Cele mai citite
 


Covasna: Numărul copiilor abandonaţi în spitale, în creştere
vineri, 21 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul copiilor abandonaţi în spitalele din judeţul Covasna a crescut în acest an pe fondul problemelor sociale şi scăderii nivelului de trai.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului (DJPC) Covasna, Vas Maria, a declarat miercuri pentru AGERPRES că de la începutul acestui an în spitalele din judeţ au fost abandonaţi 35 de copii, unii la naştere, alţii internaţi pentru diverse tratamente şi ''uitaţi de părinţi''.
''Anul trecut am avut 35 de cazuri de abandon în spital, iar acum suntem în luna octombrie şi deja am atins această cifră. Am constatat că este vorba fie despre familii cu mulţi copii, fie de părinţi cu o situaţie materială precară, în imposibilitatea de a le oferi cele necesare traiului'', a declarat Vas Maria.
Potrivit acesteia, doar jumătate dintre copiii abandonaţi sunt luaţi înapoi de mamele lor, iar ceilalţi ajung în sistemul social de protecţie, fiind daţi în adopţie, plasaţi la asistenţi maternali sau în centrele de plasament.
În ceea ce priveşte adopţiile, procedurile sunt greoaie, motiv pentru care în medie se finalizează 7-8 adopţii pe an.
''În general familiile adoptive din judeţul Covasna vor copii mici, dar sunt persoane din alte judeţe dispuse să înfieze şi copii mai mari, de 5-8 ani. Sperăm că noua lege a adopţiilor va fi adoptată până la sfârşitul acestui an, iar de anul viitor procedurile să fie mai rapide. (...) Mereu avem în aşteptare câte 5-7 familii adoptive'', a mai spus Vas Maria.
Totuşi, în ansamblu, numărul copiilor abandonaţi în spitalele din judeţul Covasna a scăzut progresiv în ultimii cinci ani cu aproape 70%.
Statisticile realizate de DJPC relevă că între anii 2005-2010 în spitalele din judeţul Covasna au fost abandonaţi 364 de nou-născuţi.
Cele mai multe cazuri, 122, s-au înregistrat în anul 2005, iar de atunci au scăzut progresiv, ajungându-se la 35 în anul 2010, în acest număr fiind incluşi nu doar copiii părăsiţi, ci şi cei neglijaţi şi cu risc de a fi abandonaţi.
O contribuţie importantă la reducerea fenomenului au avut-o şi specialiştii care s-au ocupat de implementarea unui program ce a avut ca scop prevenirea sarcinilor nedorite. AGERPRES/(A - Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism Un serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism se va înfiinţa în judeţul Covasna, printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European.
Covasna: Numărul copiilor abandonaţi în spitale, în scădere Covasna: Numărul copiilor abandonaţi în spitale, în scădere
Covasna: Metode alternative de naştere la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe Sfântu Gheorghe, 18 oct /Agerpres/ - Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe ar putea oferi pacientelor metode alternative de naştere, cum ar fi naşterea în apă.
Covasna: Numărul copiilor abandonaţi în spitalele din judeţ, în creştere Numărul copiilor abandonaţi în spitalele din judeţul Covasna a crescut anul trecut la 45 faţă de 36 cât s-a înregistrat în 2014.
Covasna: Proiect de educaţie sanitară lansat cu prilejul Zilei Mondiale a Contracepţiei Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna lansează un nou proiect de educaţia sanitară în şcolile din judeţ, prin care îşi propune să informeze elevii cu privire la importanţa prevenirii sarcinilor nedorite şi bolilor cu transmitere sexuală.
Covasna: Numărul copiilor abandonaţi în maternitate, în scădere drastică Numărul copiilor abandonaţi în maternităţile din judeţul Covasna a scăzut considerabil în ultimii cinci ani, ajungând la o treime faţă de 2005.