Cele mai citite
 


Vaccin candidat împotriva malariei
joi, 20 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primele rezultate ale studiului de fază III arată că vaccinul candidat împotriva malariei RTS,S* reduce la jumătate riscul de malarie în rândul copiilor din Africa cu vârsta de 5-17 luni, se arată într-un comunicat de presă al companiei producătoare.
Primele rezultate ale studiului arată faptul că vaccinul candidat le poate oferi copiilor din Africa o protecţie sporită în faţa malariei clinice sau severe, cu un grad de siguranţă şi toleranţă acceptabil.
Rezultatele acestui studiu au fost anunţate marţi seara în cadrul Forumului pentru Malarie organizat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, în Seattle, Washington.
Studiul, realizat în 11 regiuni din şapte state din Africa sub-sahariană, a arătat că administrarea a trei doze de RTS'S a redus riscul de malarie clinică în proporţie de 56% şi riscul de malarie severă în proporţie de 47% în rândul copiilor.
Această analiză a fost operată pe baza datelor obţinute de la primii 6.000 de copii cu vârste între 5 şi 17 luni, după 12 luni de la momentul vaccinării.
Manifestările clinice ale malariei constau în febră mare şi frisoane şi pot evolua rapid către malaria severă, caracterizată prin efecte grave, chiar fatale, asupra sângelui din organism, creierului sau rinichilor.
Rezultatele fazei III sunt în linie cu rezultatele fazei II de studiu.
Gradul ridicat de acoperire (de 75%) al plaselor antiţânţari, plase tratate cu insecticid şi folosite în acest studiu, indică faptul că RTS,S poate oferi o protecţie suplimentară alături de celelalte măsuri obişnuite, implementate deja, în procesul de control al malariei.
Studiul este în curs de desfăşurare şi sunt aşteptate să apară rezultatele privind eficienţa şi siguranţa vaccinului la sugarii de 6-12 săptămâni până la finele anului următor.
Aceste date vor oferi un grad mai ridicat de înţelegere în ceea ce priveşte eficienţa vaccinului candidat RTS,S în această grupă de vârstă, atât pentru malaria clinică, cât şi pentru malaria severă.
A fost realizată o analiză asupra episoadelor de malarie severă la 15.460 copii şi sugari (cu vârste de la 6 săptămâni până la 17 luni) care fac parte din acest studiu. Analiza dovedeşte o eficienţă de 35% a vaccinului pentru o perioadă ulterioară vaccinării, de la 0 la 22 luni (în medie 11,5 luni).
Vaccinul candidat RTS,S împotriva malariei este încă în proces de dezvoltare. Mai multe informaţii despre efectele pe termen lung ale vaccinului, la 30 de luni după cea de-a treia doză, vor fi disponibile, cel mai probabil, la finalul anului 2014. Această analiză va furniza date importante pentru autorităţile de sănătate publică şi cele de reglementare în privinţa beneficiilor şi riscurilor vaccinului RTS,S.
Incidenţa generală a efectelor adverse în acest studiu s-a realizat comparând beneficiarii vaccinului candidat RTS,S (18%) cu cei care au primit un vaccin de control (22%).
Valorile diferite ale efectelor adverse au fost observate între grupurile de vaccinuri pentru evenimente specifice, cum ar fi convulsiile sau meningita, şi au fost mai mari în grupul cu vaccin împotriva malariei.
Convulsiile au apărut ca fiind cauzate de febră şi s-a apreciat ca puţin probabil ca meningita să aibă legătură cu vaccinul. Aceste date vor fi monitorizate în continuare, urmând ca informaţii suplimentare referitoare la profilul de siguranţă al vaccinului candidat împotriva malariei RTS,S să fie furnizate peste trei ani.
