Cele mai citite
 


Tulcea: Ultimii cai din ferma de la Urleasca au fost transportaţi în Delta Dunării
luni, 10 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) a finalizat proiectul pentru promovarea turistică a cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în zona Letea, potrivit fundaţiei Vier Pfoten, care sâmbătă a adus la Tulcea ultimii 19 cai rămaşi în ferma din satul Urleasca, judeţul Brăila.
'Studiul întocmit de INCDT este finalizat. Zilele acestea va fi făcut public de către d-na ministru Elena Udrea. Eu nu pot să vă spun decât că deocamdată a fost finalizat drumul dintre Sulina şi satul Cardon, un drum important atât pentru localnici, cât şi pentru turişti', a declarat sâmbătă pentru AGERPRES coordonatorul de proiecte din cadrul fundaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu.
Acesta a însoţit sâmbătă camionul care a transportat ultimii 19 cai rămaşi la ferma din satul Urleasca, judeţul Brăila, în judeţul Tulcea, animalele urmând să se alăture astfel celorlalte 22 de cabaline care au fost aduse în satul Cardon din comuna C. A. Rosetti, Delta Dunării, în urmă cu aproape două luni.
'Caii aparţin acum fundaţiei Vier Pfoten. Cei care vor fi solicitaţi de localnici vor ajunge la aceştia cu un contract de custodie şi vor fi daţi în folosinţă gratuită pe perioadă nedeterminată. Dacă localnicii nu le vor putea asigura cailor hrana şi medicamentele necesare, vom putea interveni noi', a afirmat Kuki Bărbuceanu.
El a negat toate acuzaţiile aduse de autorităţile judeţului potrivit cărora fundaţia Vier Pfoten nu ar fi permis înregistrarea cabalinelor în momentul în care acestea au ajuns în judeţ şi ar utiliza fără acordul Direcţiei Sanitar-Veterinare ţarcul acordat de această instituţie Consiliului Local al comunei C. A. Rosetti.
'Eu nu-mi permit să le interzic autorităţilor să-şi îndeplinească obligaţiile. Ar fi trebuit să primesc nişte amenzi dacă acest lucru ar fi fost adevărat. În ceea ce priveşte ţarcul pe care-l utilizăm acum pentru caii care se întorc de la Urleasca, noi l-am primit de la Consiliul Local al comunei C. A. Rosetti', a susţinut Bărbuceanu.
Problema cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în Pădurea Letea, zonă strict protejată din Delta Dunării, a revenit în atenţia opiniei publice după ce pe data de 12 mai, aflat în zonă pentru a pregăti vizita unor oficiali guvernamentali din Austria, reprezentantul asociaţiei, Kuki Bărbuceanu, a constatat că mai mulţi cai, unii dintre ei bolnavi de anemie infecţioasă, au fost prinşi şi lăsaţi fără îngrijiri medicale. El a sesizat autorităţile cu privire la această situaţie iar pe 20 mai cei 54 de cai au fost încărcaţi într-un camion şi transportaţi până la Brăila, unde camionul a fost oprit ilegal, cinci animale murind.
La finele lunii august, 22 de cai au ajuns în comuna C. A. Rosetti din Delta Dunării, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, semnând cu reprezentanţii Vier Pfoten un acord de parteneriat pentru protejarea cailor din Pădurea Letea, denumit 'Protocolul de la Letea' şi anunţând că doreşte dezvoltarea unui proiect pentru promovarea turistică a cailor din zonă.
Astfel, MDRT a comandat INCDT un studiu de fezabilitate pentru realizarea proiectului care trebuie avizat şi de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. AGERPRES - FOTO FLUX/(A-Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MDRT şi Vier Pfoten au semnat 'Protocolul de la Letea' Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi coordonatorul de proiecte din cadrul asociaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, au semnat duminică, la Cardon, Delta Dunării, un acord de colaborare pentru protejarea cailor din Letea, pe fondul nemulţumirii localnicilor.
Tulcea: Proiect Vier Pfoten pentru caii din Delta Dunării Asociaţia neguvernamentală Vier Pfoten doreşte scoaterea cailor din Pădurea Letea, arie naturală strict protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), şi amenajarea unei zone doar pentru caii crescuţi în stare de semi-sălbăticie.
DSVSA Tulcea susţine că Vier Pfoten foloseşte fără drept un ţarc mobil Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea susţine că asociaţia Vier Pfoten utilizează fără voia sa ţarcul mobil pentru adăpostirea cailor din Letea, precizând că, până în prezent, nu s-a putut efectua identificarea cabalinelor care au fost aduse în Deltă din...
Tulcea: Audieri în cazul scandalului cailor din Delta Dunării Cercetătorul Ştefan Răileanu a fost luni audiat de membrii Comisiei de deontologie a medicilor veterinari din judeţul Tulcea, după ce, în urmă cu aproape două luni, a fost acuzat că a denigrat profesia de medic veterinar.
Caii din Delta Dunării ar putea deveni un produs turistic Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, la Sulina, că intenţionează să se implice în protejarea cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în Delta Dunării.
Preşedintele CJ Tulcea regretă ce s-a întâmplat la CA Rosetti, dar spune că nu pot apărea soluţii peste noapte Vicepreşedintele Comisiei interministeriale pentru Delta Dunării, Victor Tarhon, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a criticat instituţiile care au permis să se întâmple incidentul de la CA Rosetti şi a susţinut că este posibil ca Ministerul Mediului să aibă în vedere o soluţie pentru caii crescuţi...