Cele mai citite
 


Comisia de Muncă a admis propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii privind drepturile pacientului
miercuri, 12 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii din Comisia de Muncă au adoptat, cu majoritate de voturi, un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 46/2003 privind drepturile pacientului.
Senatorul PNL Minerva Boitan, unul din iniţiatorii propunerii, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că propunerea legislativă are în vedere introducerea consilierului medical, care să reprezinte "liantul între pacienţi şi furnizorii de servicii medicale".
Ea a adăugat că pacienţii nu sunt informaţi suficient asupra drepturilor acestora, motiv pentru care este necesară o aducere la cunoştinţă a drepturilor lor în momentul spitalizării.
Potrivit proiectului de act normativ, consilierul medical "este persoana angajată pe bază de contract individual de muncă sau în cadrul aparatului de specialitate al primarului sau în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean şi care trebuie să îndeplinească condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului autorităţii publice locale".
Consilierul medical ar urma să promoveze comunicarea între autorităţile locale şi unitatea sanitară, între pacient şi furnizorii de servicii medicale, să informeze pacientul despre drepturile şi obligaţiile sale şi să asigure respectarea drepturilor pacientului şi a cadrelor sanitare.
Unul din articolele nou introduse în proiectul de lege prevede obligaţia, din partea cadrelor sanitare, de a nu divulga informaţii despre starea pacientului, în spaţiul public, prin mijloace audiovizuale, cu execpţia situaţiilor în care au consimţământul acestuia sau al reprezentantului acestuia.
Totodată, proiectul de act normativ mai vizează faptul că informaţiile despre starea pacientului vor fi prezentate, prin mijloace audiovizuale, într-un limbaj medical, fără a încălca principiul confidenţialităţii.
De asemenea, proiectul de lege introduce dreptul pacientului la consultarea dosarului medical după 30 de zile de la depunerea cererii la unitatea sanitară la care se află dosarul acestuia, şi în prezenţa consilierului medical.
Senatorul UDMR Almos Albert nu s-a declarat de acord cu propunerea senatorului PNL, afirmând că prevederile regăsite în proiect sunt prezente în mai multe acte normative.
El a adăugat că, dacă cineva este nemulţumit de tratamentul obţinut în unitatea sanitară, se poate adresa directorului spitalului, autorităţilor locale şi chiar instanţelor.
Guvernul nu susţine adoptarea acestui proiect de lege. Senatul este prima camera sesizată în cazul acestui proiect de lege. AGERPRES / (A - Claudia Nicolae-Toma)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deputaţii PNL propun un proiect de lege care reglementează modalitatea de efectuare a stagiilor profesionale pentru tineri Deputaţii PNL au prezentat, joi, un proiect de lege care reglementează modalitatea de efectuare a stagiilor profesionale pentru persoanele fizice cu o vârstă cuprinsă între 16 şi 35 de ani, care sunt în cursul efectuării unui ciclu de învăţământ sau l-au finalizat, pentru a facilita tranziţia între şcoală...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Senat: Legea asistenţei sociale ar putea primi un vot lunea viitoare Senatorii au amânat pentru lunea viitoare luarea unei decizii cu privire la legea asistenţei sociale, iniţiată de Guvern.
Valentin Popescu (MS): Sancţiunile prevăzute în proiectul Registrului de vaccinare nu sunt de dragul de a amenda medicii Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...
Cristian Vlădescu: Casele private de asigurări de sănătate vor trebui să aibă minim 1 milion de asiguraţi Noul proiect de lege al sănătăţii prevede ca CNAS să colecteze fondurile ca până acum, iar la nivel local să existe case private pentru asigurări pentru sănătate, care vor intra în relaţii contractuale cu furnizorii de servicii medicale de sănătate. Acestea vor trebui să aibă minim 1 milion de asiguraţi...
SUA: Noul proiect de lege privind agricultura, 'un dezastru economic' (The Guardian) Un proiect de lege privind agricultura, care urmează să fie legiferat de Congresul SUA şi a cărui valoare se ridică la 1 trilion de dolari, îi va prejudicia pe săraci şi va promova alimente nesănătoase, se arată într-un comentariu publicat de cotidianul britanic The Guardian.