Cele mai citite
 


Guvernul cere pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru agresorii medicilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii
joi, 20 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele care agresează grav personalul sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii ar putea fi pedepsite cu până la 12 ani de închisoare, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Guvern, a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.
Proiectul de lege, care urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare, îşi propune să protejeze medicii, asistenţii medicali, şoferii de ambulanţă, ambulanţierii sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar.
Potrivit proiectului, vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva personalului menţionat, aflat în exerciţiul funcţiunii, ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
Lovirile sau orice acte de violenţă se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar vătămarea corporală a personalului sanitar se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
De asemenea, ameninţările la adresa personalului medical aflat în misiune se pedepsesc cu închisoare între 6 luni şi 2 ani, conform proiectului de lege.
"Dorim să completăm cadrul legal actual, obţinând o sancţiune mai gravă în cazul agresării verbale sau fizice a personalului din sistemul sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii. Era nevoie de acest lucru pentru că mai ales experienţa ultimelor luni arată înmulţirea acestor acte de agresivitate împotriva personalului medical în spitale şi mai ales la domiciliu, mai ales la chemări la domiciliu s-au întâmplat astfel de acţiuni reprobabile. Dorim să descurajăm acele acte de violenţă din partea pacienţilor şi aparţinătorilor care lezează demnitatea personalului sanitar", a motivat ministrul Ritli actul normativ.
El a precizat că era nevoie de această modificare adusă Legii reformei în domeniul sanitar pentru că agresorilor medicilor nu li se pot aplica pedepsele din codul penal, privind ultrajul, pentru că medicii nu sunt funcţionari publici.
Ministrul Ritli a estimat că în judeţul Bihor, de exemplu, numărul agresiunilor la adresa medicilor aflaţi în misiune s-a triplat.
"Am impresia că s-au dublat, s-au triplat, cel puţin în judeţul unde am lucrat eu, acolo s-au triplat aceste acte de violenţă. Nu pot să-mi explic de ce în ultimul an s-a întâmplat acest lucru, pot fi motive psihosociale sau de altă natură", a spus ministrul Sănătăţii. AGERPRES/(A - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ritli:Noul proiect de lege este asumat de MS în mare parte, sunt şi elemente care mai necesită discuţii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi seara că actualul proiect al legii Sănătăţii încearcă să răspundă semnelor de întrebare care au apărut în urma redactării raportului comisiei prezidenţiale în domeniu.
Ministrul Ladislau Ritli spune că proiectul Legii Sănătăţii va fi supus spre dezbatere publică în această lună Proiectul de Lege a Sănătăţii va fi supus dezbaterii publice în această lună, iar cele mai importante modificări pe care le aduce actul normativ se referă la modul de finanţare a sistemului sanitar şi la organizarea spitalelor, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, la Cluj-Napoca.
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...
Şeful statului către R. Arafat: Să se prezinte la ministrul Sănătăţii cu observaţii la legea sănătăţii, nu să creeze o psihoză publică Preşedintele Traian Băsescu i-a recomandat luni seară subsecretarului de stat în MS, dr. Raed Arafat, să prezinte ministrului Sănătăţii observaţiile sale cu privire la noua lege din domeniu în loc să creeze "o psihoză publică".
Ministrul Ladislau Ritli a lansat proiectul 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc' Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli a declarat, miercuri, cu prilejul lansării proiectului 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc', că este un proiect 'menit să traducă în viaţă strădaniile noastre, eforturile noastre mai vechi, de a preveni corupţia şi...
Ministrul Sănătăţii, mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de Lege a Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a fost mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de Lege a Sănătăţii, a anunţat luni, la prânz, premierul Emil Boc, după şedinţa coaliţiei de guvernare.