tânărul de 25 de ani din comuna Casimcea se poate explica, potrivit sursei, prin neprezentarea la medic după primele simptome ale bolii.
La rândul său, directoarea Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV), Marilena Tertiş, a afirmat că analizele de laborator efectuate pe probele din carnea găsită de la animalul sacrificat la finele lunii trecute infirmă prezenţa bacilului antrax.
'Antraxul este o boală telurică. Din informaţiile pe care le avem, două din animalele din gospodăria particulară au păşunat într-un câmp de floarea-soarelui. Ulterior, o bovină a murit şi a fost lăsată pe câmp, iar cea de-a doua care ar fi prezentat simptome a fost sacrificată. Totuşi, de 36 de ani în comuna Casimcea nu s-au înregistrat cazuri de antrax la animale, toate bovinele din comună au fost vaccinate anti-cărbunos în primăvară iar vaccinul are efect timp de 12 luni. În plus, analizele noastre de laborator nu pot fi greşite', a susţinut directoarea DSV, Marilena Tertiş.
Potrivit DSV, ultimele cazuri de antrax la animale au fost înregistrate în judeţul Tulcea în 2009, în comuna Murighiol, la două porcine dintr-o gospodărie privată. AGERPRES/(AS-Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Unul dintre tinerii internaţi cu suspiciune de antrax a murit Tânărul de 25 de ani, internat în spital la sfârşitul săptămânii trecute cu suspiciunea de antrax cutanat, a murit duminică seara, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
Tulcea: Suspiciunile de antrax, confirmate de Institutul Cantacuzino Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a primit joi confirmarea din partea Institutului Cantacuzino din Bucureşti a existenţei antraxului la un pacient internat vinerea trecută, care prezenta simptomele caracteristice acestei boli. Persoana în cauză se află în prezent în Spitalul Judeţean de Urgenţă...
Olt: Evoluţia stării de sănătate a pacienţilor suspectaţi de antrax este bună Cei doi bărbaţi internaţi la Spitalul Caracal cu suspiciune de antrax cutanat au o evoluţie bună a stării de sănătate, potrivit medicului Liviu Radu, directorul unităţii sanitare.
Tulcea: Suspiciune de infectare cu antrax a unui tânăr Un tânăr din comuna Casimcea a fost internat vineri în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea, fiind suspectat de infectare cu antrax.
Tulcea: DSVSA confirmă prezenţa antraxului în Casimcea Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a reuşit marţi să izoleze bacilul antrax în analizele de laborator efectuate pe carnea sechestrată la finele săptămânii trecute dintr-o gospodărie privată din comuna Casimcea.
Tulcea: Primul caz de infecţie cu West Nile în judeţ, confirmat la Institutul Cantacuzino Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat prezenţa virusului West Nile în cazul unei persoane, în vârstă de 63 de ani, din judeţul Tulcea.