Cele mai citite
 


Mită la UMF Iaşi: Echipamente IT şi sume mari de bani în schimbul trucării unei licitaţii de 6 milioane lei
joi, 20 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cei doi directori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, arestaţi preventiv, marţi, pentru trucarea unui contract în valoare de 6 milioane lei, au primit de la patronul firmei câştigătoare a licitaţiei mită constând în echipamente IT, un laptop şi importante sume de bani, se arată într-un comunicat al DNA.
Directorul general administrativ al UMF Iaşi, Daniela Druguş, directorul Centrului de comunicare de la UMF din Iaşi, Adrian Ciureanu şi directorul comercial al companiei Maguay Impex SRL (câştigătoarea licitaţiei), Corvin Purghin, au primit mandate de arestare de 29 de zile, în urma unei decizii a Curţii de Apel Iaşi.
În acelaşi dosar, mai sunt cercetate alte 19 persoane, printre aceştia fiind şi rectorul UMF Iaşi, prof. Vasile Astărăstoae.
Procurorii susţin că în perioada 2009 - 2011 la UMF Iaşi era în derulare un proiect finanţat cu fonduri europene, privind implementarea unei platforme e-learning.
În acest context, Ioan Ciureanu, director al Centrului de Comunicaţii din cadrul UMF Iaşi, coordonator tehnic al proiectului şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei de e-learning şi Corvin Pughin, administrator al Maguay Impex SRL, beneficiarul contractului de punere în practică a platformei informatice, au acţionat în vederea obţinerii unor beneficii financiare din derularea proiectului.
Ulterior, cei doi au beneficiat şi de sprijinul Danielei Druguş, director general administrativ al UMF Iaşi, responsabil financiar al proiectului şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei de e-learning.
Dabiela Druguş şi Ioan Ciureanu, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către Maguay Impex SRL Bucureşti.
Cei doi au fost ajutaţi de Corvin Pughin Corvin, administratorul firmei, care a elaborat în condiţii netransparente documentaţia de atribuire a contractului. În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481 lei.
Daniela Druguş a încheiat, cu încălcarea prevederilor legale, un contract de prestări servicii cu o societate comercială. Astfel, UMF Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 30.000 lei, sumă ce a fost recuperată.
De asemenea, tot în cadrul proiectului, Daniela Druguş a avizat plata, către firma lui Corvin Pughin, a sumei de 160.000 lei cu titlu de ''cheltuieli de instruire'' , deşi această activitate nu a fost realizată.
În scopul de a obţine în mod preferenţial contractul de prestări servicii în cadrul proiectului şi pentru a încasa plata serviciilor prestate la diferite etape de implementare, Corvin Pughin a oferit şi dat celor doi directori, la solicitarea acestora, cu titlu de mită, mai multe bunuri.
Astfel, Daniela Druguş a pretins şi primit un laptop în valoare de 10.248 lei (echivalentul a 2.476 euro). Pentru a crea aparenţa de legalitate, Ioan Ciureanu şi Corvin Pughin au întocmit în fals mai multe documente ce atestă în mod nereal că respectivul laptop a fost dat cu titlu provizoriu UMF Iaşi sub pretextul testării şi apoi a fost restituit firmei Maguay Impex SRL.
Ioan Ciureanu a pretins şi primit, în cursul lunii iulie 2010, echipamente IT în valoare de 93.518 lei, bunuri ce au fost înregistrate pe baza unor documente contabile false.
De asemenea, cei doi directori au pretins suma de 54.000 lei în folosul UMF Iaşi în vederea finanţării unui eveniment al instituţiei de învăţământ desfăşurat în cursul lunii decembrie 2010. Din banii pretinşi, Corvin Pughin a achitat universităţii, prin firma sa, suma de 4.000 lei cu titlu de ''sponsorizare'' a evenimentului, iar diferenţa a fost plătită în contul unor alte firme sub pretextul prestării de servicii pentru eveniment şi pe baza unor documente justificativ false.
De asemenea, Ioan Ciureanu a dat la doi consilieri din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, suma de 2.000 lei pentru a-i determina să consemneze date nereale în raportul de control din 26 ianuarie 2011. Cei doi consilieri aveau obligaţia de a verifica realitatea datelor cuprinse în cele patru cereri de rambursare făcute de reprezentanţii UMF Iaşi în cadrul proiectului şi să întocmească un raport.
Suma de 2.000 lei a fost dată celor doi pentru a-şi achita cheltuielile de cazare cu ocazia exercitării activităţilor de verificare.AGERPRES/(AS-Eusebi Manolache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, are interdicţia de a părăsi ţara Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, Vasile Astărăstoae, are interdicţia de a părăsi ţara, măsură impusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi care efectuează cercetări faţă de acesta pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor...
Iaşi: Mandate de arestare preventivă pe numele a doi directori de la UMF Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis, marţi, ca doi directori din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, precum şi directorul unei firme să fie arestaţi preventiv pentru 29 de zile, pentru că ar fi trucat licitaţia pentru platforma de e-Learning a instituţiei de învăţământ...
Iaşi: Vasile Astărăstoae, confirmat în funcţia de rector al UMF 'Gr.T.Popa' Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, de ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba.
Iaşi: Astărăstoae, un nou mandat la conducerea UMF Iaşi Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi a fost reales în funcţie, în urma unui scrutin care s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei de vineri.