Cele mai citite
 


Incertitudini în ceea ce priveşte plata salariilor în spitalele din ţară (grupaj II)
vineri, 21 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Salariaţii mai multor spitale din România, în special cele de gradele 4 şi 5, ar putea să rămână fără lefuri în trimestrul al patrulea al acestui an, după cum au declarat reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
De altfel, conducerea federaţiei sindicale susţine că a solicitat o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru a analiza această problemă, iar în cazul în care nu vor fi luate măsuri nu se exclud nici acţiuni de protest.

*** COVASNA
Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna s-a declarat îngrijorată de lipsa banilor pentru plata salariilor pe luna decembrie a angajaţilor din sistemul sanitar.
Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat pentru AGERPRES că finanţarea unităţilor medicale din judeţ este asigurată doar până pe data de 30 noiembrie, inclusiv pentru tichetele de masă, dar situaţia este incertă pentru restul perioadei rămase până la sfârşitul anului.
''Pentru luna decembrie banii nu ajung la nicio unitate. (...) Desigur, suntem îngrijoraţi, dar cu siguranţă se va veni cu o rectificare sau se va merge pe credite angajament pe banii de anul viitor, aşa cum s-a mai procedat'', a declarat Vasile Neagovici.
În opinia acestuia, mai îngrijorător este faptul că sistemul medical se confruntă cu o lipsă cronică de personal, iar Ministerul Sănătăţii nu deblochează posturile. Numai la nivelul judeţului Covasna ar fi nevoie în regim de urgenţă de circa 150 de medici specializaţi, a estimat liderul sindical.
Neagovici a mai menţionat că sindicaliştii care au câştigat în instanţă procesele intentate Guvernului pentru tăierea cu 25% a salariilor sunt nemulţumiţi de amânarea până în 2016 a punerii în plată a restanţelor.
Potrivit acestuia, Sanitas Covasna a obţinut până acum cinci sentinţe definitive şi irevocabile în numele angajaţilor de la Spitalul orăşenesc Covasna, fostul Centru de Patologie Neuromusculară din Vâlcele, de la Centrul judeţean de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, precum şi pentru personalul contractual din cadrul Casei Judeţene de Pensii Covasna şi Direcţiei de Sănătate Publică.
De asemenea, a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg împotriva statului român în numele angajaţilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Covasna, Spitalul orăşenesc Baraolt şi Spitalul municipal Târgu Secuiesc, pe considerentul că justiţia a dat sentinţe diferite în cazuri similare ce aveau ca obiect reducerea salariilor bugetarilor cu 25% în urma măsurilor de austeritate impuse de Guvern în vara anului trecut.

*** BUZÃU
Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău are datorii de peste 10 milioane de lei, iar datoriile vor creşte în această iarnă cu peste 30% din cauza majorării preţului la utilităţi, a declarat pentru AGERPRES managerul instituţiei sanitare, dr. Dorel Nicolescu.
Potrivit sursei citate, la un necesar de 3,6 milioane de lei lunar, unitatea spitalicească primeşte doar 3,2 milioane de lei lunar.
''Cu suma de 2,8 milioane de lei se plătesc salariile celor peste 1.000 de angajaţi, iar cu restul banilor primiţi achităm o mică parte din datoriile ieşite din scadenţă'', a mai spus managerul.
La rândul său, preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, a declarat că s-a reuşit, cu eforturi extraordinare, deblocarea unor sume de bani necesare plăţii salariilor personalului medical din Spitalul Judeţean.
''Banii au ajuns să acopere lefurile aferente lunilor august şi septembrie, nu ştim însă ce vom face cu lefurile aferente lunilor octombrie şi noiembrie'', a spus acesta.

*** SATU MARE
Angajaţii spitalelor din judeţul Satu Mare au asigurate fondurile de salarii până la finalul anului, însă pentru cheltuirea lor este nevoie de o rectificarea bugetară făcută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Satu Mare, Ciprian Fabian, a declarat că banii există până la finalul anului, însă pentru folosirea lor este nevoie de o rectificare ce trebuie făcută de CNAS. Practic, o sumă de două milioane de lei, ce reprezintă 3% din totalul necesarului pentru salarii, trebuie transferat de la un capitol la altul. Acest 'artificiu birocratic' trebuie făcut deoarece există prevederi potrivit cărora cheltuielile alocate pentru salarii nu pot depăşi 70% din suma contractată cu CNAS.
"Banii există, dar nu pot fi utilizaţi din cauza unor oprelişti legislative. Este o procedură complicată, dar se va rezolva", a declarat Ciprian Fabian.
În spitalele din judeţul Satu Mare există aproximativ 2.000 de angajaţi la unităţile spitaliceşti. AGERPRES/(AS - Oana Mălina Negrea, Dorin Ivan, Gheorghe Pietrar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
Covasna: Miting de protest al Sanitas împotriva desfiinţării Ambulanţei, CAS, DSP şi Centrului de transfuzie Conducerea Sanitas Covasna a anunţat joi că săptămâna viitoare va organiza un miting în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Serviciile de Ambulanţă, Casele de Asigurări de Sănătate, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică...
Covasna: Miting de protest organizat de Sanitas în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe Aproximativ 300 de angajaţi din sistemul sanitar au participat luni la amiază la un miting organizat de Sindicatul Sanitas Covasna în fata Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de subfinanţarea spitalelor şi a măsurile de restructurare prevăzute de Ministerul Sănătăţii.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Covasna: Sanitas amână acţiunile de protest în urma întâlnirii cu reprezentanţii CNAS şi Ministerului Sănătăţii Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a decis să amâne acţiunile de protest programate pentru săptămâna viitoare, în urma întâlnirii avute joi, la Târgu Secuiesc, cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Ministerului Sănătăţii, care au promis că vor rezolva problema ...
Covasna: Protest al angajaţilor Spitalului Baraolt în faţa Prefecturii pentru neacordarea tichetelor de masă Aproximativ 50 de angajaţi ai Spitalului orăşenesc Baraolt au protestat miercuri, în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe, nemulţumiţi de subfinanţarea instituţiei şi neacordarea tichetelor de masă pe ultimele două luni.