Cele mai citite
 


Al Shabab, 'băieţii' radicali din Somalia
sâmbătă, 15 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Două asistente umanitare spaniole ale organizaţiei Medici fără Frontieră au fost sechestrate la 13 octombrie în tabăra de refugiaţi kenyană Ifo, din complexul Dadaab, situat la o sută de kilometri de frontiera cu Somalia. Deşi nu există încă o revendicare în acest sens, autorităţile kenyene au semnalat grupul islamist Al Shabab, afiliat la Al Qaida, ca responsabil al răpirii, notează vineri ziarul El Mundo.
Acest grup radical de rebeli somalezi operează în această zonă iar de la înfiinţarea lor au desfăşurat mai multe atentate şi răpiri similare celui recent, aproape întotdeauna împotriva străinilor care lucrează în zonă. În urmă cu două săptămâni au fost răpite alte două europence, o britanică şi o franţuzoaică în arhipelagul kenyan Lamu, de unde au fost transportate în Somalia. În 2009 au fost de asemenea răpite trei persoane, la zona de frontieră cu Kenya.

Deşi prima consemnare a acţiunilor lor datează din 2007, Al Shabab ('Băieţii', în arabă) şi-a anunţat afilierea la reţeaua teroristă Al Qaida în februarie anul trecut. În comunicatul dat publicităţii atunci semnalau că se unesc 'pentru a elibera Cornul Africii care se află sub ocupaţia unei minorităţi creştine'. Face parte din războiul lor, care îi înfruntă guvernului somalez, în încercarea de a prelua controlul asupra ţării şi instaurării legii islamice celei mai stricte. În faţa concesiilor acordate pentru a-i mulţumi, poziţiile lor s-au întărit până la controlarea unei părţi extinse a teritoriului, pe bază de atentate, violenţă şi teroare.

Se crede, de asemenea, că ei supervizează activităţile de piraterie din apele teritoriale care au un scop dublu: obţinerea de bani şi alungarea străinilor care lucrează în zonă. Dar prezenţa şi războiul pe care îl poartă au agravat foametea în rândul populaţiei. În pofida agravării condiţiilor de viaţă, grupul nu permite accesul Programului Mondial pentru Alimentaţie destinat distribuirii alimentor în zonă. Dincolo de această moarte tăcută pe care o induc în zonele cele mai sărace, grupul este implicat în majoritatea atentatelor desfăşurate în regiune.

Luna aceasta, Al Shabab şi-au atribuit atentatul în care 65 de persoane şi-au pierdut viata după ce un camion încărcat cu explozibili a sărit in aer în faţa clădirii Ministerului Educaţiei din Mogadiscio. Este vorba de atentatul cel mai grav de la retragerea în august a unei mari părţi a combatanţilor lor din oraş, lăsând controlul acesteia armatei şi membrilor Uniunii Africane. Totuşi, grupul terorist a avertizat clar atunci că va continua să atace instalaţiile guvernamentale. 'Vor fi şi mai multe explozii', asigurase purtătorul lor de cuvânt. În iulie 2010, miliţiile Al Shabaab au ucis peste 70 de persoane la Kampala, capitala Ugandei, într-un val de explozii.

Grupul islamist radical, care apără cu sfinţenie 'sharia', a dictat o normă în Somalia privind interzicerea sutienelor pentru că este un obiect vestimentar 'antiislamic, impur şi ofensator', care 'motivează' dorinţele sexuale. Femeile care încalcă norma sunt pedepsite cu lovituri de baston şi bici.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dana Safta, director medical Elias: Trei asistente au fost agresate de un pacient al spitalului Trei asistente au fost agresate, joi dimineaţa, de un pacient internat la Spitalul Elias din Capitală, iar una dintre acestea a suferit o fractură de tibie, fiind operată, a declarat directorul medical al unităţii, Dana Safta.
Zahărul 'criminal' Te naşti sau devii criminal? Este o dezbatere care durează de secole, iar acum oamenii de ştiinţă din Cardiff vin cu o nouă piesă la acest puzzle. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, copiii sub zece ani care consumă regulat dulciuri au posibilităţi mai mari să fie violenţi când devin adulţi...
Sfaturi la domiciliu de la asistente specializate în neonatologie pentru proaspetele mămici din Bucureşti Aproximativ 500 de proaspete mămici din Bucureşti vor beneficia gratuit de asistenţă specializată la domiciliu, chiar în primele săptămâni de la naştere, prin intermediul unui program pilot lansat în luna decembrie de Societatea Română de Pediatrie (SRPED).
Consumul exagerat de sare sporeşte riscul de cancer la stomac (studiu) O alimentaţie prea bogată în sare creşte riscul apariţiei cancerului gastric, prin favorizarea activităţii bacteriene, relatează passionsante.be.
Salvaţi Copiii: Violenţa reflectată în mass-media are consecinţe în dezvoltarea copilului Organizaţia Salvaţi Copiii a iniţiat joi o masă rotundă ca temă reflectarea violenţei în mass-media, una dintre concluziile principale fiind aceea că acest fenomen are consecinţe negative în dezvoltarea psihică şi afectivă a copiilor.
Alimentatie si serotonina impotriva depresiei Noptile lungi si vremea rece ne pot predispune la depresie. Pentru a evita asta, ne putem axa pe o alimentatie care sa sporeasca secretia de serotonina, bogata in carne de curcan, seminte de in, peste, fructe de mare, banane etc.