Cele mai citite
 


Virusul A(H1N1) a devenit predominat în lume
sâmbătă, 29 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Geneva /Elveţia/, 29 aug /Agerpres/ - Virusul A(H1N1), care a ucis circa 2.200 de persoane în 177 de ţări, a devenit virusul gripal dominant în lume, depăşind gripa sezonieră, a avertizat - vineri, într-o notă - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, potrivit AFP.
Până în prezent, OMS estima doar ca 'probabilă' o dominaţie a A(H1N1), în lunile viitoare.

Dacă este clar că o enormă majoritate a bolnavilor continuă să fie afectată de o formă benignă a maladiei, cel de-al doilea val al virusului se anunţă major în emisfera nordică, vizând 5/6 din populaţia mondială, potrivit OMS. 'Un foarte mare număr de persoane în toate ţările sunt susceptibile să contracteze' această gripă, ceea ce ar putea să aibă consecinţe mai importante decât cele observate în cursul valului de primăvară, susţin experţii săi.

Una dintre problemele pe care OMS le anticipează este supraîncărcarea serviciilor medicale din cauza cazurilor grave. Printre acestea, o proporţie importantă îi vizează pe tineri, dar şi persoanele cu sănătate considerată bună, ceea ce o diferenţiază mult de gripa sezonieră.

OMS a relevat că în unele din oraşele emisferei sudice, 15 % de persoanele spitalizate au avut nevoie de îngrijiri intensive.

Salvarea vieţii persoanelor grav atinse 'va depinde în mare măsură de buna calitate a serviciilor de îngrijire intensive' care se vor confrunta cu sejururi îndelungate şi foarte costisitoare, explică organizaţia.

Ea aminteşte de altfel că persoanele cu risc rămân cele a căror imunitate este slăbită. Femeile însărcinate figurează în capul listei, la fel ca şi persoanele care prezintă riscuri cardio-vasculare, astmă, diabet sau obezitate.

În consecinţă, OMS avertizează din nou ţările din nord să fie pregătite pentru o creştere subită a numărului de cazuri.

În prezent, pandemia pare să fi atins un vârf al activităţii în majoritatea ţărilor temperate din emisfera sudică /Chile, Argentina, Noua Zeelandă şi Australia/.

Potrivit ultimelor date ale OMS, publicate vineri, virusul gripal A(H1N1) a ucis cel puţin 2.185 persoane, îmbolnăvind alte 209.438 în 177 ţări.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ţările din G7, Mexicul şi CE vor conlucra în continuare în combaterea pandemiei de gripă A(H1N1) Miniştrii sănătăţii din ţările membre ale G7 (principalele state industrializate ale lumii) şi din Mexic, comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou şi ministrul sănătăţii din Suedia (ţara ce deţine preşedinţia semestrială a UE), Maria Larsson, au semnat vineri la Bruxelles o declaraţie în...
Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu A/H1N1 a ajuns la 307 în România Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a anunţat că, în perioada 24-30 august, au fost raportate 26 de noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1, numărul persoanelor depistate cu noul virusul gripal confirmate pe teritoriul României ajungând la 307, potrivit unui comunicat...
Profesorii, elevii şi părinţi, informaţi prentru prevenirea gripei Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a transmis, luni, în toate unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti, o adresă cu privire la Planul de măsuri privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripa A/H1N1, conţinut în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.1094/10.09.2009, informează...
Închiderea şcolilor, eficientă la începutul epidemiei de gripă H1N1, potrivit OMS Închiderea şcolilor pentru a frâna propagarea gripei H1N1 este eficientă mai ales la începutul epidemiei, înainte ca 1% din populaţie să fie afectată, indică Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, într-un comunicat dat publicităţii vineri la Geneva, citat de AFP.
Virusul AH1N1, contractat de nouă persoane în şase zile Virusul AH1N1 a afectat în perioada 31 august - 6 septembrie nouă oameni, totalul persoanelor infectate la nivel naţional ajungând la 316, informează un comunicat remis luni de Ministerul Sănătăţii.
Noi cazuri de îmbolnăvire cu A/H1N1, depistate săptămâna trecută Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a raportat încă 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1 depistate în săptămâna 17-23 august.