Cele mai citite
 


Bacteria care provoacă ciuma neagră nu a evoluat, din fericire omenirea a făcut-o
sâmbătă, 15 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă au reuşit să secvenţieze genomul bacteriei care provoacă ciuma neagră, supranumită şi moartea neagră, bacterie ce a declanşat una dintre cele mai îngrozitoare epidemii din istoria omenirii, şi au putut observa că aceste bacterii nu s-au schimbat foarte mult în ultimii 600 de ani, conform Associated Press.
Din fericire, remarcă oameni de ştiinţă, noi suntem cei care ne-am schimbat radical în aceste ultime şase secole - evoluţia societăţii, progresul medicinei dar şi modificările sistemului imunitar al organismului uman au lăsat mult în urmă procesul evolutiv al acestor bacterii ucigaşe.

Astfel, bacteria care declanşa ciuma în secolul XIV, Yersinia pestis, este aproape identică cu versiuena sa modernă. Oamenii de ştiinţă au identificat doar câteva zeci de modificări în cele 4 milioane de gene conţinute în ADN-ul său, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Acest studiu demonstrează şi faptul că această bacterie era mortală din motive care nu ţineau de alcătuirea ADN-ului său, ci de condiţiile de viaţă ale oamenilor din acele secole.

În urmă cu şase secole această bacterie a ucis între 30 şi 50 de milioane de oameni - adică aproximativ 1 din 3 europeni. Mai mult decât atât, marea epidemie de ciumă a început în cel mai nepotrivit moment, în care clima europeană s-a răcit brusc iar războaiele provocau foamete şi îi obligau pe oameni să se înghesuie în cetăţile fortificate, la adăpost de război, dar complet expuşi epidemiilor.

În plus, era pentru prima oară când se declanşa o epidemie de ciumă neagră, iar organismele oamenilor de atunci erau complet nepregătite din punct de vedere imunitar pentru a rezista acestei bacterii.

"A fost ca şi când cei patru călăreţi ai apocalipsei s-au abătut asupra Europei", susţine coordonatorul acestui studiu despre bacteria ciumei, Johannes Krause de la Universitatea din Tubingen, Germania. "Oamenii erau convinşi că este sfârşitul lumii", a mai adăugat el.

Prin impactul său devastator însă, această bacterie a epurat populaţia europeană, supravieţuind doar acei indivizi cu organismul suficient de puternic pentru a rezista şi a se adapta, explică şi co-autorul acestui studiu, Hendrik Poinar de la McMaster University din Ontario.

În prezent, orice antibiotic banal din familia tetraciclinei poate învinge fără probleme această bacterie, care spre deosebire de alte bacterii şi virusuri, nu dispune de capacitatea de a dezvolta forme de rezistenţă la antibiotice.

Şi în zilele noastre sunt oameni care se îmbolnăvesc de ciuma neagră, de obicei în urma muşcăturilor de purici proveniţi de la şobolanii purtători ai bacteriei. Numărul de îmbolnăviri este însă foarte mic, iar cazurile nu sunt mortale decât dacă nu sunt tratate la timp. În fiecare an, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt diagnosticate aproximativ 2.000 de cazuri de ciumă neagră.

În cadrul studiului lor oamenii de ştiinţă au comparat ADN-ul bacteriei Yersinia pestis din prezent cu mostrele de ADN bacterial obţinute din dinţii victimelor morţii negre din Evul Mediu.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Bacteria rezistentă la antibiotice descoperită la un pacient decedat în Belgia Un locuitor al capitalei belgiene a decedat în iunie la întoarcerea din Pakistan, ţara sa de origine, unde fusese infectat cu o bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele, a indicat vineri un responsabil al spitalului belgian unde pacientul a fost tratat, informează AFP.
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.
Un nou studiu explică rezistenţa bacteriilor la antibiotice O simplă moleculă compusă dintr-un atom de oxigen şi un atom de azot joacă un rol important în rezistenţa unor agenţi patogeni la antibiotice, potrivit unui studiu american, relatează AFP.