Cele mai citite
 


Ladislau Ritli: Îngrijirile paliative trebuie dezvoltate în România
sâmbătă, 15 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Îngrijirile paliative trebuie dezvoltate în ţara noastră acestea constituind un suport extrem de important pentru persoanele cu speranţă de viaţă limitată, a subliniat ministrul sănătăţii, Ladislau Rittli, în cadrul Conferinţei Internaţionale de Îngrijiri Paliative.
"Ministerul Sănătăţii este partener în dezvoltarea acestui sistem, chiar în condiţii de resurse limitate. Există câteva centre, dar nu în toate judeţele. Nu cred că este bine conştientizată importanţa lor. Pentru a acorda îngrijiri paliative trebuie nişte calităţi umane, profesionale şi credinţă", a accentuat ministrul sănătăţii.
Serviciile de îngrijiri paliative s-au dezvoltat în România de la începutul anilor '90 în principal ca o iniţiativă a sectorului neguvernamental, preocuparea principală fiind crearea deservicii adaptate nevoilor imediate ale pacienţilor şi familiilor acestora, şi menţinerea standardelor de calitate a subliniat dr. Daniela Moşoiu, preşedinta Asociaţiei Române pentru Îngrijiri Paliative.
Ulterior, acest tip de îngrijiri a fost reglementat şi au fost stabilite mecanisme de finanţare.
Îngrijirile paliative constau în asistenţă medicală, suport social, psiho-emoţional şi spiritual pentru pacienţii de toate vârstele şi pentru familiile acestora.
În 2010 în România existau servicii paliative atât în unităţile sanitare publice, cât şi în sistem privat. Numărul acestora era de 46 de servicii specializate în îngrijiri paliative asigurate de 32 de furnizori. Nivelul de acoperire la nivelul ţării a fost de 5,9%.
După datele de mortalitate pe diferite categorii de boli, se estimează că în România ar fi nevoie de astfel de servicii pentru 150 000 - 160 000 de persoane pe an.
În perioada 13 - 15 octombrie, la Hotel Intercontinental, se desfăşoară Conferinţa Internaţională de Îngrijiri Paliative organizată de Fundaţia Hospice "Casa Speranţei".
La reuniune participă reprezentanţi ai unor organizaţii din 15 ţări din Europa Centrală şi de Este dar şi din Asia /Caucaz
Conferinţa îşi propune să faciliteze crearea unei reţele regionale de furnizori de îngrijiri paliative din Europa Centrală şi de Est şi Asia/Caucaz, să îmbunătăţească conformitatea serviciilor de îngrijiri paliative naţionale cu standardele internaţionale, luând în considerare factorii locali, să ofere oportunităţi de învăţare din succesele diferitelor ţării participante, dar şi o împărtăşire a experienţelor şi greutăţilor.AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Ladislau Ritli: Medicina primară va primi cu 15% mai multe fonduri anul viitor Ministrul Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli, a anunţat miercuri că medicina primară va primi cu 15% mai mulţi bani anul viitor.
Achimaş-Cadariu: Este nevoie de 597 de incubatoare; ministerul a alocat 7,3 milioane euro Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat marţi că în România s-au făcut paşi importanţi în dezvoltarea programelor de asistenţă medicală pentru nou-născuţi, a screening-ului prenatal, precum şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare mamei şi copilului.
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.
Nicolăescu:Secretarul de stat pentru asistenţă medicală trebuie să operaţionalizeze programul de cancer până la finele lunii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri la dezbaterea în Comisiile reunite de buget-finanţe a bugetului MS că secretarul de stat pentru asistenţă medicală a fost însărcinat să revizuiască până la finele lunii februarie programul naţional de oncologie şi să-l reaşeze pe principii care...