Cele mai citite
 


Hofigal, interesată de extinderea în ţările arabe şi în Rusia
miercuri, 12 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Exporturile companiei de produse naturale Hofigal se ridică la circa 500.000 de euro anual, dar conducerea speră ca acestea să se dubleze, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Export & Import, Alina Şerban, menţionând că firma pe care o reprezintă este interesată de extinderea pe noi pieţe, vizate fiind Republica Macedonia, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Rusia şi Statele Unite ale Americii,
Alina Şerban a subliniat că Republica Macedonia este vizată şi pentru importul de plante medicinale şi plante din flora spontană cu efect terapeutic.
"Noi suntem interesaţi de extinderea pe noi pieţe. Piaţa din România este ocupată foarte bine de Hofigal. Macedonia ne interesează şi pentru importul de plante medicinale şi plante din flora spontană cu efect terapeutic pe care le au ei. Sunt plante specifice. Noi, la ora actuală, ne axăm pe plantele din România. Avem culturile noastre ecologice care, bineînţeles că sunt adaptate zonei de aici, dar şi la ei există plante specifice pe care sperăm să le putem folosi atât la suplimente, cât şi la produsele cosmetice", a precizat Alina Şerban.
Ea a adăugat că la nivelul companiei există un departament de cercetare-dezvoltare care analizează fiecare ofertă şi alege ceea ce consideră că are potenţial.
În ceea ce priveşte extinderea companiei, reprezentantul companiei a precizat că există multe solicitări pentru cosmeticele şi suplimentele realizate de Hofigal, manifestându-se o tendinţă generală a consumatorilor de a se orienta către produsele din plante şi produsele naturale. În prezent, compania are produse înregistrate în Franţa, Germania şi Italia şi în curs de înregistrare în Slovacia şi Republica Moldova.
Pe lângă pieţele Uniunii Europene, Hofigal vizează şi ţările din Golf.
"Chiar am stabilit contacte cu firme din Emiratele Arabe Unite, din Egipt şi din Rusia. Piaţa rusă ne mai interesează şi sperăm ca, prin aceste întâlniri care au loc la nivel înalt, Rusia să devină mai permisivă, pentru că ei sunt foarte drastici şi foarte protecţionişti. Ei au alte standarde, nu recunosc standardele UE. Standardul ISO, de exemplu, nu-l recunosc şi produsele care intră pe piaţa lor trebuie să fie certificate şi conform standardelor lor. Acestea ar fi în momentul de faţă ceea ce ne interesează: în primul rând ţările din Golf şi din lumea arabă şi piaţa rusă, dar şi SUA", a precizat Alina Şerban.
În acest sens, prin Consiliul de Export al României, compania a stabilit o serie de contacte cu parteneri de pe coasta de vest a SUA pentru a pătrunde într-un lanţ de magazine de specialitate.
"Şi în acest caz trebuie în primul rând să stabilim condiţiile comerciale, pentru că produsele din America sunt foarte ieftine comparativ cu ale noastre. Aici, costurile noastre sunt destul de ridicate şi trebuie să găsim o cale rezonabilă şi pentru ei şi pentru noi, pentru că trebuie să şi câştigăm ceva. De asemenea, am participat de curând la un târg la Baltimore cu ceaiurile noastre ecologice şi acolo, tot aşa, s-au stabilit contacte, dar să vedem. Ca să pătrunzi pe pieţe externe trebuie multă răbdare şi perseverenţă", a spus sursa citată.
În prezent, compania exportă atât în Uniunea Europeană, în Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Finlanda şi Grecia, cât şi în afara ei, în ţări precum Azerbaidjan, Australia şi Noua Zeelandă.
"În rest, avem solicitări, dar cantităţi mai mici, pe care noi nu le neglijăm. Produsele noastre sunt foarte cunoscute de românii din întreaga lume şi, în momentul în care noi avem solicitări din partea românilor din străinătate - ei chiar se grupează şi cer produsele noastre - noi le trimitem", a adăugat managerul.
