Cele mai citite
 


Ziua Mondială a Diabetului marcată în acest an la Craiova
miercuri, 12 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Diabetul afectează în România peste un milion de oameni, aproximativ 2.800 de copii au această boală, iar şi mai mulţi riscă să dezvolte această afecţiune din cauza stilului de viaţă nesănătos.
Potrivit studiilor realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 60% din oamenii din întreaga lume duc o viaţă sedentară, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet.
Diabetul zaharat, odată apărut, te însoţeşte toată viaţa, tocmai de aceea se schimbă inevitabil şi stilul de viaţă şi intervine monitorizarea periodică a valorilor de glicemie.
Această boală scade speranţa de viaţă în medie cu 5-10 ani şi este una dintre cauzele majore de moarte prematură în lume.
Sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul, adăugate moştenirii genetice, sunt principalii factori de risc pentru apariţia diabetului.
În fiecare an pe 14 noiembrie se marchează Ziua Mondială a Diabetului. În acest an, în România, la nivel naţional, manifestarea are loc în perioada 12-14 noiembrie, la Craiova, sub motto-ul 'Controlează-ţi diabetul'.
Organizatorii acestui eveniment sunt: Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Dolj.
Evenimentele organizate în această perioadă au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii, precum şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.
Ziua Mondială a Diabetului include o serie de manifestări dedicate publicului larg, pacienţilor, reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi cu diabet, medicilor şi autorităţilor medicale.
"Prin organizarea acestui eveniment ne dorim informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet. Un mesaj pe care doresc să îl transmit clar tuturor oamenilor este că trebuie să luptăm împotriva diabetului, boală care afectează din ce în ce mai multe persoane atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial. Sperăm că toate activităţile pe care le vom desfăşura în cadrul Zilei Mondiale a Diabetului vor îndemna la conştientizarea acestei probleme şi vor determina atât persoanele cu diabet, cât şi autorităţile cu responsabilitate în domeniu să controleze eficient această afecţiune", a declarat iniţiatorul evenimentului, prof.univ.dr. Maria Moţa, preşedinte ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Testarea gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicozilate, marşul bicicliştilor voluntari "Sănătate pe două roţi. Împreună împotriva diabetului", luminarea clădirii Prefecturii în albastru şi lansarea a sute de lampadare sunt doar câteva dintre acţiunile care vor marca Ziua Mondială a Diabetului la Craiova.
În 2010 au fost luminate în albastru peste 1.100 de clădiri din toată lumea, ca un semnal de speranţă pentru milioane de oameni care suferă de diabet.
Prevalenţa diabetului la nivel mondial este în continuă creştere, de aceea Ziua Mondială a Diabetului este, în fiecare an, un prilej de reamintire că această afecţiune este o problemă majoră de sănătate publică şi că este foarte importantă informarea cu privire la prevenţie şi factorii de risc. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...
Comunicat de presă - Problematica diabetului în România Pe 7 aprilie 2016, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă principală Diabetul Zaharat !
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, premiată pentru Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul!” la Gala Medica 2014 Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, organizată ştiinţific de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – preşedinte: prof. dr. Maria Moţa, management eveniment Sănătatea Press Group, a câştigat premiul publicului pentru „Cea mai bună campanie de sănătate” oferit de Colegiul...
Prof. dr. Dan Cheţa: O persoană din zece va avea diabet zaharat peste două decenii Prof. dr. Dan Cheţa de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste "patologia omului modern" sau "patologia prosperităţii" şi că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această...
Dolj: Medicii diabetologi recomandă "moderaţie" în consumul alimentelor de Crăciun Medicii diabetologi din România recomandă "moderaţie" în consumul preparatelor de Crăciun, în special persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2, al căror număr este în continuă creştere la nivel mondial.
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...