Tsiri Agbenyega, unul dintre cercetătorii principali în cadrul studiului şi preşedinte al Comitetului de Parteneriat pentru Studii Clinice, a declarat: 'Publicarea primelor rezultate în cazul copiilor cu vârste între 5 şi 17 luni marchează o etapă extrem de importantă în procesul de dezvoltare a vaccinului RTS,S. Aceste rezultate confirmă cercetările realizate în faza II a studiului şi ne încurajează în eforturile de a avansa în dezvoltarea acestui vaccin candidat împotriva malariei. Ca cercetător în ceea ce priveşte malaria de mai bine de 25 de ani, pot spune cât de dificil a fost să facem progrese în lupta împotriva acestei boli. Din păcate, mulţi s-au resemnat cu malaria ca făcând parte din viaţa Africii. Nu este nevoie să fie aşa. Interesul crescut al comunităţii internaţionale, precum şi dovezile specifice cum sunt cele pe care le prezentăm noi astăzi ar trebui să readucă speranţa în ceea ce priveşte controlul malariei'.
La rândul său, Andrew Witty, CEO al GSKa, spus: 'Potrivit acestor date, suntem pe drumul către primul vaccin antimalarie din lume, vaccin ce are potenţialul de a îmbunătăţi în mod semnificativ perspectivele copiilor ce trăiesc în regiunile endemice pentru malarie, din Africa. Vaccinul împotriva malariei, ca soluţie suplimentară la intervenţiile realizate până acum - pulverizare de insecticide şi plase cu insecticid - poate ajuta la prevenirea a milioane de cazuri ale acestei boli debilitante. De asemenea, poate reduce povara ce există asupra sistemului de sănătate, printr-un număr mai mic de internări, reuşind să economisească fonduri ce sunt atât de necesare altor pacienţi ce trăiesc în sate fără acces la îngrijirea medicală. Rezultatele publicate astăzi sunt dovada muncii dedicate şi tenacităţii unei echipe de cercetători, conduşi în GSK de către Jean Stéphenne şi a sa echipă pentru vaccinuri, incluzându-l pe Joe Cohen, coinventator al RTS,S, în parteneriat cu mulţi alţi oameni de ştiinţă din întreaga lume. Această muncă de dezvoltare reprezintă doar jumătate din sarcina asumată, GSK menţinându-şi angajamentul de a continua cercetarea în privinţa malariei şi de a se asigura că acest vaccin ajunge la oamenii care au nevoie de el'.
"Acest studiu reprezintă un exemplu puternic de ştiinţă de cea mai înaltă calitate ce conduce către controlul bolii şi, într-o zi, către eradicarea acesteia. Rezultatele publicate astăzi sunt încurajatoare, ne fac să ne simţim bine, însă haideţi să ne reamintim dimensiunea umană a proiectului. Misiunea PATH Malaria Vaccine Initiative este aceea de a le oferi copiilor din Africa un vaccin astfel încât mamele, în loc să-şi mai poarte copiii pe moarte în spitalele aglomerate ale Africii, îşi vor duce copiii la locurile de joacă ale clinicilor de imunizare. Astăzi am făcut un pas important către realizarea acestei viziuni şi aşteptăm cu nerăbdare să mergem şi mai departe astfel încât, alături de partenerii noştri, să ducem acest vaccin copiilor din Africa', a subliniat Christopher Elias, preşedinte şi CEO al PATH.
Bill Gates, copreşedinte al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, a declarat: 'Un vaccin este cea mai simplă şi rentabilă modalitate de a salva vieţi. Aceste rezultate demonstrează puterea muncii depuse împreună, pentru a realiza un vaccin împotriva malariei, cu potenţial de a proteja milioane de copii în faţa acestei boli devastatoare'.
Vaccinul este dezvoltat de GSK în parteneriat cu PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI) şi o serie de centre de cercetare renumite din Africa. Toţi partenerii sunt reprezentaţi de Comitetul de Parteneriat pentru Studii Clinice, care este responsabil de demararea studiului. Cele mai mari fonduri pentru dezvoltarea studiilor clinice MVI provin de la un grant oferit de Fundaţia Bill & Melinda Gates.
O echipă extinsă lucrează în continuare la RTS,S, aceasta cuprinzând oameni de ştiinţă din Europa, nordul Americii şi Africa. În cazul în care autorităţile de reglementare autorizează vaccinul iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îl recomandă, acesta le va fi administrat copiilor africani, care sunt cei mai expuşi acestei boli. Dezvoltarea cu succes a unui vaccin eficient care să fie folosit concomitent cu alte măsuri de precauţie, precum plasele antiţânţari şi medicamentele împotriva malariei, reprezintă un pas important în procesul de control al acestei boli.