Referitor la evoluţia exporturilor, Alina Şerban a precizat că, în 2011, acestea au stagnat la nivelul din 2010, deoarece criza s-a resimţit peste tot. Astfel, puterea de cumpărare şi-a produs efectele, acestea putând fi resimţite şi la nivelul României, fiind reflectate în vânzări, dar mai ales la nivelul exporturilor
"Chiar parteneri mai vechi au fost precauţi şi produsele s-au mişcat mai greu de pe rafturi, pentru că oamenii au avut mai puţini bani. Deci, pe noi ne-a afectat mai mult scăderea puterii de cumpărare. Nu atât relaţiile cu partenerii noştri, cât puterea de cumpărare şi, poate, şi prudenţa. Scăderea puterii de cumpărare s-a resimţit atât la nivelul exporturilor, dar şi în România. Nu aş putea spune că a fost mai pregnant în România, pentru că, aici, volumul vânzărilor a fost mai mare şi, atunci, diferenţa nu a fost resimţită atât de mult. Dar, totuşi, s-a simţit o scădere şi în România", a explicat ea.
Cu toate acestea, situaţia companiei este mulţumitoare, în condiţiile în care foarte multe firme din România au dispărut în această perioadă de criză.
"Noi am reuşit, totuşi, anul acesta, să înfiinţăm o linie de produse noi - procapsule gelatinoase moi, să scoatem produse noi, să relansăm pe piaţă altele, să se vândă, iar acum ne promovăm şi sperăm să ne extindem", a mai spus Alina Şerban.
Una dintre problemele care apar în momentul extinderii este înregistrarea produselor, operaţiune care, potrivit sursei citate, nu este neapărat o problemă, ci un proces de durată. Înregistrarea unui produs înseamnă că acel produs poate fi vândut pe piaţa pe care a fost înregistrat, iar Hofigal înregistrează produse acolo unde găseşte un partener.
Alina Şerban nu a putut să dea date cu privire la cota de piaţă pe care o are compania în acest moment în România, însă a subliniat că Hofigal este cel mai important producător român cu capital 100% românesc.
"Noi ne luptăm cu importatori, cu producători străini şi este o luptă inegală pentru că statul în România nu ne sprijină decât foarte puţin. Pe partea de agricultură am mai primit sprijin, pentru că noi şi cultivăm plante medicinale", a precizat ea.
Întrebată ce ar dori de la statul român, Alina Şerban a răspuns: "În primul rând, coerenţă în domeniul fiscalităţii".
"Fiscalitatea este mereu surprinzătoare în România şi împovărătoare. Impozitele pe salarii, noi având peste 400 de angajaţi, sunt extrem de mari şi afectează investiţiile, pentru că nu-ţi mai poţi permite să investeşti în condiţiile astea. Dar şi legislaţia suplimentelor nutritive este destul de confuză la ora actuală. Ei nu s-au decis încă dacă să le considere produse terapeutice, medicamente...Le mută de la MADR - avem probleme cu înregistrarea anumitor produse. S-au creat comisii interministeriale care să le analizeze. Am avut un import de sămânţă de cânepă şi ne-am chinuit două luni să obţinem o licenţă de import pentru că este o confuzie totală între cânepa industrială şi canabis - cea care conţine tetrahidrocanabinol - şi a trebuit să ajungem până la ministru ca să rezolvăm o problemă de legislaţie, pentru că statul român nu-şi actualizează legislaţia cu cea a UE. În 2007, trebuia să stabilească un organism de control, o autoritate, pe care nu o stabiliseră şi acum, când a trebuit să facem noi importul, efectiv nu aveau bază legală ca să ne autorizeze ca importatori. Numai pentru că ei nu-şi dăduseră o lege în sensul ăsta din 2007 şi până în 2011. Cam astea ar fi problemele", a mai spus Alina Şerban. AGERPRES/(AS - Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hofigal ţinteşte o dublare a exporturilor în 2012 Compania Hofigal din Bucureşti, unul dintre marii producători de suplimente nutritive din România, ţinteşte o dublare a exporturilor în 2012, susţinută de intrarea pe noi pieţe precum Ţările din Golf, Rusia şi Statele Unite ale Americii.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Produsele medicale pe bază de canabis, la vânzare în Macedonia începând de luni Produsele medicale pe bază de canabis pot fi achiziţionare începând de luni în Macedonia pentru tratamente împotriva cancerului, epilepsiei sau sclerozei multiple, au anunţat autorităţile medicale din ţară balcanică, candidată la aderarea la Uniunii Europene.