Cele mai citite
 


Aparatul genital feminin
duminică, 8 ianuarie 2012   ::   3 Comentarii :: :: Anatomie, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Aparatul genital (reproducator) feminin este format din gonada feminina – ovarul, ca si organ principal si calea gonorifica (calea genitala) formata din: trompe uterine, uter, vagin, col uterin (cervix) si vulva.

Femeile au la nastere toate ovulele (celule sexuale), depozitate in 2 organe numite ovare. La nastere, o femeie are intre 700.000 si 2.000.000 ovule, din care o mare parte degenereaza in perioada copilariei. La pubertate ramana in jur de 300.000 – 400.000 de ovule din care doar 300 – 400 ajung sa se maturizeze petntru a putea participa la procesul de fecundatie (in perioada de fertilitate a femeii de aproximativ 30 de ani).

Incepand cu prima menstruatie (de pe la varsta de 11 ani) si pana la instalarea menopauzei (in jurul varstei de 45 de ani), femeile elimina in fiecare luna cate un ovul.

 


Descrierea aparatului genital feminin:

1.       Gonada feminina
·         Ovar – 2 glande de forma unui sambure de migdala cu o lungime de aproximativ 4 centimetri si o latime de 2,5 centimetri, fixate la un capat de uter si la celalalt de pavilionul trompei uterine. In ovare sunt depozitate ovulele, din care, in fiecare luna alternativ, este eliminat cate un ovul. Ovulul (ovocitul) este cuprins in interiorul unui mic grup de celule numiti foliculii ovarieni, care ajung la maturizare in cursul ciclului menstrual sub actiunea unor hormoni secretati de glanda hipofiza. La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual un folicul matur se deschide la suprafata ovarului pentru a elimina un ovocit.

