Cele mai citite
 


DIAGNOSTICAREA CANCERULUI DE SAN
joi, 13 octombrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

 

 
Nu în toate cazurile cancerul este fatal. Tratamentul cancerului a fost îmbunătăţit enorm în ultima vreme şi mii de oameni sunt vindecaţi în fiecare an. Totuşi un cancer mai puţin extins este mult mai uşor de tratat, decât unul avansat sau metastazat. în concluzie, diagnosticarea timpurie este vitală, fiind dependentă de prezentarea la medic odată cu apariţia primelor simptome sau semne de boală.

 

 

Diagnosticul de cancer trebuie confirmat. Suspiciunea de cancer o ridică anamneză, examenul clinic, examenele imagistice şi de laborator. Examinarea clinică completă acordă o mare atenţie verificării ganglionilor limfatici periferici, dar mai ales a celor regionali tumorii. Confirmarea şi certitudinea diagnosticului de cancer este dată de examenul anatomopatologic. Această procedură poate fi efectuată fie prin biopsie, fie prin examinare citologică, ceea ce înseamnă că o parte a tumorii se examinează la microscop.
 
Cele mai comune metode de depistare a cancerului mamar includ:
 
  • Autoexaminarea sânilor - Aceasta este o procedură simplă pentru detectarea nodulilor mamari. Medicul vă va explica cum se face auto-examinarea periodică a sânului pentru că astfel pot fi detectate formaţiunile tumorale sau modificările ţesutului glandei mamare. Majoritatea formaţiunilor tumorale mamare (noduli) sunt benigne (ne-canceroase) şi pot fi îndepărtate fără nicio problemă. Totuşi, cel puţin unul din 10 noduli va fi de natură neoplazică. Dacă depistaţi vreun nodul, contactaţi medicul cât mai repede posibil.
  • Examinarea clinică a sânilor - Aceasta constă în examinarea (inspecţia, palparea) de către medic a sânului şi a axilei pentru depistarea unor noduli sau altor formaţiuni anormale.
  • Mamografia - Este o radiografie mamară care poate adesea depista tumori care sunt prea mici pentru a putea fi palpate de medic.
  • Ecografia - Folosirea de ultrasunete pentru a genera o imagine a glandei mamare.
  • Biopsia - Prelevarea si examinarea sub microscop a unei probe de ţesut pentru a se depista existenţa celulelor canceroase.
  • Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) - Această tehnică, ce nu foloseşte radiaţii, oferă o imagine tridimensională a glandei mamare şi poate fi mai exactă decât mamografia în detectarea anumitor anomalii ale ţesuturilor moi.
Când medicul suspectează un cancer mamar care s-a răspândit în organism (a metastazat) poate recomanda teste suplimentare care includ:
  • Computer tomografia - care redă imagini detaliate ale organelor şi structurilor din torace, abdomen şi pelvis;
  • Scintigrafia osoasă- pentru a depista metastazele osoase;
  • Computer tomografia sau RMN cerebral - pentru depistarea metastazelor cerebrale.

Pentru informatii suplimentare accesati www.invingecancerul.ro

 

Notare
Comentarii
de RamonaS
Cancerul la san e o afectiune tot mai des intalnita printre romance. Ma uit la prietenele mele, am 2 in stagii diferite de evolutie si una suspecta de cancer mamar. E infiorator! Am o frica groaznica in mine ca o sa mi se intample si mie, de-a am de gand sa ma duc la un control cat mai repede. Nu m-am hotarat insa unde.. am gasit pe net siteu-l de la o clinica cu aparatura profesionala si acolo m-as duce. Donna Medical Center se numeste si asta e site-ul www.donna-medicalcenter.ro. Voi stiti ceva legat de ea?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul de sân ereditar poate fi prevenit Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt moştenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni apariţia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA. Testul are scopul de a identifica mutaţii ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi...
CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).
Agenţia Europeană a Medicamentului acceptă cererea de revizuire a variaţiei de tip 2 de extindere a indicaţiei pentru KEYTRUDA® (pembrolizumab), terapia MSD anti-PD-1, la pacienţii cu cancer pulmonar non-microcelular avansat, trataţi anterior, ale căror MSD, compania cunoscută drept Merck (NYSE: MRK) în Statele Unite și Canada, a anunţat că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat revizuirea variaţiei de tip 2 a autorizaţiei de punere pe piaţă pentru terapia MSD anti-PD-1, KEYTRUDA® (pembrolizumab), pentru a extinde indicaţia către tratamentul...
Dr. Cătălin Costovici: Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer au lansat joi campania de informare privind cancerul de sân "Nu am făcut destul".
Cancerul mamar – un pericol tacut ce poate fi depistat la timp „Un control la timp inseamna mai mult timp!”, acesta este principalul sfat al specialistilor oncologi atunci cand adreseaza o boala tot mai frecventa in cazul femeilor: cancerul la san.
Merck primeşte aprobarea din partea FDA pentru terapia inovatoare cu KEYTRUDA® (pembrolizumab) în cancerul pulmonar avansat non-microcelular Merck (NYSE: MRK), cunoscută în afara Statelor Unite şi Canadei sub numele MSD, a anunţat astăzi că Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a acordat aprobarea pentru terapia inovatoare cu KEYTRUDA® (pembrolizumab), terapia anti-PD-1 a companiei, pentru tratarea pacienţilor cu cancer...