Cele mai citite
 


Astărăstoae: Am decis să ies public pentru că DNA nu a respectat condiţiile şi a dat pe surse informaţii trunchiate
luni, 17 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină "Grigore T.Popa" din Iaşi, a acuzat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie că a furnizat pe surse informaţii trunchiate din dosarul în care acesta este anchetat alături de alţi angajaţi ai instituţiei de învăţământ superior pentru trucarea unei licitaţii cu fonduri europene pentru platforma electronică a universităţii.
'Am fost şocat să aflu cum o viaţă întreagă poate fi murdărită într-o manieră incalificabilă în doar câteva clipe. (...) Am un mare regret pentru maniera în care am fost prezentat. (...) DNA a dat trunchiat şi a dat pe surse tot nivelul de informaţii deşi mi s-a adus la cunoştinţă că ancheta are caracter secret. Am decis să ies public pentru că DNA nu a respectat condiţiile şi a dat pe surse informaţii trunchiate. Dacă prelungeam tăcerea s-ar fi creat o falsă impresie. (...) N-au ajuns la tupeul să mă acuze de luare de mită. Din câte ştiu, sunt cercetat pentru aderare la grup organizat, abuz în serviciu, tentativă la fals şi conflict de interese. Am aderat pentru că gena mea infracţională m-a trimis să ader, fără niciun avantaj', a declarat prof.univ. Vasile Astărăstoae în timpul conferinţei de presă, eveniment care s-a desfăşurat în prezenţa rectorilor celorlalte universităţi de stat din Iaşi.
Conform acestuia, sunt false acuzaţiile conform cărora platforma eLearning implementată cu fonduri europene nu există sau că această platformă este nefuncţională, motiv pentru care în cadrul conferinţei angajaţi ai UMF Iaşi au făcut o demonstraţie şi au devoalat jurnaliştilor modul în care aceasta poate fi accesată atât de simpli vizitatori dar şi de personalul şi studenţii universităţii, aceste două categorii având acces doar în baza unui user şi a unei parole.
Vasile Astărăstoae a precizat totodată că platforma eLearning a UMF Iaşi este cea mai complexă din România şi îndeplineşte toate condiţiile proiectului finanţat cu bani europeni. Mai mult, susţine acesta, în prezent platforma are 100.000 de foldere care conţin atât suportul de curs pentru studenţi, cât şi prezenţa la cursuri şi seminarii deşi în proiect era specificat că aceasta trebuie să conţină după primul an de funcţionare un număr de 10.000 de foldere.
'Licitaţia a fost publicată pe Jurnalul European, unde a stat 59 de zile, încât orice firmă din Europa putea participa. De asemenea, licitaţia s-a realizat pe SEAP. Conducerea Universităţii nu a avut nicio legătură cu firma Maguay. I-am cunoscut pe reprezentanţii firmei abia în ziua licitaţiei', a declarat Astărăstoae, care a subliniat că firma care a câştigat licitaţia, Maguay Impex SRL, nu e o firmă de apartament, fapt care se poate demonstra şi prin faptul că de-a lungul timpului a executat inclusiv proiecte pentru SRI şi DIICOT.
În plus, menţionează Astărăstoae, niciunul dintre angajaţii UMF Iaşi nu a fost plătit în cadrul acestui proiect, munca fiind voluntară.
De asemenea, rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a ţinut să sublinieze că nu are permis auto, nu are autovehicul propriu, nu deţine nicio firmă, nu este asociat la nicio firmă. El a mai spus că fiica sa, Daniela, economist de profesie, care este cercetată în acelaşi dosar de procurorii DNA, 'nu este implicată în acest proiect şi nici în alt proiect al UMF Iaşi, nu a avut şi nu are relaţii contractuale cu universitatea, nu a fost, nu este angajată a Universităţii.
Rectorul UMF, care este şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, crede că 'întâmplarea' nu este altceva decât un 'dosar fabricat', el fiind principala ţintă întrucât ancheta DNA a fost declanşată la scurt timp după ce s-a pronunţat ferm împotriva schimbării destinaţiei Institutului de Oncologie în Spital de Urgenţe.
'În acest moment nu regret deloc faptul că Institutul Oncologic va rămâne Institut Oncologic chiar dacă mi s-a atras atenţia că există anumite riscuri. Fiecare dintre noi avem rude bolnave de cancer şi nu ne convine să aşteptăm câteva luni pentru efectuarea unui tratament la câteva sute de kilometri distanţă. Mă voi lupta în continuare pentru drepturile pacienţilor bolnavi de cancer şi pentru ca aceştia să fie trataţi ca în orice ţară civilizată. (...) Nu vi se pare că această coincidenţă e prea mare, ancheta a fost pornită după un an de zile şi tot cu un an de zile înainte de alegeri (Astărăstoae a anunţat în urmă cu câteva luni că se va retrage din activitatea universitară şi medicală pentru a candida la funcţia de senator - n.r) şi cu doar câteva luni înainte de alegerile din Colegiul Medicilor din România? (...) Sunt multe persoane care şi-ar dori să fiu mult mai puţin vocal. Oricum, într-o mică parte au reuşit, întrucât mi-au pus un con de umbră asupra credibilităţii mele. Celor care cred că starea mea de sănătate mă va împiedica să lupt le transmit că sunt pregătit să mor pe baricade', a precizat prof.univ.dr Vasile Astărăstoae.
El a răspuns jurnaliştilor că este sigur că în cazul în care i se vor aduce acuzaţii, va câştiga în instanţă procesul indiferent dacă acest lucru se va întâmpla în ţară sau străinătate. AGERPRES/(A, Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...
Iaşi: Vasile Astărăstoae, audiat de procurorii DNA Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, Vasile Astărăstoae, s-a prezentat vineri la DNA pentru a explica în ce fel a obţinut compania Maguay licitaţia pentru implementarea platformei eLearning, care face parte dintr-un proiect european.
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
Iaşi: Profesorul Astărăstoae a fost externat pe propria semnătură Profesorul Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi va trebui să suporte o angioplastie, intervenţie chirurgicală în timpul căreia îi va fi implantat un stent, din cauza unor probleme cardiace mai vechi.
Persoanele implicate în dosarul UMF Iaşi - trimise în judecată Trei dintre persoanele aflate la conducerea universităţii de medicină Gr.T.Popa (UMF) Iaşi, printre care şi rectorul Vasile Astărăstoae au fost trimişi în judecată de procurorii de la Driecţia Naţională Anticorupţie Iaşi, dosarul urmând a fi judecat la Curtea de Apel Iaşi.
Iaşi: Vasile Astărăstoae, confirmat în funcţia de rector al UMF 'Gr.T.Popa' Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, de ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba.