Cele mai citite
 


O boală misterioasă afectează şi ucide foci în Oceanul Arctic
duminică, 16 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O maladie misterioasă afectează şi ucide foci, începând din luna iulie, în Oceanul Arctic, în Alaska, precum şi în Canada şi Rusia, a informat vineri un comunicat al Biroului naţional american pentru pescuitul în mare (NMFS), potrivit AFP.
Focile inelate sunt mai afectate de această maladie ale cărei simptome vizibile sunt leziunile cutanate, precizează NMFS, care lucrează cu o echipă internaţională de oameni de ştiinţă în încercarea de a determina cauza bolii.

Cel puţin 107 exemplare de foci inelate cu această afecţiune au fost descoperite începând din luna iulie în Alaska. Aproximativ o sută dintre acestea aveau leziuni pe piele şi aproape jumătate au fost găsite moarte sau au murit la scurt timp după ce au fost găsite, potrivit NMFS.

Cazuri similare au fost semnalate la foci în Rusia şi în Canada, ca şi la morse în Alaska.

La începutul lunii octombrie, oamenii de ştiinţă europeni au constatat simptome identice la foci din Groenlanda.

Încă nu s-a stabilit dacă mai multe specii de pinipede (foca, morsa, otaria) sunt afectate sau nu de acelaşi agent infecţios sau chimic, subliniază NMFS.

Deşi pierderile anormale de păr la focile inelate fac obiectul unor cercetări de mai mulţi ani, vânătorii şi oamenii de ştiinţă au început din luna iulie să observe mai multe simptome îngrijorătoare ale acestei maladii, precum şi un număr tot mai mare de animale moarte.

Focile moarte prezentau, între altele, pierderi însemnate de păr, ulceraţii şi leziuni pulmonare. Analizele de laborator nu au putut determina cauza maladiei.

Un grup internaţional de cercetători continuă să testeze un larg evantai de factori posibili, între care o bacterie, un virus, o ciupercă şi agenţi toxici.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Câinii depistează nu doar cancerul pulmonar, ci şi pe cel al prostatei Capacităţile olfactive ale câinilor par inepuizabile: un studiu realizat de cercetători germani arată că aceste animale pot depista un cancer pulmonar, iar alte cercetări efectuate recent demonstrează că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cancerului de prostată, scrie passionsante.be.
VIRUSUL ZIKA Canada: Un vaccin anti-Zika va fi testat pentru prima oară pe oameni Cercetători canadieni de la Universitatea Laval din Quebec au anunţat marţi demararea "în următoarele zile" a testării pe oameni a unui vaccin împotriva virusului Zika, o premieră în lupta împotriva acestei epidemii, relatează AFP.
VIRUSUL ZIKA Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu acest virus într-un test de laborator (studiu) O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potenţialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puţin la nivelul culturilor de celule umane, informează agenţia Xinhua.
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna iunie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
Cercetătorii japonezi au creat termometrul ultrafin care se lipeşte direct pe piele Cercetători niponi de la Universitatea din Tokyo au creat un termometru ultrafin de dimensiunea unui fir de păr ce poate fi aplicat direct pe piele şi care va fi comercializat peste trei ani, relatează televiziunea naţională NHK citată de EFE.
O maladie rară a sistemului nervos, tratată cu succes prin terapie genetică O echipă de cercetători francezi a reuşit să trateze cu succes, prin grefe de celule stem, doi copii ce suferă de o maladie genetică rară, adrenoleucodistrofie, o boală mortală, descrisă în filmul 'Lorenzo's Oil' de George Miller, informează AFP.