Cele mai citite
 


Primul Forum Naţional de Sănătate Mintală
vineri, 14 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 14 oct /Agerpres / - Există o lipsă de specialişti în domeniul psihiatriei, mai ales în psihiatria pediatrică, a declarat, vineri, prof. dr. Ileana Botezat Antonescu, director al Centrului de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, într-o conferinţă de presă prilejuită de prima ediţie a Forumului Naţional de Sănătate Mintală.
''La o evaluare recentă s-a constatat că sunt aproximativ 200 de medici psihiatri şi psihologi'', a spus prof. dr. Botezat Antonescu.
În ceea ce priveşte cele mai frecvente afecţiuni psihice întâlnite în prezent, medicul a spus că din constatările sale, cele mai întâlnite sunt tulburările anxioase, care reprezintă aproximativ 16%, şi cele depresive, care reprezintă cam 8% . Specialista a adăugat că un lucru îmbucurător este faptul că oamenii vin la medic când constată anumite nereguli.
În România, o persoană din trei poate suferi de-a lungul vieţii o problemă de sănătate mintală, în ultimul timp sau produs modificări în abordarea terapeutică şi psihosocială a persoanelor afectate de tulburări psihice. Îngrijirile medicale trebuie să aibă în vedere evaluarea periodică a pacientului, a detaliat medicul, care a menţionat importanţa conceptului de echipă mobilă.
"Stigmatizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală este una dintre cele mai mari provocări din viaţa noastră. Încă de la primul contact cu psihiatrul afli mai direct sau mai pe ocolite că nu eşti bun de nimic", a subliniat Ştefan Bandol, organizatorul Forumului.
Soluţia este educaţia prin informare. Forumul, aflat la prima ediţie, îşi propune un prim pas spre destigmatizare, prin acceptarea problemelor de sănătate mintală ca pe o chestiune de zi cu zi din viaţa noastră.
Unul dintre obiectivele forumului este coagularea ONG-urilor care trebuie să realizeze că doar prin unitate se poate face o reformă sistem. Potrivit reprezentanţilor pacienţilor, reforma ar trebui să cuprindă terapii alternative, comunitare, psihoterapii, centre de zi, locuinţe protejate.
Dr. Mugur Ciumăgean a reliefat importanţa reuniunii ca fiind un prim pas în implicarea persoanelor cu diagnostic psihic în procesul de îngrijire şi de a lua decizii în ceea ce priveşte viaţa lor. Acesta a adăugat că în psihiatrie respectul şi relaţia cu pacientul sunt la fel de importante ca şi tratamentul.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cele mai frecvente tulburări psihice în România - anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice Cele mai frecvente tulburări psihice în România sunt anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice, a declarat marţi într-o conferinţă de presă dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.
Socializarea ca soluţie în vindecarea bolilor mintale, temă a unui simpozion de psihiatrie 'Dezinstituţionalizarea în psihiatrie ca posibilă resursă' constituie tema întâlnirii dintre specialişti români şi italieni, dar şi din alte ţări, într-un simpozion care va aborda printre altele depăşirea contenţionării ca bază a dezinstituţionalizării, tratamentul prin incluziune socială şi dezinst...
Parteneriat şcoală-sănătate pentru tratamentul ADHD Un parteneriat între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (CNSMLA) cu sprijin privat va facilita profesorilor şi educatorilor accesul la informaţii despre ADHD (Tulburarea Hiperkinetică cu Deficit de Atenţie), în...
Salvaţi Copiii România lansează un nou proiect, în beneficiul copiilor cu tulburări de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună...
Forum de dialog, pentru persoanele care suferă de boli mintale şi familiile lor Persoanele care suferă de boli mintale şi familiile acestora trebuie încurajate să ceară ajutorul tuturor celor implicaţi în îngrijirea lor: medicii de familie, medicii psihiatri, asistenţii de psihiatrie, asistenţii sociali, psihologii, farmaciştii, grupurile de suport, se arată într-un comunicat de...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...