Cele mai citite
 


Suceava: Măsuri pentru eradicarea focarelor de rabie
miercuri, 19 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a dispus, marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), organizarea de partide de vânătoare de vulpi în scopul eradicării focarelor de rabie existente pe raza judeţului.
Popescu a precizat că a cerut directorului ITRSV Suceava, Costel Girigan, să ia toate măsurile legale ce se impun în această situaţie, printre care şi organizarea de partide colective de vânătoare de vulpi şi să prezinte în fiecare zi de luni situaţia rezultatelor şi analizelor efectuate pe exemplarele vânate. Totodată, gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, conform legii, de a preda exemplarele vânate la DSVSA Suceava, în vederea recoltării de probe şi analizării acestora.
Evoluţia rabiei pe întreg teritoriul judeţului Suceava, pe parcursul anului 2011, s-a concretizat prin înregistrarea unui număr de 15 cazuri, dintre care şase cazuri de îmbolnăvire la vulpe, unul la jder, unul la dihor, iar în ultima perioadă şi la animale domestice, respectiv unul la câine şi şase la bovine. Zonele în care au apărut focarele de rabie sunt în localităţile Brodina, Drăgoieşti, Poiana Stampei, Dorna Arini, Şaru Dornei, Pârteştii de Sus, Buneşti şi Panaci.
Rabia este o boală infecţioasă, de tip evolutiv acut, comună atât omului, cât şi animalelor, produsă de un virus, care se manifestă din punct de vedere clinic prin simptome neurologice extrem de grave, o stare de excitabilitate motrică exagerată şi agresivitate, ce sunt urmate de paralizie generală şi deces. Sursa de rabie o reprezintă animalele infectate care transmit boala prin salivă, în principal prin muşcătură sau zgârietură, iar, odată instalate semnele clinice, rabia are o evoluţie letală în 3-7 zile.
Directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a semnalat, la sfârşitul săptămânii trecute, faptul că principala sursă de virus rabic la nivelul judeţului îl constituie vulpile şi că se impune urgent organizarea de vânători a acestor animale, în special în zona de munte. AGERPRES/(AS-Silvia Marcu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A doua vulpe turbată depistată în municipiul Suceava, în două săptămâni Al doilea caz de rabie înregistrat în municipiul Suceava a fost semnalat la o vulpe găsită moartă în lunca Sucevei lângă un adăpost de câini comunitari, a informat, joi, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru.
Comunicat de presă - DSVSA Sibiu Comunicat de presă
Suceava: Campanie de vaccinare antirabică în 30 de fonduri de vânătoare din judeţ Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat, luni, campania de vaccinare antirabică manuală a vulpilor, care se va derula în judeţ până pe 15 decembrie, a declarat presei directorul DSVSA Suceava, Octavian Ilişoi.
Suceava: DSVSA a încheiat campania aeriană de vaccinare antirabică a vulpilor Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a încheiat campania aeriană de vaccinare antirabică a vulpilor din fonduri de vânătoare din judeţ, iar distribuţia manuală a dozelor de imunizare în zonele împădurite limitrofe localităţilor va fi realizată de medicii veterinari...
Suceava: Punctul de asistenţă medicală din PTF Siret este funcţional, a anunţat prefectul Punctul de asistenţă medicală, al cărui înfiinţare s-a decis în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava, este funcţional începând de sâmbătă, persoanele care intră în ţară prin PTF Siret, venind din Ucraina, fiind verificate dacă prezintă simptomele gripei porcine.
Autorităţile sucevene au aprobat măsuri pentru prevenirea şi combaterea gripei porcine, în contextul evoluţiei bolii în Ucraina Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava, convocat, sâmbătă, de prefectul Constantin Harasim, a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea gripei porcine, în contextul evoluţiei acesteia pe teritoriul Ucrainei şi a confirmării, în proximitatea graniţei cu judeţul Suceava...