 1.       Calea gonorifica (calea genitala)

  • Uterul (miometru) – organ musculos in care ajunge oul in timpul ovulatiei si in care se dezvolta fatul in timpul sarcinii. Uterul in interior are o cavitate sub forma de para rasturnata, captusita cu o mucoasa (endometrul). Endometrul este bogat in vase sanguine si structuri glandulare, rolul lui fiind de a gazdui ovulul fecundat. In functie de perioada ciclului menstrual si de varsta femeii, endometrul sufera importante modificari. In cazul in care nu a avut loc fecundarea, endometrul este eliminat in timpul menstruatiei.
Uterul este asezat in pozitie inclinata in fata, deasupra vezicii urinare si comunica in lateral cu trompele uterine si in partea de jos cu vaginul, prin colul uterin. Pozitia in care uterul este orientat spre posterior se numeste retroversie uterină (uter retrovers).
Dimensiunile uterului se modifica semnificativ in timpul sarcinii – de la o medie de 6 - 8 centimetri lungime si 3 - 4 centimetri lăţime poate ajunge spre sfarsitul perioadei gestationale pana la aproximativ 30 de centimetri.
·         Trompele uterine – 2 tuburi flexibile cu o lungime de 10 – 12 centimetri si de grosimea unui fir de par. Trompele se termina in partea in care sunt legate de ovar printr-un pavilion cu franjuri (fimbrii).
In trompele uterine are loc fecundarea (intalnirea dintre ovul si spermatozoizi), rolul acestora fiind de a asigura supravietuirea si trecerea ovolului si spermatozoizilor spre locul de fecundare si trecerea ovocitului fecundat in uter, unde va fi implantat in endometru.
·         Cervixul (Colul uterin) – este o zona ingustata de trecere catre vagin, situata in partea inferioara a uterului, care se inchide in timpul sarcinii.
·         Vaginul – Cavitate flexibila turtita anteroposterior cu o lungime cuprinsa intre 8 si 12 centimetri si o largime de aproximativ 2,5 centimetri, care face legatura intre uter si partea externa a  organului genital feminin (vulva). Elasticitatea vaginului ii permite sa isi modifice dimensiunile in timpul actului sexual sau in timpul nasterii. La femeile care nu au avut inca un contact sexual vaginal, intrarea vaginului poate fi partial acoperita de o membrana numita himen.
Mucoasa vaginala are in structura sa un tesut de acoperire foarte sensibil la hormonii ovarieni. Structura mucoasei aflata in interiorul vaginului variaza in functie de perioada ciclului menstrual si de varsta.
In mod normal, la femeia adulta in interiorul vaginului se gaseste flora vaginala - secretie albicioasa si unsuroasa, formata din celule intacte sau alterate, substante dizolvate si bacterii.
·         Vulva - reprezintă partea externă a organelor genitale feminine. Inperioadadepubertate, vulva sufera importante transformari, sub actiunea hornomilor. Aceste transformari constau in: creştere, pigmentarea mai închisă a regiunii, creşterea părului pubian şi dezvoltarea clitorisului şi a labiilor. Vulva este formata din:
o        Pubisul (muntele lui Venus) – zona bombata situata in regiunea pubiană, datorata unei acumulari subcutanate de ţesut adipos, acoperita de parul pubian.
o        Labiile mari – 2 pliuri longitudinale, proeminente, cu rol de a acoperi celelalte parti ale vulvei. Aceste pliuri sunt pigmentate si acoperite, la exterior, de parul pubian. Au o constitutie musculara, elastica. Au glande sebacee si sudoripare.
o        Labiile mici – 2 pliuri longitudinale foarte vascularizate, fara par, acoperite cu o mucoasa, situate de o parte si de alta a orificiului vaginal. Suprafata lor exterioara se uneste cu suprafata interioara a labiilor mari, delimitand deschiderea anterioara vaginala, unde se afla meatul urinar.
o        Glandele Bartholine (Glandulae vestibulares majores)  – glande care asigura umiditatea mucoasei vaginale, pozitionate in treimea inferioară a vestibulului vaginal.
o        Clitoriscorperectil de formă cilindrică, care corespunde glandului penisului de la bărbat, fiind învelit de o teacă pieloasă (Preputul clitoridian). Estesituatla comisura superioară a labiilor mici. Clitosirul este bogat in inervatii si vase sanguine. Excitarea lui inainte si in timpul actului sexual declanseaza orgasmul femeii.
o        Meatul urinar (orificiul urinar) - deschiderea uretrei este pozitionata la o distanta de 1 - 2 centimetri de clitoris.
o        Intrarea vaginului  - pozitionat la 1 – 2 centrimetri de meatul urinar.
o        Himenul – tesut care  inchide partial intrarea vaginului,la femeile care nu au avut niciodata contact sexual
Notare
Comentarii
de Mihaela Tudor
Foarte succint scris pt un profan in ale medicinii care doreste sa cunoasca corpul uman.
As mai fi dorit aici si o descriere a gametului feminin (ovulul). Toate bune

de ungureanu dana
foarte bine venite aceste informatii pentru persoanele care nu-si cunosc corpul

de Valentin
Barbatii sunt foarte interesati de acest articol.Pacat ca poza nu e mai in detaliu

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aparatul genital - descriere Organele genitale inteme feminine si masculine sunt destinate actului procrearii. In timplu actului sexual, spermatozoizii eliberati in vagin urca prin colul uterin in uter de unde trec spre trompele uterine.
10 lucruri pe care trebuie să le știi despre incontinența urinară de efort la femei și tratamentul acesteia Incontinența urinară este definită prin pierderea involuntară a urinei, ce este catalogată drept un simptom și nu un diagnostic.
Menopauza prematura - un pericol neasteptat pentru fertilitate Un proces biologic firesc, menopauza este considerata o etapa de referinta a varstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbari fizice si anatomice drastice, ci si de natura emotionala, comportamentala sau sociala.
Ce nu stiai despre boala inflamatorie pelvina O boala care este aparent trecuta cu vederea, durerile cauzate fiind deseori confundate cu alte afectiuni, afecteaza aproximativ 1,7% din femei, iar anual peste 100 000 de femei devin infertile din cauza acestei boli. Boala inflamatorie pelvina apare in aproape 70% din cazuri la femei cu varsta...
Irinel Popescu: Chirurgia robotică este chirurgia viitorului Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Robotica aparţine mai degrabă viitorului decât prezentului, de aceea a creat multe controverse, a declarat joi prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, într-o conferinţă de presă prilejuită...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.