Cele mai citite
 


Testarea auzului de Ziua Internaţională a Surdităţii
marţi, 1 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

În fiecare an, la 1 septembrie este marcată, în lumea întreagă, Ziua Internaţională a Surdităţii.

Anul acesta, compania Sonorom va marca această zi simultan în trei dintre cele zece oraşe din ţară în care deţine cabinete de protezare auditivă.

În Bucureşti, compania va desfăşura un eveniment de educare şi informare a publicului privind auzul şi problemele de sănătate legate de auz, în Parcul Carol, la ora 17,00,. La intrarea principală din Parcul Carol sunt aşteptate toate persoanele care vor să afle mai multe informaţii de la profesioniştii în domeniu.

''Simţul auzului este o parte esenţială a comunicării şi în consecinţă, o parte semnificativă a bunăstării noastre sociale. Dacă abilitatea de auz a cuiva începe să slăbească, ar trebui luate măsuri cât mai repede posibil pentru optimizarea comunicării şi calităţii vieţii'', a declarat Ion Mareş, director tehnic al companiei Sonorom.

Această campanie de educare şi conştientizare a populaţiei privind importanţa auzului va continua cu acţiunea ''Porţi deschise la Sonorom''. Timp de trei zile, între 17-19 septembrie, toate persoanele care vor să-şi testeze auzul (copii, tineri, vârstnici) o pot face gratuit la sediul Sonorom din str. Căpitan Vasilescu Mircea nr. 11, sector 4, Bucureşti. Testarea constă în realizarea unei audiograme şi interpretarea pe loc a rezultatelor.

Începând din luna septembrie, porţile vor rămâne deschise permanent la sediul Sonorom din Bucureşti în zilele de 17, 18 şi 19 ale fiecărei luni.

La Timişoara, în Parcul Libertăţii, bănăţenii care vor să marcheze Ziua Internaţională a Surdităţii sunt invitaţi pe 1 septembrie, ora 17,00, pentru a afla informaţii referitoare la auz şi problemele de sănătate legate de acesta. Şi aici, începând din luna septembrie, porţile vor rămâne deschise permanent şi în cabinetul Sonorom din Timişoara în zilele de 17, 18 şi 19 ale fiecărei luni. Persoanele care vor să-şi testeze gratuit auzul, indiferent dacă au sau nu o problemă în acest sens, o pot face la sediul din str. Martir Leontina Banciu (fosta Narciselor) nr. 6, sc. A, parter, ap. 101.

La Galaţi, localnicii sunt aşteptaţi pe 1 septembrie, ora 17,00, în Grădina Publică, la foişor, unde echipa Sonorom va derula acelaşi eveniment de informare şi educare a publicului referitor la auzul şi deficienţele care pot apărea în decursul vieţii. Porţile pentru testarea gratuită a auzului se vor deschide în cabinetul Sonorom din Galaţi pe 5, 6 şi 7 septembrie şi vor rămâne deschise permanent în aceleaşi zile ale fiecărei luni. Persoanele care vor să-şi facă testarea se vor putea duce la sediul din str. Ion Creangă, bl. Egreta 2, sc.2, parter, ap. 12.

Surditatea este o boală care nu se vede şi nu doare, dar asta nu înseamnă că deficienţa auditivă este un fenomen izolat. Dimpotrivă, statisticile arată că în prezent există mai mult de 500 de milioane de oameni pe glob cu o deficienţă auditivă. Aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de o pierdere de auz, jumătate fiind purtătoare de proteze auditive.

Estimările pentru 2015 spun că numărul va creşte la 700 milioane. Numai în lumea dezvoltată numărul persoanelor cu deficienţe de auz va fi de 215 milioane în anul 2015. Dintre aceştia, aproximativ 90 milioane vor fi europeni.

Prof. dr. Ermil Tomescu, medic primar ORL-ist, apreciază implicarea societăţilor în testarea gratuită a populaţiei.

