Cele mai citite
 


Gripa, o problemă de sănătate publică
vineri, 19 octombrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri
 

În timpul epidemiilor sezoniere pot apărea numeroase infecţii gripale la toate grupele de vârstă, a declarat luni pentru AGERPRES conf. dr. Victoria Aramă de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Virusurile se transmit prin mici particule de aerosoli, derivate din secreţiile respiratorii, generate în timpul strănutului, tusei şi vorbitului.


În fiecare an, 5-15% din populaţie suferă de infecţii de tract respirator superior şi se înregistrează 3-5 milioane de cazuri de boală severă.


Gripa necomplicată se remite după 3-7 zile la majoritatea pacienţilor, deşi tusea şi starea de rău pot persista pentru mai mult de două săptămâni, a explicat conf. dr. Victoria Aramă. Gripa se caracterizează prin febră bruscă, faringe inflamat, cefalee, mialgie, frisoane, anorexie şi oboseală extremă.
Febra durează de obicei 1-5 zile cu temperatură cuprinsă între 38 şi 40 grade C, dar poate fi absentă la vârstnicii cu tablou atipic, a menţionat specialista.


Riscul de a dezvolta complicaţii severe cauzate de gripă este crescut la persoanele aflate la ambele extreme de vârstă, precum şi la cei cu anumite afecţiuni de fond.


Peste 90% din decesele atribuite pneumoniei şi gripei apar la vârstnici şi la alte categorii de grupuri cu risc crescut, a precizat conf. dr. Victoria Aramă.


Pneumonia virală primară este rară, dar e asociată cu o rată mare de mortalitate.


Complicaţiile severe ale gripei includ exacerbarea bolilor cronice cardiace şi pulmonare de fond, cum ar fi: boala pulmonară cronică obstructivă, astmul insuficienţa cardiacă congestivă.
La nivel mondial, 20% dintre copii suferă de gripă în fiecare an, a evidenţiat conf. dr. Victoria Aramă. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bronşita Bronşita reprezintă o reacţie inflamatorie a mucoasei bronşice la acţiunea unor factori infecţioşi sau fizico-chimici. Aceasta poate fi acută sau cronică.
Program pentru profilaxia infecţiei cu virus scinţial Asociaţia de Neonatologie din România şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' anunţă începerea sezonului pentru proflaxia infecţiei cu Virusul Sinciţial Respirator (VSR).
Copiii si virozele respiratorii Printre persoanele cele mai vulnerabile la gripa se numara si copiii. Medicii recomanda vaccinarea antigripala incepand de la vârsta de sase luni, insa cu anumite recomandari. Multi parinti se tem ca in aceasta perioada rece copiii lor s-ar putea imbolnavi de o simpla raceala sau, mai grav, ar putea...
INFECTII VIRALE RESPIRATORII (CONSIDERATII GENERALE) Schimbarile climaterice globale au antrenat schimbari ale climei la nivel regional si local rapide, si odata cu ele cresterea morbiditatii prin boli acute, infectiile respiratorii ocupand primul loc.
Simptome ce nu trebuie ignorate in timpul sarcinii Sarcina este o stare normala, fiziologica, dar care deseori este insotita de disconfort si dureri abdominale. In cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezinta un semnal de alarma pentru sanatatea mamei si a fatului.
Ce trebuie sa stii daca racesti pe parcursul sarcinii Raceala nu este niciodata placuta mai ales atunci cand esti insarcinata. Exista peste 200 de virusuri care pot cauza "raceala", o infectie a tractului respirator superior. Schimbarea dintre anotimpuri aduce dupa sine si o predispozitie pentru raceli deoacere sarcina suprima sistemul...