Cele mai citite
 


Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu)
miercuri, 19 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), depistarea persoanelor care prezintă cel mai mare risc să dezvolte boala Alzheimer, scrie passionsante.be.

Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au alcătuit un grup de 64 de persoane fără cel mai mic simptom de demenţă, pierdere a memoriei, etc. Au examinat cu IRM zonele creierului care sunt de obicei atinse de boala degenerativă. Voluntarii au fost observaţi o perioadă cuprinsă între şapte şi 11 ani.

Rezultatul a fost că persoanele care aveau cortexul cerebral (substanţa cenuşie ce conţine neuronii) cel mai subţire aveau o probabilitate mult mai mare să sufere, la bătrâneţe, de boala Alzheimer. În grupul format, şase din cei 11 participanţi care aveau cel mai subţire cortex cerebral s-au îmbolnăvit de Alzheimer şi niciunul din cele nouă persoane care aveau cea mai mare grosime a substanţei cenuşii. Între cele două extreme, riscurile au fost variabile (20% la o grosime medie).

Coordonatorul acestui studiu, doctorul Bradford Dickerson de la Universitatea Harvard, arată într-un articol apărut în revista Neurology: 'Aceste dimensiuni sunt un indicator care poate fi important pentru depistarea primelor schimbări cerebrale legate de boala Alzheimer. Ele ar putea arăta ce persoane riscă cel mai mult să sufere de această boală şi, poate, când se va manifesta maladia.'AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Palparea creierului fără a deschide craniul posibilă în curând (studiu) Palparea utilizată în orice examinare medicală pentru diagnosticare sau prescrierea unor teste suplimentare nu a putut funcţiona până acum în ceea ce priveşte creierul, care este protejat de craniu şi de lichidul cefalorahidian, însă cercetătorii francezi, conduşi de Stefan Catheline, au dezvoltat o...
A fost identificată o proteină din sânge care ar putea prezice maladia Alzheimer Cercetătorii de la Kings College din Londra au desfăşurat un studiu în care au analizat peste 100 de perechi de gemeni identici şi au identificat o proteină din sânge care poate prezice dacă un individ va dezvolta tulburare cognitivă moderată (MCI), legată de specialişti de maladia Alzheimer şi de alte...
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Omega 3 din peşte nu încetineşte boala Alzheimer, susţine un studiu Washington, 2 nov /Agerpres/ - Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în peşte, nu încetinesc procesul de demenţă senilă asociat cu Alzheimerul, potrivit unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele beneficiile raportate de cercetările anterioare, transmite marţi Efe.
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...