''În felul acesta, afecţiunile legate de disfuncţionalităţile urechii ar putea fi identificate şi rezolvate din timp, cu implicaţii şi costuri cu mult mai mici atât pentru stat cât şi pentru pacienţi'', a precizat profesorul.

Prejudecata potrivit căreia deficienţa auditivă afectează doar oamenii în vârstă poate fi demontată de statistici. Circa 50% dintre persoanele cu deficienţe au vârsta sub 65 de ani, iar mulţi dintre ei sunt copii sau tineri.
Trei bebeluşi dintr-o mie se nasc cu probleme permanente de auz. Depistarea şi tratarea precoce a hipoacuziei duce la îmbunătăţirea inteligibilităţii vorbirii şi dezvoltării limbajului a copiilor şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii adulţilor.

Dr. Alexandru Pascu, medic primar ORL-ist, consideră că testarea auzului populaţiei unei ţări este o dovadă de civilizaţie.

''Este foarte important să se ia măsuri acolo unde trebuie şi să se intervină acolo unde se poate. Eu însumi am iniţiat un program, sub egida Ministerului Sănătăţii, pentru testarea nou născuţilor. Informarea şi educarea populaţiei despre grija asupra sănătăţii este întotdeauna bine venită'', a afirmat dr. Pascu.

Aproape 50% din copii se confruntă cu infecţii şi supuraţii ale urechii medii, care pot provoca o pierdere de auz temporară sau permanentă. Cu cât este diagnosticată mai repede pierderea de auz, cu atât mai repede copilul va putea purta aparate auditive şi va avea şanse mari să se bucure de o copilărie fericită.

Compania Sonorom protezează atât adulţi, cât şi copii. Echipa din Galaţi a protezat peste 1.200 de pacienţi, din care 20% sunt copii. În Bucureşti, peste 8.000 de pacienţi au beneficiat de proteze, iar la Timişoara mai mult de 1.600.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Avantajele implantului cohlear, discutate de specialişti în ORL şi profesori la Cluj-Napoca Specialişti ai Catedrei ORL a Facultăţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' şi profesori de la Liceul pentru deficienţi de auz au discutat, miercuri, despre avantajele pe care le oferă implantul cohlear la copiii afectaţi de hipoacuzie (scăderea auzului), în cadrul unei mese rotunde organizate...
Şapte spitale din ţară vor fi dotate cu aparatură de testare a auzului la nou-născuţi Şapte spitale din Bucureşti şi din ţară vor fi dotate cu aparatură de screening auditiv, ce va permite testarea auzului tuturor nou-născuţilor încă din primele zile de viaţă, prin intermediul proiectului "Baby hearing".
Testare gratuită a auzului pentru femeile din Sectorul 1 Primăria Sectorului 1 şi Centrul Medical Audio-Optica vor asigura, în perioada 1-15 martie 2012, cu ocazia Mărţişorului şi a Zilei Internaţionale a Femeii, testarea gratuită a auzului pentru femeile din Sectorul 1, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Peste 15 copii se nasc, lunar, cu deficienţe de auz Bucureşti, 3 iul /Agerpres/ - Între 15 şi 20 de copii se nasc, lunar, în România cu deficienţe de auz, la aceştia adăugându-se "copiii cărora le scade auzul din cauza otitei, meningitelor, tratamentelor cu antibiotice tari", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Roland Laszig.
Echipament de screening auditiv pentru nou-născuţi donat Spitalului Marie Curie Secţia de terapie intensivă nou-născuţi a Spitalului Marie Curie beneficiază, de acum, de un echipament de screening auditiv pentru nou-născuţi, aparat medical performant, unic în Europa de Est.
Surditatea funcţionează ca un handicap în societate Se pare că în Franţa există circa 5 milioane de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2 milioane au sub 55 de ani. Ochelarii, 'proteza vizuală', aparţin vieţii cotidiene şi pot fi consideraţi chiar un accesoriu de modă, statut pe care nu-l au, din păcate, protezele auditive, în pofida eforturilor...