Cele mai citite
 


Un virus "gigantic" descoperit în apele din apropierea coastei chiliene
marţi, 11 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un virus gigantic, prin comparaţie cu alte virusuri, şi care bate toate recordurile de complexitate, a fost descoperit de cercetători francezi în apele din apropierea coastelor chiliene, conform unui studiu ce va fi publicat în revista Academiei americane de Ştiinţe, PNAS, transmite luni AFP.
Detaliile despre acest virus ce a primit denumirea Megavirus chilensis şi este mai mare şi mai complex din punct de vedere genetic decât arhetipul virusurilor gigantice, Mimivirus (virus izolat în 2003), urmează să fie publicate în această săptămână în cadrul revistei PNAS.

Însumând mai mult de 1.000 de gene, acest organism viral gigantic depăşeşte deja în complexitate multe organisme bacteriene. În plus, Megavirus chilensis, izolat în apropierea coastelor chiliene, este cu aproximativ 15% mai mare decât vărul său îndepărtat Mimivirus, pe care-l depăşeşte şi în complexitate, conform lui Jean-Michel Claverie, de la Centrul Naţional francez pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS), laboratoarele din Marsilia.

Cele două virusuri au în comun 594 de gene şi ar putea forma o nouă familie, Megaviridae, în care ar fi clasate virusurile mari şi complexe.

Molecula ADN a Megavirusului comandă sinteza a 1.120 de proteine şi este cea mai mare moleculă ADN virală secvenţiată până în prezent.

Printre altele, acest virus posedă şi şapte enzime specializate pentru a decodifica la nivel celular codul genetic, cu trei mai mult decât Mimivirus.

"Nu cunoaştem istoria biologică a acestui Megavirus, care nu pare să fie periculos pentru oameni. Informaţiile obţinute despre acest virus ne oferă cheia asupra originii evolutive a virusurilor gigantice şi demonstrează ipoteza că provine din genomul unei celule ancestrale, probabil eucariotă, tipul de celule răspândite în prezent atât în regnul animal cât şi în cel vegetal", a mai precizat cercetătorul francez.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.
Genele cromozomului Y al omului de Neanderthal au dispărut cu mult timp în urmă din genomul omului modern (studiu) Genele cromozomului Y al omului de Neanderthal au dispărut din genomul uman mult timp în urmă, au constatat oamenii de ştiinţă după prima secvenţiere detaliată a acestor gene, în condiţiile în care până acum era cunoscut faptul că oamenii moderni deţin urme de ADN de la neanderthalieni, relatează sciencedaily...
Un virus herpetic modificat genetic s-a dovedit eficient împotriva cancerului de piele Virusul herpetic modificat genetic este eficient împotriva cancerului de piele prin infectarea şi distrugerea celulelor canceroase ca şi prin declanşarea unui răspuns imunitar, potrivit rezultatelor unui studiu clinic publicat marţi în revista americană 'Journal of Clinical Oncology', care indică potenţialul...
Un virus dezvăluie informaţii privind migraţiile oamenilor în perioada 'out-of-Africa' Virusul herpex simplex /HSV-1/ este un agent patogen care însoţeşte omenirea de la începuturile sale, după cum relevă un studiu publicat în revista PloS ONE. Cercetători de la Universitatea Madison au realizat o analiză de genom pentru 31 de tulpini ale HSV-1, recoltate pe plan mondial şi care arată...
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Descoperirea unei gene responsabile pentru apariţia epilepsiei poate duce la un tratament mai eficient al bolii /The Times, Proceedings of the National Academy of Sciences/ Oamenii de ştiinţă au identificat un defect genetic care ar putea fi responsabil pentru până la jumătate din cazurile de epilepsie identificate de oamenii de ştiinţă, notează cotidianul britanic The Times.