Cele mai citite
 


Nouă strategie pentru spitalele din Viena
joi, 20 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Viena, 20 oct - Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: Serviciul de sănătate din Viena consideră că se confruntă cu provocări grave, motiv pentru care primăria oraşului Viena elaborează în prezent o nouă strategie în domeniul sănătăţii ce urmează să acopere următorii 20 de ani, deci până în 2030, şi care poartă numele de Strategia pentru Spitale a Oraşului Viena.
Nevoia de a elabora o asemenea strategie a apărut şi ca o reacţie la schimbările demografice, actuala situaţie bugetară şi starea în care se află clădirile spitalelor din capitala austriacă. Primăria respinge însă ideea privatizării spitalelor municipale, dar doreşte transformarea lor în locuri mai bune de tratament pe viitor. La baza noului concept se află opt elemente cheie.
Unul din cele mai importante elemente presupune asigurarea calităţii şi reducerea numărului de clădiri. Pe viitor, următoarele şapte centre de tratament aparţinând Asociaţiei Spitalelor din Viena îşi vor armoniza şi coordona serviciile de tratament pentru pacienţi. Este vorba despre Spitalul General din Viena (AKH), Spitalul Hietzing, Spitalul Kaiser Franz Josef, Spitalul Wilhelmine şi Spitalul Otto Wagner, Rudolfstiftung şi Spitalul Donau. Spitalele vor oferi pe viitor servicii medicale comune, reducând astfel numărul sediilor. În medie, spitalele din Viena au circa 80 de ani vechime, cinci dintre ele fiind construite chiar acum un secol. Primaria urmăreşte de asemenea elaborarea de planuri în vederea creării unei noi infrastructuri.
Alt element cheie al noului proiect este reprezentat de factorul independenţă şi transparenţă. Deşi Asociaţia Spitalelor nu va fi privatizată, ea va fi restructurată pentru a beneficia de o mai mare libertate de acţiune. Schimbarea statutului va fi echivalentă cu trasarea unor responsabilităţi mai clare ce vor avea ca rezultat o putere de acţiune mai rapidă şi mai economică. Pentru a asigura transparenţa în ceea ce priveşte calitatea, Asociaţia a decis utilizarea unui set de indicatori care vor sta la baza procesului de îmbunătăţire a centrelor medicale.
Alt punct este reprezentat de fonduri şi buget. Noua strategie a luat în calcul şi un plan bugetar pe termen lung, menit să asigure controlarea mai bună a costurilor pe viitor. Obiectivele clar definite ale fiecărei insituţii medicale în parte vor permite reducerea costurilor. A fost luată în calcul şi satisfacţia angajaţilor şi în acest sens strategia a dedicat un capitol special orelor de lucru, promovărilor etc.
"Problema nu este că avem prea puţine paturi în spitale, ci prea multe paturi în locuri greşite", explică consilierul primăriei pe probleme de sănătate, Sonja Wehsely.
Noua strategie propune reducerea numărului de paturi din centrele de internare şi sporirea celor din centrele de terapie intensivă.
Un alt punct de referinţă al noii strategii este şi orientarea mai aprofundată către nevoile pacientului, spune Sonja Wehsely, condiserând că termenul cheie al zilei este tratarea eficientă şi rapidă a bolilor.
Viena ocupă o poziţie fruntaşă în cercetările mondiale în domeniul medical, precum transplantul de organe. De curând, Universitatea de Medicină din Viena a jucat un rol cheie în crearea unei noi substanţe menite să crească toleranţa pacientului la transplanturile de rinichi.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Unităţi de terapie intensivă arşi grav înfiinţate în spitalele de urgenţă mari - proiect ministerul Sănătăţii (MS) vrea să înfiinţeze "unităţi de terapie intensivă arşi grav" cu cel mult zece paturi în spitalele mari de urgenţă, în care angajaţii vor primi un spor de muncă de 100%, noile structuri urmând să se ocupe de astfel de cazuri în timp real şi în regim de maximă urgenţă.
Florentina Ioniţă Radu (Spitalul Militar): Doi pacienţi - transferaţi la Bristol şi Newcastle; au ajuns cu bine Niciun rănit în incendiul din club Colectiv nu se mai află pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'', doi pacienţi fiind transferaţi în spitale din Bristol şi Newcastle, a anunţat luni managerul instituţiei, Florentina Ioniţă Radu.
Secţie nouă de terapie intensivă nou-născuţi la Marie Curie; investiţie de peste 2,1 milioane de euro O nouă secţie de terapie intensivă nou-născuţi a fost inaugurată marţi la spitalul Marie Curie din Capitală, investiţia totală ridicându-se la peste 2,1 milioane de euro.
Serviciile de urgenţă şi terapie intensivă pediatrică primesc finanţare de aproximativ 1,5 milioane franci elveţieni Două proiecte menite să îmbunătăţească prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, precum şi calitatea serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică, primesc o finanţare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elveţieni prin intermediul unui...
„Program de stagii de practică în terapie intensivă și consiliere profesională pentru studenți la medicină” Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” a organizat vineri, 6 noiembrie, la sediul instituției, o conferință de presă dedicată închiderii proiectului „Program de stagii de practică în terapie intensivă și consiliere profesională pentru studenți la medicină”- proiect POSDRU/189/2.1/G/155733. Proiectul...