Cele mai citite
 


Reuniune pe tema serviciilor de sănătate mintală în penitenciare
duminică, 30 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Penitenciarul Codlea a fost, joi, gazda unei întâlniri de lucru în cadrul proiectului 'Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală şi dezinstituţionalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală', în cadrul sesiunii de lucru fiind iniţiate colaborări între aşezământul penitenciar şi partenerii din comunitate în domeniul sănătăţii mintale, în scopul facilitării accesului la servicii de calitate pentru persoanele private de libertate.
Conform unui comunicat al Penitenciarului Codlea, la întâlnire au participat, alături de personalul specializat din penitenciar, reprezentanţii Direcţiei de Servicii Sociale, Centrului de Sănătate Mintală, Asociaţiei de Servicii Sociale SCUT, Organizaţiei 'Cercetaşii României'- filiala 'Virgil Oniţiu', Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Serviciului de Probaţiune, Universităţii Transilvania (specializarea asistenţă socială), Asociaţiei de Terapie prin Joc şi Dramaturgie din România.
Aceasta a fost a doua întâlnire cu diverşi specialişti, prima având loc în luna iunie la Casa Băiulescu din Braşov.

Mediul penitenciar poate agrava problemele psihice sau comportamentale ale unei persoane private de libertate sau poate să favorizeze apariţia unor noi probleme, cum ar fi depresia, anxietatea, pierderea stimei de sine. Stresul psihologic în detenţie este determinat de faptul că adesea persoanele private de libertate sunt lipsite de autonomie şi control, de suportul social, se arată în comunicat.

Proiectul,, Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală şi dezinstituţionalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală' se derulează în Penitenciarul Codlea şi în alte penitenciare din ţară în perioada mai - octombrie 2009, este finanţat prin Programul Phare 2006 şi a fost iniţiat de Fundaţia Reforma Justiţiei Penale, implicând în mod activ Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate.

Acest proiect urmăreşte acordarea asistenţei în domeniul sănătăţii mintale în unităţile penitenciare în vederea creşterii capacităţii acestora de a asigura eficient servicii de sănătate mintală pentru grupul vulnerabil reprezentat de persoane private de libertate.

  Justificarea proiectului are ca punct de plecare evaluarea făcută în 2006 de Fundaţia Reforma Justiţiei Penale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor pe tema sănătăţii mintale în penitenciarele din România, evaluare care a evidenţiat faptul că în mediul penitenciar există un risc crescut de apariţie sau agravare a unor probleme de sănătate mintală.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prahova: Centru de sănătate mintală pentru copii, inaugurat la Ploieşti Singurul centru de sănătate mintală pentru copii din judeţul Prahova a fost inaugurat, luni, la Ploieşti, Consiliul Judeţean (CJ) alocând pentru amenajarea clădirii care va găzdui această unitate medicală aproximativ un milion de lei.
Un număr de 200 de specialişti au căpătat competenţe în expertiza medico-legală Un număr de 200 de tineri specialişti români din domeniile psihiatrie, medicină legală şi psihologie au dobândit competenţe crescute în a dezvolta proiecte de cercetare transnaţională prin formare în managementul cercetării avansate, cât şi în domeniul expertizei medico-legale psihiatrice, a declarat...
Medici suedezi în vizită la Penitenciarul Codlea O delegaţie a Societăţii suedeze pentru medicină a vizitat, vineri, Penitenciarul Codlea.
Parteneriat şcoală-sănătate pentru tratamentul ADHD Un parteneriat între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (CNSMLA) cu sprijin privat va facilita profesorilor şi educatorilor accesul la informaţii despre ADHD (Tulburarea Hiperkinetică cu Deficit de Atenţie), în...
CNP 2011 - Al IV-lea Congres National de Psihiatrie - 19 - 22 octombrie 2011 Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” si Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog organizeaza in perioada 19 - 22 octombrie 2011, la Centrul International de Conferinte, Palatul Parlamentului, Bucuresti, cel de-al IV-lea Congres...
Iaşi: Elevii, afectaţi de tulburările socio-culturale din jurul lor Specialiştii în psihiatrie şi psihologie consideră că, în prezent, rolul şcolii româneşti este mult diminuat, motiv pentru care trebuie reintrodus în viaţa şi educaţia copilului, mai ales a adolescenţilor.