Cele mai citite
 


Oamenii sunt mai rasişti decât par, potrivit unui studiu
vineri, 9 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Deşi rasismul este un fenomen proscris, în realitate el este la ordinea zilei, oamenii tolerând mai mult rasism decât afirmă că acceptă, aşa cum arată rezultatele unui studiu citat de revista germană Focus. (Sursa: Agerpres)

Conform unor sondaje recente, peste două treimi din afroamericani se plâng de discriminare atunci când îşi caută un loc de muncă, 50 la sută dintre ei afirmând chiar că au fost martorii unor scăpări verbale rasiste din partea altora. Psihologii de la Universitatea York din provincia canadiană British Columbia (vestul Canadei) şi cei de la Universitatea americană Yale au încercat să explice un paradox, demonstrând printr-un experiment faptul că oamenii tind să-şi supraaprecieze angajamentul lor îndreptat contra rasismului.

Kerry Kawakami, principalul autor al studiului, explica faptul că majoritatea oamenilor se declară fără prejudecăţi şi spun că ar fi foarte indignaţi în cazul în care ar fi martorii unui act rasist şi că ar întreprinde ceva în astfel de caz. În momentul însă în care persoanele care au fost cooptate la experiment au fost confruntate cu o situaţie de acest gen ele nu au întreprins nimic. Această apreciere eronată a propriului angajament şi dezinteresul rezultat din ea ar putea fi astfel unul din motivele pentru care negrii din SUA sunt în continuare discriminaţi, în ciuda proscrierii oficiale a rasismului, afirmă Kawakami şi colegii ei în paginile revistei Science.
Motivele pentru discrepanţa dintre propria apreciere şi comportamentul propriu-zis sunt multiple, spun cercetătorii. De exemplu, a atrage atenţia cuiva referitor la o exprimare rasistă implică un stress emoţional, motiv pentru care mulţi trec cu vederea astfel de lucruri. Totodată, comportamentul propriu nu este determinat doar de reguli pe care raţiunea le consideră drept corecte ci şi de simţăminte, printre care se numără şi identificarea inconştientă cu alţii, de exemplu prin intermediul culorii pielii. Creierul tinde de asemenea să filtreze evenimentele negative, făcându-le să pară mai puţin negative.
Pentru a demonstra aceste discrepanţe între comportamentul real şi aprecierea de sine, cercetătorii au împărţit participanţii la experiment într-un grup de observatori şi unul experimental. Conducătorul experimentului le-a prezentat astfel celor din a doua grupă doi aşa-zişi alţi participanţi, unul alb şi unul negru, părăsind mai apoi încăperea. Cei doi aşa-zişi participanţi au înscenat o mică piesă de teatru, în cadrul căreia persoana de culoare a ieşit din încăpere pentru a aduce telefonul mobil, înghiontindu-l uşor pe alb în momentul când a ieşit, în timp ce acesta din urmă a făcut un comentariu rasist imediat ce negrul a închis uşa. La puţină vreme, şi negrul şi conducătorul experimentului au reintrat în încăpere. Unul din participanţii la experiment au fost apoi rugat să aleagă pe unul din cei doi ca partener pentru alte experimente.
Grupului format din observatori i s-a dat doar să citească despre incidentul înscenat de cei doi, aceştia răspunzând apoi în detaliu referitor la sentimentele pe care le-ar avea într-o astfel de situaţie, ei indicând totodată şi pe care din cei doi aşa-zişi participanţi la experiment l-ar lua drept partener mai departe. Rezultatul a confirmat bănuielile psihologilor şi anume că, teoretic, participanţii la studiu (cei care doar au citit despre incident) au decis contra celui care a făcut comentariul rasist, în timp ce aceia care au trăit experimentul cu ochii lor s-au decis în proporţie de 63 la sută în favoarea 'colegilului' lor alb, chiar dacă acesta scăpase o afirmaţie rasistă.AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În ce mod acţionează placebo? Medicii din SUA prescriu ca practică de rutină înlocuitori de medicamente, susţine un studiu, ceea ce este surprinzător, având în vedere că pseudo-tabletele nu sunt atât de populare în cercurile de specialitate pe cât par de eficiente în practica medicală, scrie HVG Online din Ungaria. (sursa: AgerPres...
O genă face unii oameni să pară mai în vârstă decât sunt în realitate (studiu) Un studiu publicat joi în revista ştiinţifică ''Current Biology'' afirmă că a fost descoperită o genă care explică, parţial, de ce unele persoane par mai în vârstă decât sunt în realitate, relatează AFP şi ziarul spaniol ''ABC''.
Circa 60.000 de asistente din unităţile sanitare publice, afectate de discriminare salarială; 23 %, în situaţia de muncă forţată neplătită (studiu) Bucureşti, 1 oct /Agerpres/- Marea majoritate a asistentelor medicale din unităţile sanitare publice (circa 60.000) sunt afectate de fenomenul discriminării salariale şi circa 23% dintre acestea sunt în situaţia de muncă forţată neplătită, conform unui studiu remis AGERPRES de Solidaritatea Sanitară...
Fericirea este contagioasă, însă nu şi la birou, potrivit unui studiu Fericirea este contagioasă şi se propagă "în valuri" în cercuri de prieteni sau membri ai unei familii, însă nu şi între colegii de muncă, potrivit unui studiu publicat vineri de British Medical Journal (BJM), relatează AFP. (sursa: Agerpres - British Medical Journal)
SUA: Unu din şase americani preferă să moară înainte de vârsta de 80 de ani (studiu) Teama privind îmbătrânirea ar putea fi mai puternică decât teama privind moartea pentru mulţi dintre americani, potrivit unei cercetări recente, citate de UPI.com.
Medicamentele pentru renunţarea la fumat nu creează pacienţilor probleme psihiatrice (studiu) Medicamentele pentru sevraj tabagic, vareniclina şi bupropionul, nu par să sporească apariţia unor efecte secundare neuropsihiatrice grave, comparativ cu placebo, potrivit unui studiu publicat în revista medicală 'The Lancet', informează luni agenţia France Presse.