Cele mai citite
 


Cancerul la copil depistat la timp este vindecabil
vineri, 21 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Oncologie, Mama si copilul
 

În anul 2010 şansele de vindecare ale copiilor care s-au îmbolnăvit de cancer au fost mai mari decât în 2006 datorită numărului mai mare de cazuri diagnosticate în stadii incipiente, se arată într-un comunicat de presă al Danone România.

Ponderea cazurilor de cancer la copil, diagnosticate în stadiile de început I-II a crescut cu 20 % în 2010 faţă de 2006, potrivit datelor Institutului Oncologic Cluj.
La acest lucru a contribuit şi programul lansat de Danone România 'Zâmbet pentru Viitor', prin care şi-a propus să îmbunătăţească şansele de supravieţuire ale copiilor bolnavi de cancer, calitatea vieţii micuţilor pacienţi, precum şi depistarea în stadii incipiente a bolii.


Mesajul pe care programul 'Zâmbet pentru Viitor' îl transmite este acela că depistat la timp cancerul la copil este vindecabil. De aceea, trebuie depuse toate eforturile pentru informarea cât mai completă, nu doar a cadrelor medicale, ci şi a părinţilor, de a ţine seama de orice schimbare persistentă şi aparent inexplicabilă în starea de sănătate a copiilor.
În acest sens, programul a dezvoltat o platformă de comunicare extinsă, folosind atât site-ul propriu www.zambetpentruviitor.ro cât şi pagina de Facebook a programului https://www.facebook.com/#!/zambetpentruviitor.
'Pentru Danone, responsabilitatea socială este foarte importantă, iar copiii se află în centrul proiectelor noastre. Încă de la iniţierea programului, în 2007, intenţia noastră a fost aceea de a susţine, pe termen lung, dezvoltarea unui model de bună practică privind cancerul infantil, în strânsă colaborare cu specialişti în oncologie şi sănătate publică. Implementarea unui astfel de model la nivelul sistemului de sănătate ar avea un impact major asupra situaţiei copiilor bolnavi de cancer din România şi ne bucurăm să vedem că eforturile noastre dau roade', a declarat dr. Bogdan Ioachim, director de comunicare, nutriţie şi ştiinţă al companiei.
În Europa circa 85% dintre copiii care se îmbolnăvesc de cancer se vor vindeca. Deşi tehnologia medicală existentă în centrele specializate din ţara noastră ar putea oferi rezultate similare pentru majoritatea cazurilor, copiii cu cancer din România au în medie cu 25% mai puţine şanse de supravieţuire, potrivit datelor Institutelor Oncologice.
Cauzele identificate de specialişti sunt între altele faptul că ajung în stadii avansate la specialiştii oncopediatri din cauza adresării, recunoaşterii şi trimiterii cu întârziere a suspiciunilor din serviciile medicale de prim contact.
Chiar şi atunci când cazul suspect este trimis la timp, circuitul pacienţilor prin sistemul sanitar şi accesul la resursele adecvate de diagnostic şi tratament sunt viciate din lipsa unei politici de sănătate privind cancerul la copil.
Pe de altă parte, nu de puţine ori din cauza carenţelor de informare şi comunicare şi a lipsei suportului psiho-social familiile amână, resping sau nu respectă tratamentul de specialitate, sperând în remedii miraculoase.
Principalele arii de acţiune şi rezultate ale proiectului 'Zâmbet pentru Viitor' sunt:
dezvoltarea, împreună cu institutele oncologice din România, a programului de formare specifică pentru medici de familie şi pediatri cu scopul de a-i asista pentru o recunoaştere şi orientare rapidă a simptomatologiilor suspecte şi o bună comunicare cu pacienţii şi părinţii.
În scopul informării şi instruirii cadrelor medicale în privinţa cancerului la copil, din anul 2009 a fost lansat Portalul de Oncopediatrie (www.oncopediatrie.ro). Acesta conţine o platformă de educaţie medicală la distanţă, adresată medicilor de familie şi specialiştilor din ambulator, împreună cu o varietate de resurse de informare şi comunicare despre cancerele copilului.
Din anul 2007 şi până în prezent, 2.200 de medici din Bucureşti şi alte 15 judeţe ale ţării au participat deja la cursuri şi peste 4.500 de medici au fost expuşi la informarea şi comunicarea privind acest subiect.
Cel puţin 40 de cazuri noi diagnosticate din anul 2008 până în vara acestui an au fost identificate ca fiind adresate direct de către medici participanţi la cursurile din cadrul programului.
Specialiştii oncopediatri consideră acest rezultat remarcabil, având în vedere faptul că este vorba despre o boală rară, un medic de familie putând să întâlnească un singur caz în întreaga sa carieră.
Mai mult decât atât, în prezent, circa o treime din cazurile noi care se prezintă în centrele de oncologie pediatrică sunt trimise de medicul de familie, tranziţie care, în opinia specialiştilor oncopediatri, reflectă sensibilizarea globală a acestei comunităţi profesionale la mesajele programului de formare şi comunicare.
Un alt element important este susţinerea dezvoltării grupurilor de suport care să informeze, încurajeze şi să însoţească deopotrivă copiii şi părinţii pe parcursul dificil al bolii, terapiei şi reinserţiei sociale.
În acest sens, din 2008 programul oferă sprijin pentru extinderea în Bucureşti a activităţilor Asociaţiei 'Little People' din Cluj, care de 15 ani oferă suport psihologic profesionist micilor pacienţi din oraşul de pe malul Someşului. În prezent, Asociaţia acordă suport copiilor bolnavi de cancer internaţi în secţiile de oncologie pediatrică din Cluj, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, reuşind astfel să acopere, la nivel naţional, mai mult de 80% dintre aceştia.
Unul dintre punctele esenţiale din cadrul acestui parteneriat este iniţierea în anul 2009 a Registrului Naţional al Cancerelor la Copil.
Acesta reprezintă prima bază de date naţională a tuturor cazurilor de cancer la copil din România, fiind o condiţie esenţială pentru elaborarea unei politici de sănătate în domeniu şi pentru integrarea oncologiei-pediatrice româneşti în circuitul cercetării internaţionale.
Toate activităţile adresate corpului medical prin Programul 'Zâmbet pentru Viitor' au la bază expertiza furnizată prin parteneriatul cu Societatea Română de Onco - Hematologie Pediatrică (SROHP), forul academic care reuneşte toţi specialiştii din România în oncologia pediatrică.


