Cele mai citite
 


Tinerii care lucrează noaptea riscă de două ori mai mult să facă scleroză în plăci (studiu)
marţi, 18 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Stockholm, 18 oct/Agerpers/ - Adolescenţii care lucrează noaptea riscă de două ori mai mult să facă scleroză în plăci decât restul populaţiei, arată un studiu suedez publicat marţi în revista ştiinţifică 'Annals of Neurology', preluat de AFP.
'Analiza noastră a dezvăluit faptul că există o legătură serioasă între munca în timpul nopţii la o vârstă tânără şi dezvoltarea sclerozei în plăci', a afirmat într-un comunicat Anna Hedstrom, şeful echipei de cercetători care a elaborat studiul la Institutul Karolinska din Stockholm.

Ei au analizat două grupuri de persoane: unul format din 1.343 pacienţi suferind de scleroză în plăci din 2004 şi 2.900 de persoane sănătoase. Al doilea grup a fost alcătuit din 5.129 persoane afectate de boală şi 4.509 persoane sănătoase. Toţi aveau între 16 şi 70 de ani şi au fost chestionaţi în privinţa programului de lucru. Cercetătorii i-au comparat apoi pe cei care lucrau între oarele 21 şi 7 cu cei care nu lucraseră niciodată noaptea. În cele două grupuri, ei au observat că cei care lucraseră noaptea perioade mai lungi înainte de 20 de ani riscau de două ori mai mult să dezvolte scleroză în plăci decât ceilalţi, se spune în studiu.

În condiţiile în care se lucrează frecvent noaptea, 'ceasul biologic se dereglează, calitatea somnului se alterează şi cei doi factori influenţează sistemul imunitar', spune dna Hedstrom.

În schimb, lucrul în timpul nopţii la cei peste 20 de ani nu a avut impact asupra riscului de scleroză în plăci, a precizat cercetătoarea.

Scleroza în plăci este o boală neurologică constând în distrugerea progresivă a mielinei (substanţa lipidică de înconjoară fibrele nervoase ale substanţei albe), apoi a fibrelor din creier şi măduva spinării. Ea determină, pe termen lung, perturbarea transportului informaţiei vehiculate de influxul nervos şi apariţia unor simptome cum ar fi tulburări de vedere, mers, pipăit, concentrare.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani propun grefe de măduvă osoasă fără chimioterapie, mai puţin periculoase Grefe de de măduvă osoasă fără chimioterapie, prin urmare mai puţin periculoase, vor fi în curând posibile, au anunţat cercetători americani care le-au testat cu succes pe şoareci, relatează AFP.
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Scleroza în plăci: nouă metodă ce contribuie la regenerarea nervilor afectaţi O echipă de cercetători britanici a anunţat luni descoperirea unei noi metode de tratament ce permite regenerarea zonelor sistemului nervos ce au fost afectate de scleroza în plăci, descoperire pe care au prezentat-o drept un important pas înainte în lupta împotriva acestei boli neurologice, informează...
Un anticorp poate deveni o nouă pistă pentru un medicament împotriva sclerozei multiple Un anticorp posedând potenţiale efecte terapeutice împotriva sclerozei multiple, numită şi scleroza în plăci, cea mai frecventă cauză de handicap neurologic la adulţii tineri, oferă perspective pentru un nou medicament care să lupte împotriva maladiei, potrivit cercetătorilor de la Institut National...
Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor (studiu) O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.
Sistemul imunitar se schimbă în funcţie de anotimpuri (studiu) Sistemul imunitar al oamenilor pare să se adapteze la anotimpuri, activitatea a circa un sfert dintre gene schimbându-se sezonier, potrivit cercetătorilor britanici care au publicat un studiu în revista 'Nature Communications', informează agenţia DPA.