Cele mai citite
 


STS: Două treimi dintre apelurile primite în trimestrul al treilea la 112 sunt false
miercuri, 12 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste două treimi (68,25%) dintre apelurile primite în trimestrul al treilea din acest an la numărul unic de urgenţă 112 au fost false iar 31,75% au fost reale, relevă o statistică a Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), dată marţi publicităţii.
Cele 4.617.809 apeluri primite şi tratate au fost transferate astfel: către Ambulanţă - 56,41%, Poliţie - 29,97%, Pompieri - SMURD - 11,83% şi Jandarmerie - 1,62%.
Din punct de vedere al apelurilor false, judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ocupă primele locuri.
Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay.
Urmare a constatărilor făcute de autorităţile statului, 1.451 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112 iar cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Gorj, Suceava şi Teleorman şi în Bucureşti.
Potrivit legii, 31 de cetăţeni şi patru societăţi comerciale au solicitat STS date cu privire la convorbirile efectuate prin sistemul 112.
Alte 173 de astfel de solicitări sunt din partea unor autorităţi ale statului (de exemplu poliţie, pompieri, ambulanţă, jandarmerie, tribunale, parchete) care, potrivit legii, au solicitat aceste date pentru îndeplinirea unor obligaţii legale.
"Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale. Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi", se arată în comunicatul STS.
Potrivit sursei, Eurobarometrul Comisiei Europene pe anul 2011 referitor la numărul unic european de urgenţă 112 arată că România se află pe primele locuri în domeniul informării şi educării populaţiei în UE.
În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.
Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi întreaga Uniune Europeană. AGERPRES/(AS - Livia Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
STS: Circa 5 milioane de apeluri la 112 în primul trimestru al anului 2011 Aproximativ cinci milioane de apeluri au fost primite şi tratate pe primul trimestru al acestui an la numărul unic de urgenţă 112, dintre care circa trei sferturi au fost false.
STS: Peste 18,6 milioane de apeluri, primite în 2012 la 112; mai mult de jumătate au fost false Peste 18,6 milioane de apeluri au fost primite anul trecut la numărul unic de urgenţă 112, dintre care mai mult de jumătate au fost false, arată o statistică realizată pe 2012 de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată în ţară (grupaj 2) Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată pe 11 februarie, aduce în acest an în prim-plan, în mai multe ţări europene, conceptul de resuscitare cardio-pulmonară, având în vedere că marea majoritate a europenilor nu ştiu cum să efectueze această procedură în cazul în care sunt martorii unui stop cardiac...
Cele mai multe apeluri la 112, în ţară, au fost alarme false (grupaj) Peste două treimi (68,25%) dintre apelurile primite în trimestrul al treilea din acest an la numărul unic de urgenţă 112 au fost false, iar 31,75% au fost reale, relevă o statistică a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Adrian Fulea (STS): Numărul apelurilor false la 112 a scăzut cu 20% în urma campaniilor de informare La Numărul Unic de Urgenţă 112 s-au primit în cursul anului trecut, în judeţul Suceava, 357.999 apeluri, dintre care doar 25,83% au fost reale, a declarat presei, luni, şeful Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) Suceava, col. Mihai Dascălu. El a precizat că peste 74% din apeluri au fost false...
România, printre statele UE cu cei mai buni timpi de reacţie şi acurateţe în localizarea apelanţilor la 112 România se situează printre statele membre cu cei mai buni timpi de reacţie, sub 10 secunde, şi o acurateţe sporită în localizarea apelanţilor la numărul unic de urgenţă 112, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene.