Cele mai citite
 


Incertitudini în ceea ce priveşte plata salariilor în spitalele din ţară (grupaj I)
joi, 20 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Salariaţii mai multor spitale din România, în special cele de gradele 4 şi 5, ar putea să rămână fără lefuri în trimestrul al patrulea al acestui an, după cum au declarat reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
De altfel, conducerea federaţiei sindicale susţine că a solicitat o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru a analiza această problemă, iar în cazul în care nu vor fi luate măsuri nu se exclud nici acţiuni de protest.

*** GORJ
Spitalele din judeţ se confruntă cu probleme financiare în ceea ce priveşte situaţia asigurării salariilor angajaţilor până la sfârşitul anului, mare parte dintre acestea mai având bani doar pentru a plăti lefurile până în luna noiembrie.
Potrivit directorului economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Cătălin Vienescu, luna decembrie va fi critică în cazul în care nu va exista o rectificare de buget care să aducă fondurile necesare.
''Banii sunt asiguraţi până pe 15 noiembrie. Rămâne luna decembrie, în care, în funcţie de rectificare, vom asigura sau nu fondurile necesare. În rest, situaţia financiară nu este tocmai bună, dar încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Noi cu ce avem ne descurcăm şi cu medicamentele şi cu tot până la mijlocul lui noiembrie, după această dată ne punem speranţele în rectificarea bugetară'', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Cătălin Vienescu.
O situaţie şi mai grea se întâlneşte la Spitalul Orăşenesc Novaci, acolo unde mai sunt bani doar pentru această lună. Totuşi, conducerea unităţii spitaliceşti speră ca rectificarea bugetară să aducă banii necesari, în caz contrar urmând să se apeleze la un fond de rezervă care ar trebui deblocat de reprezentanţii CJAS Gorj.
Bani pentru salarii până la sfârşitul anului nu sunt nici la Spitalul din Motru, şi aici reprezentanţii unităţii punându-şi speranţele în aceeaşi rectificare bugetară care să permită plata remuneraţiilor pentru lunile noiembrie şi decembrie.
Cu toate că reprezentanţii unităţilor spitaliceşti din judeţ se plâng de faptul că nu le ajung banii pentru plata salariilor până la sfârşitul anului, conducerea CJAS Gorj susţine că bugetul este asigurat şi nu vor fi probleme cu plata salariilor şi pentru luna decembrie.
''În legătură cu finanţarea spitalelor pentru lunile octombrie şi noiembrie nu sunt probleme, avem bugetul asigurat, în decembrie avem un minus de finanţare, sperăm însă ca odată cu rectificarea să primim sumele necesare şi pentru plata salariilor din decembrie. Îi asigurăm pe toţi furnizorii de servicii medicale, inclusiv spitalele, că nu sunt probleme cu plata serviciilor medicale pentru anul 2011'', a precizat, miercuri, directorul CJAS Gorj, Gheorghe Cocină.

*** SIBIU
Cei 1.762 de angajaţi ai celui mai mare spital de stat din judeţul Sibiu - Spitalul Clinic Judeţean - primesc cu întârziere bonurile de masă şi nu ştiu dacă vor primi la timp salariile în luna decembrie, din cauză că nu există un contract pentru ultima lună din acest an între Casa de Asigurări de Sănătate şi unitatea sanitară, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, dr. Adrian Şanta.
"Ca în fiecare an suntem descoperiţi în decembrie, nu avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Sperăm să se rezolve problema la timp. Deocamdată, suntem la zi cu plasa salariilor şi avem ceva întârzieri pentru bonurile de masă", a explicat dr. Adrian Şanta.
Ea a precizat că de contractul pe luna decembrie cu Casa de Asigurări de Sănătate depind nu doar salariile, ci şi alte cheltuieli ale spitalului.
De când a fost preluat de CJ, Spitalul Clinic Judeţean Sibiu a putut fi ajutat doar pentru cheltuielile administrative, nu şi pentru plata medicamentelor.

*** MUREŞ
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş are asigurat fondul de salarii până la sfârşitul anului, potrivit unui calcul efectuat de conducerea unităţii sanitare, după cum a declarat, pentru AGERPRES, Lavinia Cosma, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
''Vom putea plăti salariile până la sfârşitul anului. Din calculele noastre nu se pune problema diminuării fondului de salarii. Avem într-adevăr facturi scadente sau ieşite din termenul de plată. Încercăm să rezolvăm situaţia înţelegându-ne cu furnizorii, fără a fi puşi în situaţia de a afecta salariile angajaţilor'', a precizat Lavinia Cosma.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, Gabriela Uifălean, a afirmat, la rândul său, că instituţia nu a fost informată cu privire la diminuarea fondurilor de salarii la vreun spital din judeţ.

*** CARAŞ-SEVERIN
Toate spitalele din Caraş-Severin au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. "În spitalele din judeţul Caraş-Severin salariile sunt stabilite prin lege, iar, până în momentul de faţă, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu am avut nicio sesizare privind finalizarea acestor fonduri, până la sfârşitul anului'', a declarat Mirela Zeman, directorul CJAS Caraş-Severin.

*** CLUJ
Fondurile destinate funcţionării unităţilor sanitare din judeţul Cluj, inclusiv cele pentru salarizarea personalului medical, ajung până la jumătatea lunii noiembrie, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele director general al CJAS, Emilia Groza.
"Este o jumătate de lună neacoperită cu contract. Serviciile medicale au fost plătite, până la ora actuală, conform contractului. Şi CJAS Cluj şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au făcut demersurile necesare la Ministerul de Finanţe pentru a vedea cum se acoperă integral luna noiembrie din punct de vedere financiar. În decembrie, se va face contractarea pe bugetul de anul viitor. Fostul ministru al Sănătăţii Attila Cseke avertizase, înainte de prezentarea demisiei, că nu ajung banii pentru spitale. El ceruse, la rectificarea bugetară, 500 de milioane de lei, sumă ce nu fost alocată pentru sistemul sanitar", a arătat preşedintele director general al CJAS Cluj. AGERPRES/(A, AS - Irina Poenaru, Isabela Paulescu, Dorina Matiş, Paula Neamţu, Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Incertitudini în ceea ce priveşte plata salariilor în spitalele din ţară (grupaj III) Salariaţii mai multor spitale din România, în special cele de gradele 4 şi 5, ar putea să rămână fără lefuri în trimestrul al patrulea al acestui an, după cum au declarat reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
Gorj: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, sancţionat de Casa de Asigurări de Sănătate din cauza unor nereguli Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost sancţionat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în urma unor nereguli constatate în unitatea medicală, a declarat, joi, directorul CJAS Gorj, Daniel Bondoc.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Covasna: Sanitas salută decizia managerilor spitalelor de a nu semna contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a salutat decizia managerilor spitalelor din judeţ de a nu semna contractele de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).
Vaslui: Spitalul Judeţean de Urgenţă a cerut Ministerului Sănătăţii o finanţare mai bună Consilierul ministrului sănătăţii, Gabriel Oprişanu, a efectuat, joi, o vizită la spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, pentru a afla problemele cu care se confruntă unitatea sanitară. Managerul spitalului vasluian i-a prezentat oficialului de la minister problemele legate de lipsa banilor şi de...
Gorj: CJAS a repartizat peste 10 milioane de lei spitalelor din judeţ Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a distribuit unităţilor spitaliceşti şi laboratoarelor de analize din judeţ, medicilor de familie şi Serviciului de Ambulanţă aproximativ 12.400.000 lei, bani primiţi la ultima rectificare de buget.