GSK şi MVI se angajează să pună acest vaccin la dispoziţia celor care au cea mai mare nevoie de el, după ce va fi autorizat şi recomandat.
În ianuarie 2010, GSK a anunţat că preţul unui vaccin RTS,S va acoperi costurile de producţie a vaccinului iar profitul redus pe care îl va genera acest produs va fi reinvestit în cercetarea şi dezvoltarea unor vaccinuri de ultimă generaţie împotriva malariei sau împotriva altor boli tropicale neglijate.
Dacă informaţiile de sănătate publică solicitate, inclusiv datele privind siguranţa şi eficienţa vaccinului provenind din studiul clinic de fază III, se dovedesc mulţumitoare, OMS a stabilit că o recomandare strategică pentru vaccinul candidat împotriva malariei RTS,S va putea fi emisă cel mai devreme în 2015, netezind astfel traseul unor decizii ale statelor africane privind implementarea imunizării cu acest vaccin la scară largă prin programele naţionale de vaccinare.
RTS,S este o denumire ştiinţifică dată vaccinului candidat împotriva malariei şi reprezintă compoziţia vaccinului candidat. RTS,S urmăreşte să impulsioneze sistemul imunitar pentru a reacţiona împotriva parazitului de malarie Plasmodium falciparum atunci când acesta pătrunde pentru prima dată în sângele uman şi/sau atunci când parazitul infectează celulele ficatului. Vaccinul este proiectat să prevină infectarea cu parazitul, precum şi maturizarea şi înmulţirea acestuia în interiorul ficatului şi reintrarea lui în sistemul sanguin şi infectarea celulelor roşii, punct în care persoana afectată începe să prezinte simptome ale bolii.
Vaccinul, bazat pe o proteină care a fost iniţial identificată în laboratorul doctorilor Ruth şi Victor Nussenzweig de la Universitatea din New York, a fost inventat, dezvoltat şi produs în laboratoarele GSK Biologicals, cu sediul în Belgia, în ultima parte a anilor 1980 şi a fost testat iniţial în SUA pe voluntari, ca parte a colaborării cu Institutul de Cercetare US Walter Reed Army.
În 2001, PATH Malaria Vaccine Initiative a demarat un parteneriat cu GSK pentru a studia abilitatea vaccinului candidat de a proteja copiii din Africa Sub-Sahariană. În timp, parteneriatul s-a extins, incluzând astfel cele 11 centre de cercetare africane şi, în unele cazuri, instituţii ştiinţifice asociate din Europa şi Statele Unite.
Având fonduri însumând peste 200 milioane de dolari, disponibili în granturi de la Fundaţia Bill & Melinda Gates, MVI contribuie financiar, ştiinţific şi prin expertiza sa de management în dezvoltarea RTS,S. GSK este compania care a preluat conducerea în studiile clinice şi în interacţiunea cu agenţiile de reglementare, investind până în prezent peste 300 de milioane de dolari, urmând ca alţi 50-100 de milioane de dolari să fie investiţi până la finalizarea proiectului. AGERPRES/(AS Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaccin împotriva virusului Ebola urmează să fie dezvoltat de un consorțiu internațional din care face parte și GSK Un vaccin candidat pentru Ebola urmează să fie administrat unor voluntari sănătoși din Marea Britanie, Gambia și Mali începând cu luna septembrie, ca parte dintr-o serie de studii de siguranță a unor potențiale vaccinuri vizând prevenirea bolii care a generat mai mult de 1.200 de victime în cadrul actualei...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...
Malarie: Noi piste pentru dezvoltarea unui vaccin O echipă de cercetători a identificat o serie de anticorpi până acum necunoscuţi care ar putea permite dezvoltarea unor noi vaccinuri împotriva parazitului Plasmodium falciparum, responsabil de forma cea mai gravă de malarie, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o reţea destinată luptei împotriva hepatitei Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat vineri o reţea destinată luptei împotriva hepatitei, în contextul infectării cronice a sute de milioane de oameni cu virusul hepatic, relatează Kyodo.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...