Cele mai citite
 


Raport ONU: Autorităţile afgane resping acuzaţiile de tortură
miercuri, 12 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile afgane au respins marţi acuzaţiile privind practicarea sistematică a torturii în unele centre de detenţie, conform unui raport al misiunii ONU în Afganistan /UNAMA/, dat luni publicităţii, informează AFP.
Într-un raport de 74 de pagini, misiunea ONU scrie că deţinuţi din 47 de centre din 24 de provincii, conduse de poliţia naţională afgană şi de Departamentului naţional afgan de securitate (NDS), au fost supuşi unor tehnici de interogare ce constituie tortură - atât în dreptul internaţional, cât şi în cel afgan - sau alte forme de rele tratamente.

"Niciun caz de tortură din cele citate, precum şocuri electrice, hărţuire sexuală sau smulgerea unghiilor, nu s-a desfăşurat în centrele de detenţie afgane", menţionează într-un comunicat Ministerul de Interne afgan, care tutelează forţele de poliţie locale.

Documentul insistă că va fi deschisă o anchetă privind acuzaţiile de rele tratamente aplicate deţinuţilor şi, dacă va fi necesar, vor fi demarate "reforme importante", în sistemul penitenciar afgan.

NDS a publicat la rândul său o dezminţire similară în care insistă că toate centrele de detenţie sunt deschise pentru avocaţi, organizaţii de Cruce Roşie şi parlamentari, dornici să le viziteze.

Realizat în perioada octombrie 2010-august 2011, raportul UNAMA are la bază declaraţii ale 379 de deţinuţi, care aşteaptă să fie judecaţi în 47 de centre de detenţie din Afganistan.

ONU a insistat că deţine "probe convingătoare", conform cărora în cinci centre de detenţie reprezentanţi ai NDS, care apără guvernul de la Kabul, susţinut de comunitatea internaţională, fiind un stindard al luptei împotriva talibanilor, "torturează în mod sistematic deţinuţi, pentru a le stoarce mărturii sau informaţii".AGERPRES/(Florence Bedreagă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Comitetul antitortură al CoE: Deţinuţi din R. Moldova se plâng de rele tratamente Un număr important de deţinuţi din Republica Moldova, intervievaţi de membrii delegaţiei Comitetului Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor şi a Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) în ultima sa vizită în Republica Moldova în iunie 2011, s-au plâns de rele tratamente aplicate...
Serghei Magnitski, omorât cu zile în penitenciar de înalţi responsabili de la Interne, concluzionează un raport oficial Mai mulţi responsabili din Ministerul rus de Interne sunt implicaţi în moartea în detenţie, în 2009, a juristului Serghei Magnitski, potrivit unui raport al Consililui pentru drepturile omului dat publicităţii miercuri, după ce în ajun conţinutul său a fost prezentat preşedintelui Dmitri Medvedev, transmite...
Covasna: Anchetă penală la fostul spital din Vâlcele, închis anul trecut Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna a deschis o anchetă pentru a găsi persoanele vinovate de distrugerea clădirii fostului Spital de patologie neuromusculară 'dr. Horia Radu' din Vâlcele, închis anul trecut.
Traficul cu organe prelevate de la sârbi din Kosovo: ancheta internaţională se va încheia în 2014 Ancheta internaţională privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sârbi de către gherila kosovară în timpul conflictului din Kosovo /1998-99/ se va încheia în 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, însărcinat de Uniunea Europeană cu efectuarea anchetei...
Vaslui: Anchetă la Spitalul de Urgenţă în urma decesului unui bebeluş Vaslui, 27 ian /Agerpres/ - Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui a demarat, joi, o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, după ce un nou-născut de numai o zi a decedat în noaptea de miercuri spre joi în maternitatea spitalului.