Noua campanie de comunicare menită să informeze şi să educe publicul larg are un mesaj puternic şi optimist: "Diagnosticat la timp, cancerul la copil se poate vindeca!" şi foloseşte elemente grafice optimiste, crâmpeie din desene ale copilăriei şi din poveştile în care binele învinge răul.
'Povestea continuă' este mesajul expoziţiei foto realizată de artistul fotograf Alex Gâlmeanu care surprinde optimismul şi puterea cu care copiii de pe secţiile de oncopediatrie luptă cu boala şi felul în care veselia şi inocenţa copilăriei invadează saloanele spitalelor.


Expoziţia foto 'Povestea continuă' semnată Alex Gâlmeanu va fi disponibilă pentru public în perioada 24 octombrie - 3 noiembrie în holul Teatrului Nottara din Bucureşti. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ponderea cazurilor de cancer la copil diagnosticate în stadii incipiente a crescut prin Programul 'Zâmbet pentru Viitor' Ponderea cazurilor de cancer la copil, diagnosticate în stadiile de început, respectiv I-II, a crescut cu 20% în anul 2010 faţă de 2006, potrivit datelor furnizate de Institutul Oncologic Cluj, a anunţat joi, într-un comunicat, Compania Danone România.
Ajutor pentru diagnosticarea şi tratamentul copiilor cu cancer Asociaţia ''Little People'' şi Clubul ''Temerarii'', tineri supravieţuitori de cancer, au organizat, marţi, o expoziţie urmare a Campaniei 'Poţi şi tu' care împărtăşeşte experienţa luptei împotriva cancerului, văzută prin ochii tinerilor învingători ai acestei boli, plin de optimism, dinamism şi speranţă...
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...
INTERVIU/Dr.Cristian Grasu: Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie; în viitor am putea dubla numărul de pacienţi trataţi Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condiţiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.
Campanie împotriva cancerului la sân: Prevenţia - extrem de importantă la femeile de peste 45 de ani Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer desfăşoară în luna octombrie campania de informare despre cancerul de sân "Nu am făcut destul", cu mesajul "Acum este rândul tău să ai grijă de mama ta!", cea de-a treia ediţie la nivel naţional pe această temă fiind lansată...
Dr. Monica Dragomir (IOB): Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii pe an se înregistrează în România Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii se înregistrează anual în România, în prezent aproape 5.000 de pacienţi cu vârste mici având această boală în evoluţie sau remisiune, a declarat vineri într-o conferinţă şeful secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti, dr. Monica...