Cele mai citite
 


Cluj: Jocurile de noroc - în atenţia medicilor şi a psihologilor
vineri, 14 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Practicarea jocurilor de noroc, în special de către tineri, reprezintă o problemă acută care a intrat în atenţia specialiştilor din domeniul medical şi al psihologiei, cu atât mai mult cu cât în foarte multe cazuri jucătorii alunecă în domeniul patologicului.
Lectorul Viorel Lupu, specialist în psihiatria adolescenţilor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, şi psihologul Izabela Todiriţă au înfiinţat şi o asociaţie de profil - Asociaţia Română pentru Studiul Jocurilor de Noroc (ARSJN).
"Ceea ce dorim este cum anume putem face şi implementa în ţara noastră o anumită procedură prin care să prevenim jocul patologic de noroc şi, de asemenea, să informăm populaţia cu privire la aceste aspecte care ţin de jocurile de noroc", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Izabela Todiriţă, vicepreşedinte al ARSJN.
La rândul său, preşedintele ARSJN, Viorel Lupu, a explicat că jocurile de noroc se transferă acum din cazinouri şi din alte asemenea locuri pe internet şi că în acest fel tinerii au acces mult mai uşor la ele.
Lupu a adăugat că practicarea jocurilor de noroc se asociază şi cu alte comportamente deviante. "În afară de acest comportament, se asociază şi altele, cum ar fi consumul de droguri, inclusiv de etnobotanice. Am avut multe cazuri la care se asociau consumul de etnobotanice cu jocurile de noroc. Este foarte important ca aceste măsuri să fie luate împreună şi propunem ca în strategia naţională de lupă antidrog să fie inclusă şi problema jocurilor de noroc", a afirmat Viorel Lupu.
Cei doi au subliniat că demersul lor nu vizează interzicerea jocurilor de noroc, "pentru că între anumite limite constituie un divertisment şi tinerii chiar pot să-şi dezvolte anumite abilităţi", ci doar atrag atenţia asupra faptului că atunci când se ajunge la exces se intră în domeniul patologicului.
La nivel naţional nu există studii privind incidenţa practicării jocurilor de noroc în rândul tinerilor, dar echipa celor doi specialişti a realizat mai multe studii la nivel local şi regional.
"Prevalenţa la copii de 11 - 19 ani este foarte mare în comparaţie cu alte ţări europene - 3,48% - mă refer la cei cu probleme, cu riscuri foarte mari de suicid şi alte acte de acest gen", a explicat Izabela Todiriţă.
ARSJN va organiza la Cluj, săptămâna viitoare, şi prima conferinţă din România dedicată studiului jocurilor de noroc, la care ar urma să participe specialişti în domeniu din ţară şi din străinătate - cercetători, medici, psihologi, persoane din domeniul legislativ şi din alte domenii conexe, pacienţi şi aparţinători. AGERPRES/(A - Marius Septimiu Avram)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Specialişti de renume din ţară şi străinătate la Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică Specialişti în endocrinologie din ţară şi străinătate se vor reuni la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", pentru a-şi prezenta rezultatele celor mai recente cercetări în domeniu, la Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România, care se va desfăşura...
Cluj: Rezultatele primului proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, prezentate la UMF Reprezentanţi de prestigiu ai vieţii medicale din ţară şi din străinătate vor prezenta luni, în cadrul unei conferinţe care se va desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, rezultatele derulării primului proiect educaţional universitar din România în domeniul...
Cluj: Prima conferinţă din România dedicată calităţii aerului în spitale Peste 50 de specialişti din ţară şi din străinătate au participat, joi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, la prima conferinţă din România cu tema ''Calitatea aerului în spitale - influenţa calităţii ambientale în prevenţia şi controlul infecţiilor nosocomiale''...
Cluj: UMF va deschide primul Centru de cercetare în Medicină Avansată şi Medicină Translaţională din România Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca va deschide primul Centru de Cercetare în medicină Avansată şi medicină Translaţională din ţară.
Cluj: 'Medicalis 2011' dedică o zi îngrijirilor de sănătate din sistemul penitenciar Aproximativ 600 de cadre medicale din ţara şi din străinătate participă, începând de joi, timp de patru zile, la Congresul internaţional al tinerilor medici şi studenţi la medicină, "Medicalis 2011", ale cărui lucrări se desfăşoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din...
Cluj: Primul master în ATI şi Medicină de Urgenţă pentru asistenţi medicali licenţiaţi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele obţinute în derularea unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, dedicat creşterii calităţii asistenţei medicale în Anestezie, Terapie Intensivă (ATI) şi Medicina...