Cele mai citite
 


Alexandra Gătej (AmCham România): Actuala taxă clawback opreşte/împiedică noile investiţii în industria farmaceutică
miercuri, 12 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Recenta modificare de către Guvern a mecanismului taxei clawback îngrădeşte investiţiile în industria farmaceutică din România, întrucât nu răspunde nevoii de predictibilitate necesară la stabilirea bugetului anual, a declarat preşedintele AmCham, Alexandra Gătej, marţi, la o conferinţă de presă de prezentare a poziţiei investitorilor.
'Aşa cum este formulată acum, taxa clawback limitează în mod obiectiv şi semnificativ dezvoltarea investiţiilor în industria farmaceutică din România, îngrădeşte capacitatea investitorilor de a dezvolta planuri strategice pe termen lung. Înţelegem nevoia de fonduri pe termen scurt a autorităţilor române, înţelegem şi nevoia acestora de a controla consumul de medicamente, dar prin mesajul nostru ne arătăm îngrijorarea faţă de eliminarea predictibilităţii bugetelor anuale şi investiţiilor pe care o introduce noul mecanism', a declarat preşedintele AmCham, Alexandra Gătej.
Potrivit investitorilor, 'măsura adoptată este lipsită de logică economică atât timp cât impune doar companiilor farmaceutice o taxă pe veniturile generate de întreg lanţul de aprovizionare'.
AmCham România recomandă stabilirea unui plafon maxim pentru procentul taxei de clawback şi utilizarea preţului de producător ca bază de calcul a taxei, astfel încât producătorii de medicamente să nu fie singurii responsabili pentru acoperirea costurilor generate de o eventuală depăşire a bugetului iniţial alocat medicamentelor.
Din punct de vedere fiscal, AmCham România atrage atenţia că modul în care este formulată taxa clawback poate duce la situaţia în care aceeaşi livrare de medicamente să fie supusă unei duble impozitări. Totodată, noul sistem presupune aplicarea taxei clawback la TVA-ul aferent, ceea ce duce la un nou tip de dublă taxare şi încalcă principii fiscale de bază.
Preşedintele Grupului de Lucru pentru Sănătate din cadrul AmCham România, Pascal Prigent, a remarcat că deşi creşterea pieţei nu este controlată de către producătorii de medicamente, aceştia devin responsabili de creşterea valorii consumului în termeni absoluţi faţă de bugetul aprobat trimestrial. Prin impunerea taxei, statul transferă mediului privat atât ineficienţele sistemului de sănătate, cât şi controlul creşterii consumului de medicamente.
În încheiere, Alexandra Gătej a precizat că această poziţie, argumentele, recomandările, precum şi îngrijorarea AmCham România au fost deja comunicate autorităţilor române din domeniul sănătăţii şi organismelor internaţionale, respectiv FMI şi Banca Mondială.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este una dintre cele mai importante organizaţii profesionale de afaceri cu o contribuţie semnificativă în procesul de consultare asupra legilor şi reglementărilor cu efecte asupra mediului de afaceri din România. AmCham România reprezintă 300 de membri - companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde dolari şi mai mult de 200.000 de locuri de muncă create.
Guvernul României a aprobat, în şedinţa din 21 septembrie, Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea mecanismului taxei clawback, care prevede obligativitatea achitării de către firmele de medicamente a unei contribuţii calculate la volumul de vânzări pentru toate medicamentele, data intrării în vigoare a actului normativ fiind 1 octombrie. AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR: Parlamentul României trebuie să aprobe de urgenţă introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru a opri dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil
Sorin Paveliu (SRF): Există riscul dispariţiei unor medicamente din farmacii Factorul politic ar trebui să ia în discuţie foarte repede sistemul de clawback, în caz contrar existând riscul ca unele firme mari de medicamente să se retragă din România, a declarat, marţi, preşedintele Societăţii Române de Farmaeconomie (SRF), Sorin Paveliu, la lansarea studiului "Industria farmaceutică...
ARPIM: Noua taxă clawback ar putea aduce pierderi de peste 800 milioane lei pieţei farmaceutice Noua taxă clawback ar putea aduce pierderi de 842 de milioane de lei pieţei farmaceutice, ceea ce înseamnă o scădere a pieţei cu 30%, relevă un studiu de impact prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Producătorii de medicamente susţin tratamentul pacienţilor prin taxa clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) atrage atenţia asupra faptului că ultima rectificare bugetară, deşi pozitivă, nu a adus niciun ban în plus la bugetul medicamentelor, iar autorităţile îi obligă, în continuare, pe producătorii de medicamente să susţină integral ...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.